Attiecības
2022. gada 13. janvāris, 08:44

Kāpēc kaķis tev ir tikpat kā bērns

Jauns.lv

Kaķu īpašnieki bieži uzskata savus kaķus par saviem bērniem, neskatoties uz viņu neatkarīgo raksturu. Zinātnieki skaidro, ka cilvēku saikne ar viņu kaķiem ir līdzīga kā starp vecāku un bērnu.

Redzot, cik daudz cilvēku bērna vietā ir izvēlējušies sev mājdzīvnieku, radies pat jauns termins "bēbis kažokā". Neatkarīgi no mājdzīvnieku vecuma tie mums joprojām šķiet kā mazi bēbīši, atgādina Psychologytoday.com. Šī parādība ir īpaši izteikta, ja runa ir par kaķiem.

Atšķirībā no citiem mājdzīvniekiem (īpaši suņiem), neskatoties uz aptuveni 12 000 gadu ilgušo evolūciju līdzās cilvēkiem, kaķi lielākoties ir saglabājuši savvaļas kaķu ķermeņa uzbūvi un spējas. Mājas kaķi, nonākot savvaļā, joprojām spēj atrast sev barību un pajumti un izdzīvot. Tāpēc vēl interesantāk, kāpēc mums gribas rūpēties par tik pašpietiekamām radībām?

foto: Pixabay

Lūk, pieci iemesli, kāpēc kaķis vienmēr būs kā bērns:

Kaķi ir līdzīgi zīdaiņiem

Daudziem mājas kaķiem ir jaundzimušo vai maza bērna „pazīmes” - liela galva un apaļa seja, augsta un izvirzīta piere, lielas acis, mazs deguns un maza mute. Patiesībā cilvēki kaķēnus un kucēnus vērtē tikpat jauki kā zīdaiņus. Tas izskaidro arī to, kāpēc tieši sievietēm un maziem bērniem salīdzinoši biežāk patīk kaķi.

foto: Pixabay

Kaķi komunicē ar cilvēku

Kaķa ņaudēšana viņu saimniekus nekaitina, drīzāk viņi to uztver kā daļu no komunikācijas ar savu mājdzīvnieku. Kamēr kaķēni ņaud, lai saņemtu palīdzību un uzmanību no savām mammās, pieauguši kaķi ņaud reti, galvenokārt - lai sazinātos viens ar otru. Mājas kaķa ņaudēšanu saimnieks uztver kā „valodu”, ar ko dzīvnieks kaut ko mēģina pateikt. Šāda komunikācija pastiprina saikni starp saimnieku un kaķi.

foto: Pixabay

Kaķi „mīca mīklu”

Kaķi ir slaveni ar savām mīcīšanas jeb “mīklas mīcīšanas” darbībām, kuru laikā viņi vairākkārt piespiež ķepas pret mīkstu virsmu, piemēram, segu, džemperi vai cilvēku. Šī kustība ļauj kaķēniem veidot saikni ar savām mātēm. Tiek uzskatīts, ka pieaugušiem kaķiem mīcīšana uz cilvēka veicina saikni, kas ir līdzīga iepriekšējai saiknei starp kaķēnu un tā māti.

foto: ddp / Vida Press

Mums ir instinkts rūpēties

Ir evolucionārs iemesls, kāpēc cilvēkus piesaista jaukās, infantilās kaķu rakstura iezīmes un viņu ņaudēšana. Kaķēni vai kucēni, tostarp mazi bērni, mums izskatās mīļi. Mūsos ir dabisks instinkts rūpēties par dažādām radībām, tostarp kaķēniem. Tieši tāpēc cilvēki nespēj palikt vienaldzīgi, redzot mazu kaķēnu vai kucēnu rotaļājamies. Šis instinkts mums neļauj paiet garām nelaimē nonākušam dzīvniekam vai bērnam, jo zinām, ka varam par tiem parūpēties.

foto: Pixabay

Kaķu un viņu saimnieku savstarpējā saikne

Rūpes par kaķi var radīt spēcīgu saikni starp kaķi un viņa saimnieku. Dzīvnieku īpašnieki un viņu mājdzīvnieki bieži veido spēcīgu pieķeršanos, atdarinot saikni starp vecāku un bērnu. Lielākā daļa iepriekšējo pētījumu par cilvēka un mājdzīvnieka pieķeršanos ir veikti ar suņiem. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka, neraugoties uz savu atturīgo un neatkarīgo dabu, kaķi bieži vien ir tikpat piesaistīti saviem īpašniekiem, kā suņi.