Patīk lasīt grāmatas? Zinātniekiem ir iepriecinošas ziņas par tavu dzīves ilgumu
Grāmatu lasīšana attīsta domāšanas prasmes, kuras reāli paildzina dzīvi.
Attiecības
2016. gada 12. decembris, 13:14

Patīk lasīt grāmatas? Zinātniekiem ir iepriecinošas ziņas par tavu dzīves ilgumu

Jauns.lv

Grāmatu lasīšana ne tikai palīdz cīnīties ar garlaicību un izglīto, bet arī paildzina dzīvi. Jaunākajā pētījumā noskaidrots, ka cilvēki, kuri ik dienu vismaz 30 minūtes lasa grāmatas, dzīvo ilgāk par tiem, kuri ar lasīšanu ir uz „jūs”, vēstī „ The Guardian”.

Pētījuma laikā tika novēroti 3635 cilvēki, kuri regulāri lasa grāmatas. Respondentu vecums nebija lielāks par 50 gadiem. Eksperimenta dalībnieki tika sagrupēti 3 grupās – tie, kuri grāmatas lasa 3,5 stundas nedēļā un ilgāk, tie, kuri lasa mazāk nekā 3,5 stundas nedēļā, un tie, kuri vispār nelasa grāmatas.  

Zinātnieki secināja, ka tiem, kuri lasa 3,5 stundas nedēļā un ilgāk, pēc 12 gadiem ir par 23% mazāks risks mirt nekā tiem, kuri grāmatas nelasa, savukārt tiem, kuri lasa mazāk par 3,5 stundām, ir par 17% mazāks nāves risks.

Pētījuma laikā tāpat arī secināts, ka grāmatu lasīšana sniedz vairāk labuma nekā žurnālu vai avīžu pārlapošana. Tas, visticamāk, ir tāpēc, ka grāmata vairāk ievelk un piesaista lasītāja domas, tādējādi sniedzot taustāmu labumu dzīves paildzināšanā.   

Zinātnieki apgalvo, ka, lasot grāmatas, tiek veicināti divu veidu izziņas procesi, kam ir būtiska loma ilgdzīvošanā. Pirmkārt, grāmatu lasīšana attīsta lēnas iedziļināšanās prasmes – tās laikā lasītājs meklē saikni starp lasāmvielu un apkārtējo pasauli, ka arī meklē atbildes uz jautājumiem, kas izriet no grāmatas satura. Tas palīdz bagātināt vārdu krājumu, argumentāciju, koncentrēšanas prasmi un kritisko domāšanu. Otrkārt, grāmatas attīsta empātiju, sociālo pieredzi un emocionālo inteliģenci. Visi šie izziņas procesi paildzina dzīvi.

Kaut arī pētījuma laikā netika analizēts, tieši kādas grāmatas lasa respondenti, citā aptaujā jau 2009. gadā secināts, ka 87% lasītāju izvēlas daiļliteratūru. Turpmākajā izpētē zinātnieki sola vēl vairāk iedziļināties šajā tēmā un noskaidrot, vai grāmatu lasīšanai ir vēl citi reāli labumi, vai tāds pats iespaids kā parastajām papīra grāmatām ir arī audiogrāmatām, kā arī – vai atsevišķiem literatūras žanriem ir atšķirīga ietekme.

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock