Bērni
2021. gada 2. decembris, 06:53

Cik grūtniecību drīkst būt sievietei, kurai ir bijusi ķeizargrieziena operācija

Līga Brūvere

Mammamuntetiem.lv

Liela daļa grūtniecību Latvijā beidzas nevis ar dabīgām dzemdībām, bet plānotu vai akūtu ķeizargriezienu. Cik bērnu var būt sievietei, kas piedzīvojusi šādu operāciju?

Uz jautājumu portālā Mammamuntetiem.lv atbild Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centra vadītāja, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Anna Miskova.

Ja runā par ādu, to var griezt cik vien grib. Jautājums ir, cik reizes var griezt dzemdi. Tagad, kas dzemdniecības palīdzība ir viegli pieejama, sievietei var būt arī 4 un 5 ķeizargriezieni, tomēr mūsu pieredzē šādu gadījumu nav tik daudz gluži vienkārši tāpēc, ka nav daudz sieviešu, kas dzemdētu 5 bērnus. 

Tomēr ārsti pēc 3. ķeizargrieziena nerekomendē vēlreiz palikt stāvoklī, jo strauji pieaug risks, ka placenta ieaug rētā un cauraug dzemdes sienu. Tā ir sievietes veselību un dzīvību apdraudoša situācija.  Ar katru nākamo operāciju šī varbūtība ir arvien lielāka. Ja pēc 2. ķeizargrieziena placentas ieaugšanas risks ir 12%, bet pēc trešā jau 40%. 

Ja sievietei ir bijuši vairāki ķeizargriezieni, piedāvājam veikt olvadu nosiešanu, bet viņa, protams, drīkst arī atteikt. Saruna notiek pirms operācijas, lai šo atbildīgo lēmumu var pārdomāt un pieņemt apzināti. 

Sievietes ar vairākiem ķeizargriezieniem rekomendē nosūtīt uz 3. līmeņa perinatālajiem centriem, lai var ātri reaģēt uz iespējamajiem sarežģījumiem. Latvijā šāds centrs ir P. Stradiņa slimnīcā, kur pieejami specialisti, kas spēj tik galā ar lielu un nopientu asiņošanu. Ne visās Latvijas slimnīcās ir atbilstošas reanimācijas iespējas. To, kādā stāvoklī ir rēta un kā varētu noritēt grūtniecība un dzemdības, var redzēt ultrasonogrāfijā.

Diemžēl tādu pacientu mums kļūst arvien varāk, jo arvien biežāk mēs taisām ķeizargriezienu operācijas. Citas sievietes to pieprasa pašas. Ginekologi – dzemdību speciālisti gan uzskata, ka ir ļoti svarīgi ir iegūt pirmo pozitīvo dzemdību pieredzi, lai mazinātos šādu problēmu risks nākotnē.

Sievietes uztrauc, ja pēc piedzīvota ķeizargrieziena nākamajā grūtniecībā rēta varētu plīst.  Rētas plīšanas risks nākamajā grūtniecībā ir ļoti zems – 1 uz 10 000. Tas nenozīmē, ka tas nenotiks, bet varbūtība ir niecīga. Ja sieviete dzemdē pati, arī dzemdībās plīšanas risks ir neliels, turklāt līdzās ir zinoši speciālisti un medicīniskais aprīkojums krīzes novēršanai.

Sieviete, kurai ir dzemdes rēta, ir augsta riska grūtniecība un viņai būtu jādzemdē stacionārā, kur dzemdības var pabeigt ar operāciju. Ir gadījumi, kas arī ir divām dzemdes rētām ir sievietes, kas veiksmīgi piedzemdē pašas.Nekādā gadījumā nerekomendētu šādām sievietēm dzemdēt mājās. 

Ja runā par riskiem, kas rodas no rētas uz dzemdes, tad lielāks risks ir no tām dzemdes rētām, kas veidojas citu iemeslu dēļ – lielu dzemdes miomu izņemšanas gadījumos, dzemdes perforācija medicīnisku manipulāciju gadījumos. Ar pacientēm, kurām šādas izcelsmes dzemdes rētas, pirms dzemdībām izvērtējam, vai labāk dzemdēt vagināli vai ar operāciju. Nākamo grūtniecību pēc dzemdībām ar ķeizargriezienu drīkst plānot laikā no 24 līdz 52 mēnešiem. Turklāt, ja runā tikai par rētu, tad ir pētījumi, kas saka, ka pietiek rētas pilnīgais sadzīšanai pietiek ar 6 - 18 mēnešiem, bet, ja runā par sievietes organisma atjaunošanos kopumā, tad labākais periods ir 18 – 24 mēneši.