foto: Pexels.com
Japānas un Indijas virtuve: kas jāzina par šiem ēdieniem
No citu tautu virtuvēm varam smelties idejas un izmēģināt citādas garšas, lai ēdiens sagādātu baudu.
Dzīvesstils
2021. gada 5. maijs, 19:43

Japānas un Indijas virtuve: kas jāzina par šiem ēdieniem

"100 Labi Padomi"

Kādi ir raksturīgākie ēdieni un bagātīgais garšvielu klāsts, ko tradicionāli bauda Indijā un Japānā? Stāsta Willow Med uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko.

Kas raksturīgs Japānas virtuvei…

Visus ēdienus ēd svaigi pagatavotus, lai izbaudītu to patieso garšu, – tāda ir japāņu ēšanas filozofija. Ēdienkartes pamatu veido rīsi, bet gaļu lieto maz un parasti kopā ar dārzeņiem: redīsiem, rāceņiem, saldajiem kartupeļiem, ķirbjiem, Ķīnas kāpostiem, spinātiem, bambusa dzinumiem. Arī pupiņas vienmēr ir bijušas japāņu virtuvē, piemēram, sojas pupiņas (no tām gatavo tofu sieru), sarkanās, kāršu, Limas pupiņas, un dažādu veidu zirņi. Un, protams, zivis un vēžveidīgie: tuncis, lasis, zobenzivs, jūras asaris, jūras plaudis, sardīnes, garneles, krabji, kalmāri, jūras ķemmītes, austeres, kā arī dažādas jūraszāles.

Baudām Japānas virtuvi! Lietojam vairāk zivju, dārzeņu un pākšaugu un ikdienā samazinām gaļas patēriņu! Tas mūsu organismam nāks tikai par labu.

foto: Shutterstock

…un indiešu virtuvei?

Pamatā ir rīsi, plāceņi un dažādi pākšaugi: pupiņas, zirņi un lēcas. Ēdienkartē ir daudz dārzeņu – sākot no kāpostiem, burkāniem, gurķiem, tomātiem, baklažāniem, rāceņiem, beidzot ar ķiplokiem un arī kartupeļiem. Daudz arī piena produktu: rūgušpiens, jogurts, panīrs (līdzīgs mājas sieram).

foto: Shutterstock

Neierastāki mūsu vēderiem ir tradicionālie indiešu saldumi. Ļoti saldi! To pagatavošanai izmanto pienu, panīru, žāvētus augļus, riekstus, mannas putraimus, kokosriekstu skaidiņas, safrānu, kanēli, kardamonu, palmu cukuru.

Indiešu virtuvē bagātīgi izmanto visdažādākās garšvielas – tai ir raksturīgs koriandrs, kardamons, čili, paprika, melnie un baltie pipari, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, sinepju sēklas, ingvers, anīss, lauru lapas, safrāns, vaniļa, kurkuma, fenheļa sēklas, piparmētras, sezama un magoņu sēklas. Ēdieniem daudz pievieno svaigus ķiplokus, sīpolus un piparu pākstis. Arī mēs labi pazīstam šīs garšvielas, atliek tikai izmēģināt dažādas kombinācijas. Protams, ir arī eksotiskākas garšvielas, piemēram, kaltēta mango pulveris, sierāboliņš, kumins, kari lapas, rožūdens un granātābolu sēklu pulveris, taču arī tās mums vairs nav svešas.

Ievēro!

● No citu tautu virtuvēm varam smelties idejas un izmēģināt citādas garšas, lai ēdiens sagādātu baudu. Taču nevajadzētu aizmirst arī mūsu nacionālās virtuves vērtības – sklandraušus, zirņus ar speķi, ķimeņu sieru, rudzu rupjmaizi un pavasarī bērzu sulu!