Dzīvesstils
2021. gada 11. aprīlis, 16:35

Bezmiegs - arvien izplatītāka problēma mūsdienās. Kā lai izguļas?

Jauns.lv

Viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc miegs nav gana kvalitatīvs, ir satraukums. Tā dēļ tiek traucēti organisma atjaunošanās procesi – neatjaunojas muskuļu un ādas šūnas, neatpūšas centrālā nervu sistēma, tāpēc nākamajā dienā cilvēks jūtas slikti, kļūst nervozs, samazinās arī darbaspējas. Skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Miega traucējumi bieži ir psiholoģiska stresa izraisīti – tās ir bailes par tuviniekiem, liela atbildība darbā, uztraukums par kādu gaidāmu notikumu. Nav pārsteidzoši, ka tieši tagad, Covid-19 laikā, arvien vairāk izjūtam problēmas ar miegu. Tos var izraisīt arī fiziskas slimības, to radītās sāpes, arī daži medikamenti, piemēram, asinsspiedienu mazinoši līdzekļi vai antidepresanti. Arī miega režīma neievērošana, miegu traucējošu vielu lietošana (kofeīna, alkohola, enerģijas dzērienu) un treknas maltītes ir nekvalitatīva miega iemesli.

Zināšanai

● Pirms miega ilgi neskaties televizoru un viedierīces, jo ekrāna zilā gaisma nomāc melatonīna sintēzi un aktivizē organismu.

● Centies iet gulēt un mosties vienā un tajā pašā laikā – tā iestrādāsies aizmigšanas režīms.

● Noteikti neignorē pirmo organisma signālu par vēlēšanos gulēt. Tas nozīmē, ka ar tumsas iestāšanos ir izdalījies pietiekams daudzums miega hormona melatonīna un organisms ir gatavs iemigt. Ja šo brīdi palaiž garām, aizmigt būs grūtāk.

● Pirms miega izvēdini guļamistabu – temperatūrai telpā jābūt ap 18–20 grādiem. Vēsā telpā miegs ir kvalitatīvāks.

Miega atbalsta grupa

Miegam var noskaņoties ar elpošanas vingrinājumu palīdzību – elpot dziļi ar diafragmu un gaisu izpūst caur degunu –, meditāciju, grāmatu lasīšanu vai rokdarbiem. Divas stundas pirms miega der nomierinošas, relaksējošas zāļu tējas – pasiflora, baldriāns, apiņi, melisa, kumelīte, piparmētra vai lavanda. Tējas vietā stundu pirms gulētiešanas var lietot zāļu ekstraktu saturošus uztura bagātinātājus. Tāpat palīdz siltas, atslābinošas vannas ar lavandas vai ilangilanga ēterisko eļļu. Tie, kuriem ir izjaukts miega hormona izdalīšanās cikls, konsultējoties ar farmaceitu, kursa veidā var lietot līdzekļus ar melatonīnu.  

Galvenais atskaites punkts ir pašsajūta – kā jūties no rīta? Vai ir enerģija, spēks, spēja koncentrēties darbam vai citiem pienākumiem? Ja jau ap pulksten 10–11 ir sajūta, ka atkal varētu aizmigt, ja vien būtu tāda iespēja, tas noteikti ir iemesls pārskatīt savus gulēšanas paradumus.

Tēmas