Skaistums
2021. gada 21. maijs, 18:05

Krēms ar kolagēnu - kā tas palīdz?

"100 Labi Padomi"

Vai zināji, ka vārds kolagēns ir atvasināts no grieķu valodas vārda "līme"?  Tā šo olbaltumvielu nosauca, pateicoties tās spējai cieši salīmēt. Stāsta Cesvaines skaistumkopšanas centra "Mora" kosmētiķe Ginta Ustinova.

Trešā daļa no visām mūsu organisma olbaltumvielām ir kolagēns. Organisms pats to izstrādā, bet ar gadiem tas notiek arvien lēnāk, tāpēc strauji paātrinās ādas novecošanās.

Kolagēna krēmi spēj piesaistīt daudz ūdens, tāpēc tie labi mitrina un aizsargā ādu. Tīrā veidā kolagēnam iesūkties ādā ir sarežģīti, jo kolagēns šķīst ūdenī, nevis taukos, turklāt tam ir ļoti liela molekula. Tāpēc kosmētikā izmanto peptīdos sašķeltu kolagēnu, kas gādā par ādas mitrumu un elastību.

No uzturvielām, kas veicina kolagēna veidošanos organismā, vērts pieminēt olu baltumu, gaļu, sieru, soju, kāpostus, upenes, mellenes, ķiršus, avenes.

Izvēloties sejas krēmu ar kolagēnu, ir svarīgi izpētīt, vai tam ir pievienotas aktīvās vielas, kas aizsargā ādu no brīvajiem radikāļiem, jo tie grauj mūsu pašu dabīgo kolagēnu. Krēmu sastāvā mēdz iekļaut vielas, kas palīdz organismam sintezēt dabīgo kolagēnu, piemēram, retinoīdus vai retinolus, ko bieži pievieno dažādiem pretnovecošanās krēmiem un serumiem. Kolagēna ražošanu stimulē arī produkti un procedūras ar skābēm, piemēram, glikolskābi.

No uzturvielām, kas veicina kolagēna veidošanos organismā, vērts pieminēt olu baltumu, gaļu, sieru, soju, kāpostus, upenes, mellenes, ķiršus, avenes. Kolagēnu atbalsta arī C vitamīns (kivi, citroni, laimi), A vitamīns (aknas, zivis, olu dzeltenumi).

Ir vērts skaistumkopšanas rituālus apvienot ar veselīgu uzturu – tā izdosies ilgāk saglabāt ādas jaunību.