foto: Pixabay
Vai pēc pandēmijas mums vēl vajadzēs draugus?
Attiecības
2021. gada 4. jūnijs, 05:28

Vai pēc pandēmijas mums vēl vajadzēs draugus?

Jauns.lv

Gads bez socializēšanās, strādāšanas attālināti un tikšanās, ievērojot divu metru distanci, ir ilgs laiks, lai mainītos ne tikai mūsu paradumi, bet arī vērtības. Gada laikā cilvēku dzīvē ir bijuši dažādi notikumi, kāds zaudējis darbu, kāds slepeni apprecējies, kāds izšķīries, bet kāds pārvācies uz laukiem. Cik daudz mēs zinām par saviem draugiem, ja vienīgais, kas noturējis mūsu komunikāciju ir sociālie tīkli un internets?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nav tā, ka 2020. gads mums visiem pagāja bez draugiem. Mēs pacēlām tostu Zoom dzimšanas dienas ballītēs, rīkojām spēļu vakarus Google Meet vai Team programmās. Iespējams, ka kāds no jums pavadīja ilgu laiku, čatojot vai runājot pa telefonu ar saviem draugiem. Taču dažkārt var šķist, ka no dažiem draugiem un komunikācijas vispār mēs esam atraduši un atsvešinājušies. Tāpēc portāls theguardian.com meklē atbildi– vai mums būs vajadzīgi draugi arī pēc pandēmijas?

Nav jaunu draugu

„Mēs visi esam pandēmijas laikā mainījušies”, uz pārmaiņām sabiedrībā norāda Rebeka G.Adamsa, kura pēta cilvēku komunikāciju interneta vidē. Viņa ievērojusi, ka pēdējā gada laikā cilvēki ir turpinājuši sazināties ar pazīstamiem un zināmiem cilvēkiem.

„Pandēmija mums ir atņēmusi jaunus draugus”, viņa secina. Ja cilvēks var mainīt paradumus un internetā iegādāties dīvānu vai mēteli, ko nekad līdz šim nav darījis, tas vēl nenozīmē, ka viņš grib izkratīt savu sirdi Facebook pamanītam svešiniekam. Taču, iespējams, ja šis cilvēks būtu sastapts darbā vai draugu ballītē, rastos jauna draudzība.

foto: Pixabay

Visi esam vienā laivā

Taču jaunu draugu un paziņu trūkums nav vienīgais, par ko būtu jāsatraucas. Ilgstoša atsvešinātība mūs ir attālinājusi no jau esošajiem draugiem. Jūs iespējams esat sarakstījušies, sazvanījušies, bet pastāv arī iespēja, ka šajā laikā trūka vēlmes ar draugiem komunicēt.

Taču, kā uzskata eksperti, mūsu draugi ir ar mums vienā laivā. „Šis nav gadījums, kad tu atgriezies no ilgstošas prombūtnes ārzemēs vai sāc strādāt pēc dekrēta atvaļinājuma, un tev ir jāiekļaujas draugu dzīvēs. Arī tavi draugi bija pandēmijā un iespējams jūtas ļoti līdzīgi”, uzskata speciāliste. Tas, vai draugi mums būs vajadzīgi nav viegli atbildams, kamēr nav zināms, kādi būs pandēmijas ierobežojumi. Jo vairāk mūsu ikdiena sāks līdzināties dzīvei pirms „kovida”, jo vairāk atgriezīsies mūsu draudzības paradumi. Taču, jārēķinās, ka izmaiņas draugu vidū var notikt!

Viss būs pa vecam?

Izmaiņas, ko radījusi pandēmija skar arī draudzību. „Mainoties situācijai, mainījāmies mēs paši”, saka Rebeka G.Adamsa. Pētniece domā, ka pandēmijas nošķirtības laikā mums radās jauna izpratne par draudzību. Esot tik ilgi sociāli izolēti, mēs noteikti novērtēsim katru tikšanos ar draugiem, taču… ne visi draugi mums vairs būs vajadzīgi. Ja vairs nevar ballēties, vai ir vajadzīgi ballīšu draugi? Kāds var smagi vilties, uzaicinot uz pastaigu savu ballīšu draugu, ar kuru īsti nav par ko parunāt.

Arī ilgstošā mājsēde var iemācīt sevi izklaidēt, tāpēc tikšanās ar draugiem nebūs tik svarīga kā kādreiz. „Izmaiņas būs, mums priekšā ir ļoti interesants laiks”, uzsver pētniece. Viņa norāda, ka pastāv daudzi aforismi, kas draudzību raksturo kā stipru un nesalaužamu, iespējams, ka kādas attiecības līdz ar pandēmiju beigsies, kamēr kādas, kļūs tikai stiprākas.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās