"Ir bērnu deju kolektīvi, kur vadītāji strādā vardarbīgi," teic Laila Rieksta-Riekstiņa
Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītāja pauž, ka nereti kolektīvu vadītāji ar mazajiem strādā uz vardarbības robežas.
Bērni
2015. gada 26. jūlijs, 18:50

"Ir bērnu deju kolektīvi, kur vadītāji strādā vardarbīgi," teic Laila Rieksta-Riekstiņa

Jauns.lv

Latvijā ir bērnu deju kolektīvi, kuru vadītāji rīkojas uz vardarbības robežas vai pat pārkāpj to, sacīja Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa.

Viņa norādīja, ka daļā mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu attieksme ir vienkārša - ja ir labs rezultāts, procesam vairs nav nozīmes. Šādu kolektīvu nav daudz, tomēr inspekcijas rīcībā laiku pa laikam nonākot informācija par minēto problēmu.

"Ja kolektīvs ir prestižs, ja tam ir augsti rezultāti, bērniem nākas daudz ko paciest, un tad nesūdzās arī viņu vecāki. Tiek uzskatīts, ka ir jāiet uz rezultātu, nesot dažādus upurus," sacīja VBTAI vadītāja.

Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu. Šis lēmums netika ievērots un gājiens notika. Izglītības ministre Mārīte Seile pieļāva iespēju atkāpties no amata XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notikušo incidentu dēļ, bet pēc tikšanās ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") paziņoja, ka paliks amatā.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6.līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās ap 37 890 dalībnieku. Koncertus apmeklēja 66 600 skatītāju, bet kopā visas norises, ieskaitot mēģinājumus un saistītos pasākumus, apmeklējuši aptuveni 200 tūkstoši interesentu. Aizvadīto skolēnu dziesmusvētku laikā slimnīcā nonāca 62 bērni, savukārt kopējais bērnu skaits, kuru stāvokli var raksturot kā ģīboni, ir 50, iepriekš informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

BNS/Foto: Lita Krone/Ieva Čīka/LETA