Skaistums
2022. gada 17. februāris, 16:06

Tumši loki un maisiņi zem acīm - tiem cēloņi var būt visai pārsteidzoši

Jauns.lv

Dzīves ritms pēdējos gados ir kļuvis ievērojami ātrāks un straujāks. Daudziem cilvēkiem pandēmijas laikā stress kļuvis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, ko papildina negulētas naktis, vispārējs nogurums, kas īpaši raksturīgs gada tumšajā sezonā, pārlieku liels darba apjoms un uztraukums vai pat trauksme, kas rezultējas ar tumšiem lokiem zem acīm.

Kā mazināt nepatīkamās sekas uz sejas ādas, kas var būt iemesls un par kādām veselības problēmām var liecināt tumšie loki un maisiņi zem acīm, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificēta farmaceite Ivanda Krastiņa.

“Āda ir ķermeņa lielākais orgāns un vienlaikus cilvēka veselības spogulis. Tā atspoguļo vispārējo organisma veselības stāvokli. Arī āda ap acīm nav izņēmums, tā ir plānāka, jutīgāka, tā sevišķi ātri reaģē uz pārmaiņām organismā. Vizuāli redzamās pārmaiņas – tumšie loki ap acīm, pietūkums un maisiņi zem acīm var būt gan neveselīga dzīvesveida un vispārēja organisma pārguruma sekas, kā arī brīdinājuma signāli par iespējamām veselības problēmām,” norāda farmaceite Ivanda Krastiņa.

Lai saprastu, kā visefektīvāk cīnīties ar tumšajiem lokiem ap acīm, vispirms ir svarīgi saprast, kas ir to cēlonis. Vairumā gadījumu cilvēkiem atliek vien vairāk uzmanības pievērst savam dzīvesveidam un uzturam, kā arī saprast, vai tiek uzņemts pietiekams daudzums organismam nepieciešamo vitamīnu, lai mazinātu vai pat likvidētu tumšos lokus ap acīm. Daļai cilvēku šīs problēmas mazināšana vai novēršana var prasīt īpašas rūpes, pielietojot speciālus kosmētikas līdzekļus vai pat īpašas kosmētiskas procedūras, ja tumšo loku cēlonis ir saistīts ar iedzimtām – ģenētiskām vai anatomiskām īpatnībām.

Tumšo loku un maisiņu zem acīm cēloņi, kā tos novērst

1. Nepietiekams miegs, garās stundas pie viedierīcēm, stress un nogurums – zilgani loki ap acīm

Kvalitatīvs un regulārs miegs ir svarīgs organisma veselības priekšnoteikums. Nepietiekams miegs veicina organisma vispārēju nogurumu. Turklāt, ja papildus neregulāram miegam ikdienas ritmu pavada stress un ilgstoši pavadītas stundas pie viedierīcēm, tas var atstāt nepatīkamas pēdas cilvēka sejā tumšu, izteikti zilganu loku veidā ap acīm. Vislabākais risinājums šādā situācijā – ievērot pareizu miega un atpūtas režīmu. Miegam jāatvēl vismaz 7-8 stundas diennaktī.

Lai gan vēl aizvien daudzi izmanto dažādas tautas līdzekļu metodes noguruma seku mazināšanai, mūsdienās pieejami efektīvi serumi un geli tieši ādai ap acīm, lai mazinātu tumšos lokus. Derēs arī acu plāksterīši-maskas, kas ātri mazina noguruma pēdas. Vienlaikus gan jāņem vērā, ka, neievērojot pareizu miega režīmu, jebkuru kosmētikas līdzekļu iedarbība var būt tikai īslaicīgs risinājums.

2. Nepareizs uzturs – zilgani loki ap acīm un tūska

Nesabalansēts uzturs, pārlieku biežs “ātro uzkodu” patēriņš vai maltītes ar lielu sāls, tauku vai cukura saturu papildus aiztur šķidrumu organismā, kas paplašina asinsvadus un tādējādi parādās neglītie zilie loki, kam pievienojas arī tūska. Tāpat arī nepietiekami uzņemts ūdens  daudzums un organisma dehidratācija var būt tumšo loku cēlonis, jo organismā uzkrājas papildu toksīni, kas nelabvēlīgi ietekmē ādas krāsu un izskatu.

Arī pārmērīga alkohola lietošana un regulāra smēķēšana var būt iemesls neveselīgai ādas krāsai, tumšiem lokiem un tūskai ap acīm.  Lai rūpētos par veselīgu sejas ādu, ieteicams uzturā izvēlēties vairāk dārzeņus un augļus, kas satur A, C, K un B grupas vitamīnus, tāpat sēkliņas, riekstus, kuros bagātīgi ir E vitamīns. Arī D vitamīnam ir nozīme laba ādas stāvokļa uzturēšanā.

3. Ģenētika jeb iedzimtība, sekas pēc slimībām, pārmērīga uzturēšanās saulē vai sauļošanās solārijā

Tumšie loki ap acīm var būt ģenētiska īpatnība, kad āda ap acīm ir izteikti pigmentēta. Tajā ir vairāk pigmenta – melanīna, kas rada tumšo krāsu ap acīm. Pigmentācijas izmaiņas var rasties arī pēc ādas slimībām, sevišķi pēc alerģiska dermatīta, ja tas ir izpaudies ap acs rajonu, pēc aknes vai vilkēdes. Arī hormonālas izmaiņas var radīt tumšus lokus acs rajonā.

Tāpat hiperpigmentācijas cēlonis var būt  pārmērīga uzturēšanās saulē, arī sauļošanās solārijā, kas visātrāk var radīt pigmenta plankumus tieši uz sejas. Lai mazinātu pigmentāciju, noteikti jālieto saules aizsargkrēmi vismaz ar saules aizsardzību SPF30 vai 50, kā arī jānēsā saulesbrilles ar UV aizsargu. Lai mazinātu iepriekš minēto cēloņu izraisītus tumšos lokus, var lietot kosmētiskos skābes saturošos pīlingus vai krēmus, kā arī serumus, kas balinās ādu ap acīm un novērsīs tālāka pigmenta ražošanos ādā. Tumšos lokus un tūsku mazina kosmētiskie līdzekļi, kas satur retinolu, flavonoīdus, K vitamīnu un alantoīnu.

4. Anatomiska īpatnība

Tumšo loku cēlonis var būt arī anatomisks, proti, kad āda ap acīm it ļoti plāna, un zem tās esošie asinsvadi spīd cauri, radot zilganu nokrāsu. Šādā gadījumā jālieto kosmētiskie līdzekļi, kas pabaro un atjauno jau tā esošo plāno ādu, kā arī stiprina zemādas asinsvadus, lai tie nepaplašinās. Ieteicami kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir hialuronskābe, A, C un K vitamīni, kā arī trokserutīns, kas papildus ādas vielmaiņas uzlabošanai nostiprinās zemādas asinsvadu kapilārus. Ja ar kosmētiskiem līdzekļiem nevar sasniegt rezultātu, ieteicams vērsties pie dermatologa.

5. Novecošanās pazīme

Plakstiņu tūska visbiežāk ir saistīta ar vecumu – zūdot ādas elastībai, noslīd zemādas tauku slānis, veidojot maisiņus zem plakstiņiem. Tūsku var mazināt speciāli acu plāksterīši ar aktīvām vielām, kas mazina tūsku un uzlabo limfodrenāžu.

Tūskas mazināšanai paredzētos acu gēlus vai serumus ieteicams uzklāt masējošām kustībām, lai iekustinātu limfas atteci un tādējādi mazinātu tūsku. Izvēloties kosmētikas līdzekļus, būtu jāpievērš uzmanība, lai to sastāvā ir tādas vielas kā retinols, aļģes ekstrakts, mannīts, ginkgo ekstrakts. Izteiktu tūsku maisiņu gadījumā var konsultēties ar dermatologu par kosmētisko vai pat ķirurģisko procedūru iespējām un nepieciešamību.

6. Signāls par veselības problēmām

Tumšie loki ap acīm var būt nopietnāku veselības problēmu izraisīts iemesls. No saslimšanām, kas var provocēt tumšo loku parādīšanos ap acīm, pirmā vietā ir aizcietējumi. Tieši tie noved pie kopējas organisma intoksikācijas, asins sastāvā nokļūstot pārāk daudz  biliverdīna un bilirubīna pigmentiem. Šie pigmenti dažādu aknu un citu slimību gadījumā iekrāso gan ādu, gan zonu ap acīm dzeltenīgu, smagā formā – dzeltenzaļu. Tāpat tumšie loki var signalizēt arī par vairogdziedzera saslimšanām un anēmiju, savukārt maisiņi zem acīm var parādīties, ja ir traucēta nieru darbība, kad liekais šķidrums no organisma tiek izvadīts nepilnīgi, tādēļ uzkrājas mīkstajos audos.

Ja tiek ievērots veselīgs dzīvesveids, sabalansēts uzturs un cilvēkam iepriekš nav novērotas ģenētiskas vai anatomiskas sejas ādas īpatnības, tad, parādoties tumšajiem lokiem vai maisiņiem zem ap acīm, noteikti būtu jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta.