Dzīvesstils
2021. gada 9. decembris, 17:46

Gaisma ietekmē garastāvokli: vides dekoratores Baibas Prindules-Rences idejas

Baiba Prindule-Rence

Žurnāls "OK!"

Te nu mēs esam tumsā un mājās. Laiks padomāt par svarīgāko – par sevi. Un gaisma ir būtisks aspekts. Stāsta un iesaka vides dekoratore Baiba Prindule-Rence.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Shutterstock

Man gaisma ir pamatu pamats. Savās mājās izvēlos dažādus gaismas avotus un to spilgtumu, lai mirklī, kad nepieciešams daudz spēka un enerģijas, varu ieslēgt VISU. Apgaismojumam nav tikai dekoratīva nozīme – tā intensitāte un veids ietekmē ne tikai estētiku, bet arī vairākus mūsu dzīves aspektus, tostarp emocionālo labsajūtu, produktivitāti, fizisko un garīgo veselību.

Mums visiem ir pazīstamas sezonālās garastāvokļa svārstības un tā sauktie emocionālie traucējumi – depresijas paveids. Tas ir saistīts ar gaismu. Ziemas mēnešos mūsu klimata joslā ir pārāk maz dabiskās gaismas, kas tieši ietekmē garīgo un emocionālo labsajūtu. Tāpēc nevajadzētu aizmirst par gaismas ietekmi uz emocionālo fonu. Un caur gaismu atrast veidu, kā parūpēties par sevi.

Bieži vien, atrodoties telpā, cilvēks izjūt diskomfortu, nedrošību vai neērtības. Tam ir pilnīgi neskaidri iemesli. Vairumā gadījumu negatīvo sajūtu iemesls ir nepareizs apgaismojums.

foto: Shutterstock

Lūk, kā apgaismojums ietekmē cilvēka garastāvokli:

* Dabiskā gaisma ir piemērota viesistabām un virtuvēm, jo sniedz enerģiju, uzmundrina un uzlabo garastāvokli, vienlaikus saglabājot mieru un klusumu.

* Spilgta gaisma rada enerģiju un stimulē prātu, tāpēc šāds apgaismojums iederēsies birojos un darba telpās.

* Maigs, blāvs apgaismojums liek justies relaksēti, miegaini, tāpēc tas ir ļoti piemērots guļamistabām un atpūtas telpām, bet nevēlams intensīvā darba vidē.

foto: Shutterstock

* Pārāk spilgta gaisma izraisa negatīvas emocijas. Paaugstināts acu sasprindzinājums izraisa aizkaitināmību, trauksmi un līdz ar to arī psihiskus traucējumus.

* Lietojot mākslīgos gaismas avotus, ir vērts izvēlēties variantus ar minimālu pulsāciju. Pareiza krāsu atveidošana arī palīdzēs saglabāt emocionālo stabilitāti un labu garastāvokli visas dienas garumā.


 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās