foto: no privātā arhīva
"Biju ārkārtīgi aizrāvusies ar Balzaku..." Ko lasa Katrīna Gupalo?
Dzīvesstils
2021. gada 14. oktobris, 18:11

"Biju ārkārtīgi aizrāvusies ar Balzaku..." Ko lasa Katrīna Gupalo?

Laila Pastare

Žurnāls "OK!"

“Grāmatās smeļos iedvesmu savām koncertprogrammām, dziesmām, mūzikai, ko atskaņoju vai komponēju, ļaujoties tajās aprakstītā gadsimta, tēmas vai kādas zemes noskaņām,” saka dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo.

Tā kā mans dzīvesveids ir diezgan neprognozējams un dinamisks, arī grāmatu lasīšanas process tam ir ļoti pakļauts. Ja man ir daudz brīva laika, tad lasu diezgan intensīvi, bet bieži gadās, ka notikumu ir tik daudz, ka grāmatām laika atliek ļoti maz. Brīvajos brīžos arvien cenšos atgūt nokavēto. Interesējošo literatūru atrodu lielākoties internetā, pētot man saistošas tēmas. Dažkārt brīnišķīgas grāmatas iesaka arī man mīļi cilvēki.

Grāmatas izvēlos lielākoties atbilstoši saviem radošajiem procesiem – tam, ko es tajā brīdī daru mūzikā. Lasīšana man ir ļoti nozīmīga, jo līdzīgi kā mūzika tā atšķirībā no kino un citām vizuālajām mākslām ļauj tēliem rasties lasītāja iztēlē. Grāmatu lasīšana bagātina arī manu valodu, kas ļoti noder, rakstot dziesmu tekstus. Tās palīdz arī atslēgties no uzkrātā saspringuma, kas rodas ļoti aktīva dzīvesveida ietekmē.

Pusaudžu gados biju ārkārtīgi aizrāvusies ar Onorē de Balzaka darbiem – liekas, tolaik izlasīju visus viņa kopotos rakstus. Nupat no vecmāmiņas dabūju Balzaka grāmatu Gorio tēvs, ko ļoti vēlos izlasīt vēlreiz, nu jau esot ar citu skatījumu.

Pēdējā izlasītā grāmata

Kristīne Hanna Lakstīgala. Šis romāns mani ļoti aizkustināja. Tas ir pilns sāpju, ciešanu un izmisuma, bet tajā pašā laikā milzīga un neizsīkstoša spēka, ģimenes, cilvēku un savas valsts mīlestības bagāts.

foto: Publicitātes foto

Deja vu

Alvis Hermanis Dienasgrāmata. Šajā grāmatā pārsteidzoši trāpīgi aprakstītas idejas, kas man pašai ilgstoši ir bijušas. To lasot, brīžiem nepameta sajūta, ka tās fragmentus būtu sarakstījusi es pati.

foto: Publicitātes foto

Īpaša grāmata

Hermanis Paukšs Sieviete bārā vai Trīs idioti. Mīļākā no mana krusttēva grāmatām – romāns romānā, kurā izlasāms gan viņa brīnišķīgi sarakstītais erotiskais stāsts, gan ārkārtīgi smieklīgi, trāpīgi un sulīgi aprakstītais skatījums uz dzīvi, kā dēļ pēc grāmatas uzrakstīšanas tā tika cenzēta. Tās beigās lasītājus sagaida kaut kas pilnīgi negaidīts.

foto: Publicitātes foto

Divi stāsti vienā romānā

Toms Kreicbergs Lopu ekspresis. Man ļoti patīk grāmatas ar neparastu struktūru. Šajā romānā paralēli tiek atklāti divi stāsti – viens norisinās mūsdienu Ņujorkā, Volstrītas džungļos, savukārt otrs aizsākas Ulmaņlaikos Latvijā, ieraujot lasītāju okupācijas, deportāciju un kara šausmu notikumos.

foto: Publicitātes foto

Autore, kuras darbus vērts iepazīt

Iesaku izlasīt arī krievu dzejnieces Marinas Cvetajevas darbus, kas pēdējā laikā mani ļoti uzrunājuši. Viņa ir apguvusi klavierspēli, varbūt tāpēc dzeja ir tik ļoti melodiska. Marinas Cvetajevas dzejoļi un traģiskais liktenis manī ļoti rezonē ar manas dziesmas Agonija un tās videoklipa radītajām sajūtām, kuru iespaidā sadarbībā ar krīžu un konsultāciju centru Skalbes esam izveidojuši akciju #paliksimnomodā, kuras mērķis ir aicināt sabiedrību vairāk ieklausīties sevī un apkārtējos, kā arī meklēt palīdzību, ja esat nonākuši grūtībās.

foto: Vladimir Gerdo/TASS/Sipa USA/ Vida Press
Piemineklis Marinai Cvetajevai Kalugas apgabalā Krievijā.