foto: Ekrānuzņēmums no LTV.
Mākslas kritiķa Tomasa Pārupa bijusī draudzene publicē šokējošu ierakstu par vardarbību attiecībās; atbildi sniedz arī Pārups
Tomass Pārups.
Attiecības
2021. gada 27. decembris, 19:14

Mākslas kritiķa Tomasa Pārupa bijusī draudzene publicē šokējošu ierakstu par vardarbību attiecībās; atbildi sniedz arī Pārups

Jauns.lv

Vardarbība attiecībās var būt gan psiholoģiska un emocionāla, gan fiziska un seksuāla. Tā ir tēma, par kuru upuris visbiežāk izvēlas klusēt. Tomēr, saņēmusi drosmi, ar savu pieredzi sociālajos tīklos dalījusies kuratora un mākslas aprakstnieka, kritiķa Tomasa Pārupa bijusī draudzene Kate Gecēviča. Nenoliedzami, ieraksts pārsteidzis ne vienu vien, un jau pavisam drīz atbildi sniedzis arī pats Pārups.

Kates stāsts: mani atturēja bailes, kauns

Svētdien, 26. decembrī, ar gana drosmīgu ierakstu klajā nāca Gecēviča, publiskojot fotogrāfiju ar sevi, kurā redzams, ka ir fiziski ietekmēta. "Nesena saruna par pašcenzūru man deva iespēju dalīties ar pieredzi, kuru dažādu iemeslu dēļ ilgstoši noklusēju. Saruna mani mudināja atklāti runāt par sabiedrībā un diemžēl arī manā dzīvē ļoti akūtu tematu, uz kuru nereti tiek pievērtas acis. Šajā foto redzams tas, kas patiesībā ir stāvējis aiz manu attiecību visām smaidošajām kopbildēm divu gadu garumā," sociālajā vietnē "Facebook" rakstīja Kate.

Viņa skaidroja, ka fotogrāfiju toreiz uzņēmusi, jo grasījusies vērsties policijā, tomēr drosmi nav saņēmusi. "Mani atturēja bailes, kauns, situācijas nopietnības noliegšana un kaut kāds mistisks priekšstats par beznosacījumu mīlestību, kas lika atkārtoti noticēt viņa vārdiem “es mainīšos” utt. Nevaru saskaitīt reizes, kad vēlējos aiziet no situācijas, bet to nespēju. Murgam vienmēr uz brīdi sekoja īss miera stāvoklis, pat prieks, un likās, ka man līdzās ir vismīlošākais, rūpīgākais cilvēks. Taču pēdējais strīds, kas beidzās ar kārtējo šķiršanos, man lika beidzot saprast to, ka vairs neeksistē nekas, ko spēju mīlēt, ka esmu nonākusi traumējošās attiecībās, neaiziedama jau pēc pirmā asiņainā sitiena."

Viņa skaidroja, ka nolēmusi publiski dalīties ar savu pieredzi, lai uzrunātu visas sievietes, kuras cieš fiziski un emocionāli vardarbīgās attiecībās. "Lai cik iebiedētas jūs nebūtu par notiekošā atklāšanu, runājiet par to skaļi! Rodiet spēku laicīgi būt atbildīgām par sevi. Tikai tas spēs šo briesmīgo, gadiem izstrādāto paternu lauzt, un laicīgāk mainīt tādu gļēvuļu rīcību un veiksmīgu manipulēšanu. Pateicoties tieši tam, ka kādu laiku atpakaļ pārstāju par to klusēt, es saņēmu atbalstu, kas man patiešām palīdzēja beidzot ieraudzīt šīs attiecības to patiesajā gaismā. Pārvarēt gan emocionālo, gan fizisko vardarbību, rast drošību, kā arī apzināties, ka pieredzētais nenosaka to, kas es esmu."

Tomasa skaidrojums: dzīve izgāja no sliedēm, kad mūžībā devās māte

Pirmdien, 27. decembrī, ar publisku atbildi klajā nācis kurators un mākslas aprakstnieks Tomass Pārups. Kā viņš raksta sociālajā vietnē "Facebook", viņa dzīve izgājusi no sliedēm 2018. gadā, kad mūžībā devusies viņa māte.

"Es mēģināju aizstāt pagātni ar nākotni – iesaistījos visos projektos, izdomāju pats savus. Bet visdārgāko nevar aizstāt ar neko citu. Tāpat es meklēju patvērumu sabiedrībā, kurā jutos pieņemts. To, protams, nekad neizdevās atrast. No sirds nākušais, bet īslaicīgais mierinājums parasti nāca komplektā ar glāzi dzēriena. Pastiprināti lietoju alkoholu, paralēli konsultējoties ar vairākiem kompetentiem psihoterapeitiem un kompetentu psihiatru. Vēl pirms uzsāku sadarbību ar psihoterapeitu, man tuvu stāvošas paziņas iepazīstināja ar nervu nomierinošām vielām no benzodiazepīnu zāļu grupas, sakot, ka šīs zāles man ir bezmaz vai nepieciešamas, lai pārvarētu manā dzīvē notiekošo. Ātri vien sāku lietot alkoholu komplektā ar antidepresantiem, trankvilizatoriem un antipsihotiķiem, kas nereti rezultējās ar psihozēm, par kurām vai nu neko, vai nu ļoti miglaini kaut ko atceros. Ilgstoši nespēju izkļūt no šī apburtā loka un turpināju attīstīt savu atkarības problēmu, kuru tobrīd par problēmu neuzskatīju. Cilvēki, kurus ļoti cienu, taču arī lietoja "Xanax" tabletes savienojumā ar labu vīnu. Tādēļ ātri vien šādu “ārstniecības metodi” sāku uzskatīt par pavisam normālu. Tikai uz manu apziņas stāvokli šis toksisko vielu toksiskais savienojums atstāja graujošu iespaidu," raksta Tomass.

Viņš nenoliedz, ka alkohola dēļ notikuši konflikti ar tuviniekiem un romantiskajās attiecībās, tāpēc vērsies pēc palīdzības Anonīmo Alkoholiķu sadraudzībā. Kā norāda Pārups, pagājis jau gads kopš viņš apmeklē alkoholiķu sapulces, bet kopš vasaras nogales alkoholu nelietojot vispār. "Mana dzīve ir radikāli izmainījusies uz labo pusi un šobrīd es atrodos uz ārstniecības ceļa. Ārstējos tāpēc, lai pats un citi no manas rīcības nekad vairs neciestu. Es saprotu līdzcilvēku dusmas, aizvainojumu un sašutumu. Tādēļ es nerakstu cerībā uz izpratni. Tikai gribu atgādināt, ka alkoholisms, tāpat kā narkomānija un virkne atkarību, ir nopietna slimība, kura spēj izpostīt dzīves tiem cilvēkiem, kuri no tās cieš, kā arī tiem, kuri ir līdzatkarīgi. Vīriešus alkoholiķus var norakstīt kā varmākas un manipulatorus, nolinčot viņus, šādi it kā atrisinot problēmu."

Viņš aicina paskatīties uz labajiem piemēriem - tiem cilvēkiem, kas spējuši izveseļoties, atvainoties un atlīdzināt tiem, kurus sāpinājuši, uzsākot jaunu un pilnvērtīgu dzīvi. "Arī es atvainojos visiem tiem cilvēkiem, kurus esmu sāpinājis savā lietošanas periodā, tostarp arī savai kādreizējai draudzenei Katei Gecēvičai par incidentiem, kas notikuši vēl pirms mana atlabšanas perioda sākuma.

"

Kate par Tomasa atbildi: vardarbība bija arī skaidrā prātā

Tomasa sniegtā atbilde nevis apmierinājusi, bet tieši pretēji - sadusmojusi Kati, kura publicējusi vēl vienu ierakstu, apgalvojot, ka bijušā drauga publiski teiktais esot meli. "Tomass, tu esi lielākais melis no visiem meļiem pasaulē! Tu Anonīmo Alkoholiķu sadraudzībā darbu ar programmu nestrādāji pēdējo mēnesi, kura laikā vēl bijām kopā. Tu zini (vai izliecies, ka nezini), ka biji vardarbīgs pret mani arī savā skaidrības gājienā. Gan emocionāli, gan fiziski. Ļoti viegli tagad visu novelt uz savu alkoholismu. Tu vienmēr zināji, kas notiek, ko dari, jo tik ļoti daudz reižu, kad izturējies pret mani tā, kā izturējies, biji skaidrā prātā."

Viņa arī apgalvo, ka Pārups pie psihiatra bijis vien pāris reizes, jo apgalvojis, ka tas viss esot "sviests".

"Skaidrā prātā mani kontrolēji, apšaubīji, pārbaudīji manu telefonu katru reizi, kad saņēmu kādu ziņu, tad liki man parādīt, no kā tā ir saņemta. Man ir neērti tavā vietā lasīt to, ka esi spējīgs izspēlēt mātes nāves “kārti”. Pats zinot, ko esi darījis ar viņas pelniem un kā esi par viņu izteicies."

Kur meklēt palīdzību?

Ja tu esi vardarbības upuris, vērsies pēc palīdzības un atbalsta, zvanot kādai no šajā sarakstā norādītajām organizācijām.
 

Centrs „MARTA””

Sociālā darbinieka, psihologa, psihoterapeita,
jurista un citu speciālistu konsultācijas.

Bezmaksas tālrunis 67378539; e-pasts: centrs@marta.lv

Matīsa iela 49-3, Rīga, LV-1009. Mājaslapa: www.marta.lv

Biedrība „Skalbes”

Diennakts krīzes tālruņa pakalpojumi krīzes situācijā nonākušām personām, atbalsta grupas, psihologa, psihoterapeita un juridiskās konsultācijas.

Diennakts krīzes tālrunis 67222922 vai 27722292; e-pasts: skalbes@skalbes.lv

Tērbatas iela 69, Rīga, LV1001. Mājaslapa: www.skalbes.lv.

Nodibinājums „Centrs Dardedze”

Individuālās speciālistu konsultācijas bērniem un viņu ģimenēm, kas cietuši no vardarbības. Tālrunis 67600685 vai 29556680; e-pasts: info@centrsdardedze.lv .

Cieceres iela 3a, Rīga, LV-1002. Mājaslapa: www.centrsdardedze.lv.

Kā atpazīt vardarbību, lasi šeit.