foto: No personīgā arhīva
“Fui! Kāpēc manam bērnam dod svešas sievietes pienu?” Biežākie mīti par donoru mātes pienu
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Mātes piena bankas, kā arī Neonataloģijas klīnikas vadītāja Dace Sniedze.
Bērni
2022. gada 14. maijs, 06:21

“Fui! Kāpēc manam bērnam dod svešas sievietes pienu?” Biežākie mīti par donoru mātes pienu

Jauns.lv

Donoru mātes piens var izglābt daudzu priekšlaikus dzimušo un slimo bērniņu veselību un dzīvību, taču sabiedrībā joprojām klejo vairāki stereotipi par donoru mātes pienu. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Mātes piena bankas, kā arī Neonataloģijas klīnikas vadītāja Dace Sniedze intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka donoru mātes piena iegūšanā un apstrādē tiek darīts viss iespējamais, lai mazinātu potenciālos riskus. Līdz ar to vecākiem nebūtu pamata baidīties savam bērniņam dot donoru mātes pienu.

Viņa atzina, ka plašāku informāciju par jauno vecāku attieksmi pret donoru mātes pienu varēs redzēt tad, kad Bērnu slimnīca jau kādu laiku būs piedāvājusi vecākiem Mātes piena bankas pakalpojumus.

Pirms piena došanas prasīs māmiņas piekrišanu

Māmiņai, kuras bērniņam būs plānots piedāvāt donoru mātes pienu, piedāvās parakstīt piekrišanas dokumentus. “Donoru mātes piens noteikti netiks dots tāpat vien, neko nepajautājot vecākiem. Šis būs viens no pasākumiem, kuram lūgsim īpašu piekrišanu. Tā paredzēta, lai ārstam un vecākiem dotu iespēju kārtīgi pārrunāt visas bažas.

Būs gan paskaidrots, kas ir pārbaudīts un vai ir kādi riski. Būs iespēja tieši ar sava bērna ārstējošo ārstu to izrunāt. Tas vienmēr būs jaundzimušo ārsts, īpašos gadījumos – pediatrs. Jaundzimušo ārsts ir īpaši mācījies par maziņākajiem bērniņiem,” Sniedze skaidroja.

Izslēgt infekcijas slimību pārnešanu

Viens no izplatītākajiem mītiem varētu būt tāds, ka vecākiem var likties, ka ar donoru mātes pienu iespējams pārnest mazulītim kādas infekcijas slimības. “Organizētajam procesam ir milzīga nozīme. Ar donori izrunājas ārsts. Viena ideja ir: paņemsim asins analīzes, un viss būs kārtībā. Bet ar to ir par maz. Jaundzimušo ārsts, kurš universitātē mācījies 11 gadus, ar donori izrunā dažādas iespējamās slimības. 

Cilvēks pat nevar tā vienkārši iedomāties, ko tik nevar pārnest ar mātes pienu. Mēs zinām, ka ar asinīm var kaut ko pārnest. Arī orgānus pārstādot. Bet arī mātes piens ir bioloģisks šķidrums. Diemžēl, ja donorei ir kāda noteikta vīrusa vai cita slimība, to var aiznest ar pieniņu līdz mazulītim.

Papildus uzmanība, ja ir veikts pīrsings un tetovējums

Tāpēc donoru mātes piena nodošanas process tiek ļoti kontrolēts. Donore tiek pamatīgi iztaujāta. Cilvēkam grūti iedomāties, ka pēdējā gada laikā veikts tetovējums varētu būt risks. Uzdodot šo jautājumu, mēs uzreiz iedomājamies četras slimības, kuras jāizslēdz.”

Arī donorei nesen veikts pīrsings vai dažādas kosmētiskās procedūras, piemēram, permanentais make-up liek papildus noskaidrot, kur un kādos apstākļos, ar kādām ierīcēm tas veikts, lai izslēgtu infekciju slimību risku. Cilvēkiem var likties, ka pīrsings un kosmētiskās procedūras mūsdienās ir tik izplatītas, ka par tām nevajadzētu satraukties. Bet patiesībā tas var radīt risku inficēt mazulīti.

Jautā arī par asins pārliešanu

Lūdz ar to saruna ar ārstu ir ļoti svarīga. Mediķi jautā donorei arī to, vai viņai kādreiz ir veikta asins pārliešana, īpašu uzmanību pievēršot tam, kurā valstī tā notikusi. Donores atbilde palīdz saprast, vai šajā gadījumā jāpievērš papildus uzmanība.

“Donore tiek izjautāta ļoti plaši. Vaicājam visu, ko vien varam iedomāties, sekojot līdzi jaunākajai literatūrai, ko vajadzētu izslēgt,” ārste teica un piebilda, ka donorei jānodod arī asins analīzes. “Tas vēl vairāk palīdz pateikt: “Jā, šeit viss ir kārtībā!””

Arī par higiēnu nav jāsatraucas

No jaunajām māmiņām saistībā ar donoru mātes pienu dzirdētas arī bažas par higiēnu. Piemēram, kā lai es dodu savam bērnam citas sievietes pienu, jo varbūt viņa to atslaukusi ar netīrām rokām, ielējusi netīrā pudelītē vai izmantojusi netīru piena pumpi.

Atbildot uz šīm bažām, Sniedze uzsvēra, ka donoru mātes pienā divas reizes pārbauda mikrobioloģisko piesārņojumu. Pirmā pārbaudes reize ir tad, kad no donores tiek saņemts svaigais piens.

“Mēs nosūtam no katras pudelītes, katra paraudziņa mazu daļiņu uz laboratoriju. Mēs pārbaudām, cik baktēriju tur ir. Zinām, cik drīkst būt un kas ir par daudz. Ja ir par daudz, mēs šo pieniņu pat nelaižam tālāk uz pasterizāciju. Diemžēl tas ir jāizlej.

Ja tā notiek, mēs sazināmies ar donori un vēlreiz pārrunājam visus jautājumus, piemēram, cik bieži jāsterilizē trauki. Varam aizsūtīt video, kā pareizi jālej piens pudelītēs.” Arī nākamajā reizē, kad no donores tiek saņemts piens, tas tiek pārbaudīts.

Pieniņu pasterizē

Ja šajā pieniņā baktēriju daudzums ir pieņemams, tas tiek nogādāts pasterizācijai. Ir prasība, ka pēc pasterizācijas piens ir sterils – tajā neatrod baktērijas. “Tā ir atkārtota pārbaude. Mikrobioloģijas laboratorija mums dod atbildi, un tad mēs esam droši.” Ārste uzsvēra, ka mazulītis saņem tikai sterilu pienu.

Protams, pasterizācijas procesā piens zaudē vairākas vielas. Arī piena uzglabāšanas procesā tas var notikt, piemēram, būs C vitamīna zudumi. Lai zaudētu pēc iespējas mazāk C vitamīna, ir svarīgi, lai pienu uzglabātu -18 vai -20 grādu temperatūrā, nevis -10 grādu saldētavā. “Ja turēsim pienu -10 grādos, ir vitamīni un vielas, kas ātrāk pazūd.”

Vai mazulītim var iedot vecu pienu?

Dzirdētas arī bažas, ka mazulītim varētu iedot pagājušajā gadā sasaldētu pieniņu, kas būtu vecs. Sniedze piekrita: var gadīties, ka bērniņam iedod pērn sasaldētu pienu, taču tas nav uzskatāms par vecu un lietošanai nederīgu.

Mātes pienu drošos un pareizos apstākļos var uzglabāt diezgan ilgi. Ir noteikts, ka nepasterizētu mātes pienu var uzglabāt trīs mēnešus. “Tas ir pēdējais mirklis, kad var veikt pasterizāciju, bet bieži mēs veiksim to daudz ātrāk, piemēram, otrajā mēnesī vai pirmā mēneša beigās.” Pēc pasterizācijas sasaldēts piens -20 grādos ir derīgs sešus mēnešus. “Kopā pilnīgi legāli tie drīkst būt deviņi mēneši.”

Uz katras piena pudelītes ir norādīts derīguma termiņš. “Par to nevajag baidīties. To pārbauda vairākas reizes: gan izsniedzot pudelīti no Mātes piena bankas, gan slimnīcā piena māsa.. Līdz ar to vecu, ar beigušos derīguma termiņu pienu bērniņš nevar saņemt.”

Nedrīkst pārsniegt kofeīna normu

Par mātes piena donorēm var kļūt gan tās sievietes, kas kopā ar saviem bērniņiem uzturas Bērnu slimnīcā, gan tās mammas, kas jau ir mājās.

Jaunajiem vecākiem, kuru jaundzimušajiem tiek piedāvāts donoru mātes piens, nevajadzētu raizēties, ka ar pienu bērniņš varētu uzņemt pārāk daudz kofeīna vai citu sliktu vielu. Ar donorēm tiek pārrunāts arī kafijas dzeršanas jautājums. Iztaujājot donores, tiek vaicāts, vai viņas varēs izdzīvot, neizdzerot dienā trīs tases stipras kafijas.

Lai gan kofeīns dažkārt jaundzimušajiem tiek dots kā medikaments, ir noteikts kofeīna daudzums, ko nedrīkst pārsniegt. Tāpēc donorei jāskaita kopā, cik daudz viņa izdzer kafiju, melno vai zaļo tēju, “Kolu”. Turklāt jāatceras, ka dažādu ražotāju kafijā var atšķirties kofeīna daudzums.

Miers, miers un vēlreiz miers

Arī par stresu un nemieru, ko mazulītis varētu pārņemt no donores, nav jāsatraucas. Donorēm iesaka atslaukt pienu mierīgā atmosfērā un relaksējoties, it kā viņas barotu savu mazulīti. To būtu vēlams darīt klusā un mierīgā vietā. “Nevajadzētu to noteikti darīt stresā vai tad, kad kāds kliedz un raud mājās vai bērniņš ir saslimis.”

Donores tiek informētas arī par to, ko darīt, ja viņas saslimst, piemēram, parādās kādi izsitumi. Tāpat nodota informācija, kā rīkoties, ja donore aizgājusi ciemos un iedzērusi alkoholu.

Nākotnē donorēm nododamos informatīvos materiālus plānots paplašināt, atrunājot pēc iespējas plašāku dzīves situāciju aprakstu. Mediķi mēģina būt ciešā kontaktā ar donorēm, lai mazinātu iespējamos riskus. “Līdz ar to nevajadzētu baidīties, ka bērniņš saņems kaut ko negatīvu.”

Smēķētājas nevar kļūt par donorēm

Par mātes piena donorēm nepieņem jaunās māmiņas, kuras smēķē. “Nevar nodot pieniņu, ja māmiņa smēķē.” Līdz ar to vecākiem, kuru bērns saņem donoru mātes pienu, nav jābažījas, ka līdz ar pienu mazulītis varētu saņemt arī smēķēšanas negatīvo ietekmi.

“Tas ir pilnīgi droši. Mēs izjautājam ne tikai pašu māmiņu, bet mums ir svarīgi zināt arī to, ka mājās kāds intensīvi nesmēķē, ka viņa nav pasīvā smēķētāja,” ārste teica.

Mātes piena banka palīdzēs daudziem bērniem

Bērnu slimnīcas Mātes piena banka atklāta 24.martā. Iecerēts, ka pirmajā gadā varētu tikt saziedoti aptuveni 400 litri mātes piena. Kopumā pirmā gada laikā plānots palīdzēt līdz 150 bērniem. Patlaban donores ir izrādījušas ļoti lielu interesi par iespēju palīdzēt citiem mazulīšiem. Plašāka informācija par Mātes piena banku pieejama šeit.

Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā ik gadu ārstējas vidēji 800 jaundzimušo bērnu no visas Latvijas. Ik gadu Latvijā aptuveni 6% bērnu piedzimst priekšlaikus, turklāt aptuveni 150 no viņiem sver mazāk par 1500 gramiem.