foto: Instagram @zanda.martens
Vācijas parlamentā ievēlēta arī latviete
2021. gada 27. septembris, 17:39

Vācijas parlamentā ievēlēta arī latviete

Jauns.lv

Vācijas parlamentā no sociāldemokrātu saraksta ievēlēta arī latviete Zanda Martena, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, vēsta lsm.lv.

Kā sociālajā vietnē "Instagram" raksta pati Martena, viņai izdevies iekļūt parlamentā no partijas saraksta. "Tagad ir skaidrs: diemžēl nepietika tiešajam mandātam, bet es iekļuvu Vācijas Bundestāgā no partijas saraksta," raksta Martena.

Tikmēr sociālajā vietnē "Facebook" viņa raksta, ka ir pateicīga: "Mans pirmais mēģinājums un veiksmīgs. Tagad viss tikai sāksies."

Vācijā tiek izmantota sarežģīta vēlēšanu sistēmu, saskaņā ar kuru vēlētājam ir divas balsis: vienmandāta apgabalā un par partiju sarakstiem. No vienmandāta apgabaliem tiek ievēlēti 299 Bundestāga locekļi, bet pārējie tiek ievēlēti no partiju sarakstiem.

Sociāldemokrātiskajā partijā Zanda iestājās pirms nepilniem četriem gadiem un piekrita kandidēt parlamenta vēlēšanās, jo vēlējusies gūt pieredzi.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem Diseldorfas vienmandāta apgabalā sociāldemokrātu kandidāte Martena piekāpās kristīgo demokrātu kandidātam Tomasam Jaržombekam. Martena saņēma nedaudz zem 39 000 balsu (22,4%), bet par kristīgo demokrātu kandidātu nobalsoja 54 000 vēlētāju (31,1%).

Martena ir liepājniece, bet jau 11 gadus dzīvo Vācijā. Bakalaura un maģistra grādu tiesību zinātnēs viņa ieguvusi Latvijas Universitātē, bet otru maģistru - Bohumā, Ziemeļreinā. Šovasar pabeigtas arī doktorantūras studijas Brēmenē un iegūts doktores diploms.