foto: Vida Press
Kā atbrīvoties no pļēgurojoša civilvīra, kurš negrib doties prom?
Ja tiek piedzīvota vardarbība ģimenē, cietušajam nekavējoši jāziņo policijai un tiesa parasti diennakts laikā jau pieņem lēmumu par aizliegumu vardarbim tuvoties konkrētām personām.
Attiecības
2021. gada 1. decembris, 05:09

Kā atbrīvoties no pļēgurojoša civilvīra, kurš negrib doties prom?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

“Dzīvoju civillaulībā un tagad vēlos pārtraukt attiecības ar savu civilvīru, jo viņš lieto alkoholu, nekur nestrādā un manu dzīvi padarījis par mazu elli, bet viņš kategoriski atsakās pamest manu dzīvokli. Vai ir kādas iespējas viņu piespiest pamest manu dzīvesvietu? Kur man vērsties pēc palīdzības,” jautā žurnāla “Likums un Taisnība” lasītāja Dace.

Atbild sieviešu tiesību aizstāvības organizācijas “Centrs “Marta”” pārstāve Liene Celmiņa:

“Pieņemu, ka, iespējams, šajās attiecībās varētu būt vardarbība.

Vardarbības gadījumos ieteiktu saukt policiju, jo, ja ir bijusi fiziska vardarbība, un, atbraucot policijai, tas tiek konstatēts un fiksēts, tad vardarbībā vainotā persona var tikt nošķirta no cietušā, piedāvājot tiesisku aizsardzību, kas nozīmē to, ka vardarbīgai personai ir aizliegts tuvoties cietušajam attiecīgās adresēs (darbs, skola, bērnu dārzs, skolas u.c.), kā arī aizliegts sazināties telefoniski un nekādu vizuālo kontaktu tuvāk par, piemēram, 100 metriem. Šo tiesisko aizsardzību var sagatavot policija fiziskas vardarbības gadījumā vai arī pats (skatīt centra “Marta” mājaslapas sadaļu “Pagaidu aizsardzība pret vardarbību”: www.marta.lv/lv/marta-darbiba/vardarbiba/).

Ja pieteikumu gatavo pats, tad tas jāsastāda pietiekamai argumentēts, lai tiesa to pieņemtu, minot piedzīvotās vardarbības veidus un adresi, kur tas noticis. Tiesa parasti lēmumu šādos gadījumos pieņem 24 stundu laikā, pēc lēmuma pieņemšanas tas tiek paziņots policijai, kas uzmeklē attiecīgo personu un lūdz viņu 20 minūšu laikā atstāt esošo dzīvesvietu. Šai laikā ir ieteicams nomainīt atslēgas, atdot personai piederošās mantas un, ja persona ir piedeklarēta sievietes dzīvoklī, tad viņu izdeklarēt, rakstot iesniegumu attiecīgajai pašvaldībai, piemēram, Rīgas domes izpilddirekcijai (lūdzot izpilddirekciju izdeklarēt trešo personu, kura patvaļīgi ir piedeklarēta un ar kuru dzīvokļa īpašnieks nesastāv nekādās attiecībās vai ar kuru nav radniecības).

Ja ir šī tiesiskā aizsardzība un vardarbīgā persona tik un tā tuvojas, ir jāsauc policija. Ja ir apdraudošas situācijas un policiju nav iespējams izsaukt, aicinu meklēt palīdzību pie radiem, draugiem, paziņām, kaimiņiem, kuriem var uzticēties, izveidojot drošības kodu (tas var būt gan vārds, gan simbols, jebkas, ko var ātri nosūtīt, un kas nozīme, ka situācija ir kritiska un ir vajadzība izsaukt policiju), kas nozīmē to, ka, nosūtot noteiktu drošības kodu, cietušajai personai var tikt izsaukta palīdzība uz noteiktu adresi, informējot likumsargus par notiekošo.

Pat, ja persona ir izdeklarēta un vēlas iekļūt dzīvoklī, ieteicams saukt policiju, arī tad, ja tiek bojātas personas mantas, piemēram, uzlauztas vai sabojātas durvis”.

Savukārt biedrības “Skalbes” Atbalsta tālruņa noziegumos cietušajiem koordinatore Santa Laimiņa iesaka cietušajiem, kas vēlas saņemt emocionālu un informatīvu atbalstu, zvanīt uz bezmaksas atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem – 116006 (tā darba laiks katru dienu no pulksten 12.00 līdz 22.00).