foto: Shutterstock
Kārtējais šoks, klaja psihes traumēšana – tviterī nerimst diskusijas par PII “Mīlestības māja” drastisko attieksmi pret bērniem
Bērni
2022. gada 8. februāris, 10:32

Kārtējais šoks, klaja psihes traumēšana – tviterī nerimst diskusijas par PII “Mīlestības māja” drastisko attieksmi pret bērniem

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pirmdien, 7. februārī, vēstīja par Rīgas privātajā pirmsskolas izglītības iestādē "Mīlestības māja" pielietotajām disciplinēšanas metodēm, kas, maigi izsakoties, pārkāpj jebkādas ētikas un morāles normas. 

Sociālā tīkla “Twitter” lietotāji pauduši sašutumu par raidījumā redzēto, paužot dusmas, neizpratni un bažas par ietekmēto bērnu psiholoģisko veselību nākotnē. 

“Sadomazohistu sekta "Mīlestības māja"! Nožēlojami, ka vazā kristīgo vērtību vārdu. Dīvaini arī, ka vecāki jau pa gabalu nav nojautuši, ka kaut kas nav kārtībā,” paudis “Twitter” lietotājs Rolands. 

“Dēls saausījās, kad skatījos “Aizliegto paņēmienu”, un sākumā neticēja, ka tā var būt. Tad noteica “nabaga bērni” un ar sev netipisku ironiju balsī novilka “un vēl mīlestības māja saucas”. Secinājām, ka ar dārziņu pirms dažiem gadiem paveicies, bet šis nav OK- tā ir vardarbība,” paudusi Inga. 

Diemžēl jāsaka, ka šis nav pirmais Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu neglaimojošs gadījums. 2020. gada oktobrī ziņojām par kādu Rīgas Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, kur tika atkāta neiecietība, emocionāla un fiziska vardarbība, kā arī bērnu pazemošana.

Turklāt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene pērn intervijā portāla Jauns.lv pastāstīja, ka inspekcija regulāri saņem vecāku sūdzības par iespējamiem vardarbības gadījumiem bērnudārzos.

Jau ziņots, ka Policija sākusi kriminālprocesu par Rīgas privātajā pirmsskolas izglītības iestādē "Mīlestības māja" pielietotajām disciplinēšanas metodēm.

"Mīlestības māja" pirmsskolā īstenojot alternatīvu, Latvijas speciālistu radītu bērnu apmācības un audzināšanas metodi "Mīlestības pedagoģija". Metodes mērķis esot "nodrošināt katram bērnam tādu vidi, kurā viņš spētu augt un attīstīties saskaņā ar savu patieso iekšējo būtību, izprast un runāt par savu jūtu pasauli, atklāt un ikdienā attīstīt savus unikālos talantus un radošumu".

"Mīlestības pedagoģijas" autore ir skolas saimniece Ina Grasmane, pēc izglītības psiholoģe.

Raidījums vēsta, ka gadījumos, ja bērni neklausa, viņi tiek izvietoti miera mājiņās, kādas kopā ir trīs. Nereti viņiem tiek arī sasietas rokas vai kājas. Tāpat bērni var tikt pie pipariem uz mēles par nesavaldīgiem vārdiem.

Vecākiem skolas audzēkņiem disciplinēšanas metodes esot mazliet citas - sāpīgā vingrošana.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene raidījumam sacīja, ka skolas vecuma bērniem mazāk tiekot sietas rokas.

"Bet praktiski visi kā viens teica, ka vairāk šīs metodes piekopj bērnudārza bērniem, un tas, ko mēs sapratām, ka dārziņā mācās arī viens bērniņš, kam ir pusotrs gadiņš, un ka viņš diezgan regulāri tiekot sasiets, izolēts. Nu, ārstēts," atzina Rācene.

 

Tēmas