Skaistums
2021. gada 26. marts, 06:53

Kā jūtas tava āda? Produkti un skaistuma rituāli ādas aizsargslāņa stiprināšanai

Una Ulme

Žurnāls "OK!"

Vēsajā sezonā izplatītākās ādas problēmas saistītas ar tās aizsargslāņa bojājumiem. Par to liecina sausums, velkoša sajūta, raupjums, apsārtums. Lai stiprinātu aizsargbarjeru, ir jādomā gan par sabalansētu uzturu, gan pareizu kopšanu.

Āda sastāv no epidermas (virskārta), dermas (ādas dziļākais slānis) un hipodermas (zemādas tauku slānis). Epiderma pamatā veic aizsargājošas funkcijas, un tās virskārtu klāj atmirušu šūnu kārtiņa – raga slānis, kas pakāpeniski noārdās. Savukārt pašu raga slāni sargā skābes aizsargapvalks – hidrolipīdu kārta. Tā ir kā viegla ūdens un tauku emulsija, kas saglabā ādas dabisko mikrofloru un nodrošina atmirušo ādas šūnu nolobīšanos.

Ādas raga slānis ir kā mūris, un tā ķieģeļi ir keratinocīti, bet cementviela – lipīdu slānis, kas padara ādas virskārtu gludu. Kopumā šis mūris veic ārkārtīgi būtiskas funkcijas – darbojas kā mehāniska barjera, tādā veidā sargājot ādu pret izžūšanu un no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, nodrošina termālu aizsardzību un piedalās imunoloģiskajos procesos. Raga slānis regulē ādas caurlaidību, ļaujot iztvaikot tikai nelielam daudzumam ūdens, un nodrošina mitrināšanu ādas virspusē.

Ja mūrī rodas bojājumi, tiek zaudēts mitrums un traucēti šūnu atjaunošanās procesi dziļākos dermas slāņos – āda kļūst sausa un jutīga. Šis ir brīdis, kad ar ādas mitrināšanu nepietiks, jo primāri ir jānovērš bojājumi ādas aizsargbarjerā.

Aizsargbarjeras bojājumus izraisa kā ārēji, tā iekšēji faktori. Visizplatītākais cēlonis ir nepareiza ādas kopšana – pārāk bieža un agresīva ādas attīrīšana, nepiemērotu mazgāšanās līdzekļu lietošana, arī karsts ūdens. Tāpēc sausas, velkošas sajūtas iemesls var būt pārāk bieža vannošanās vai karsta duša.

Negatīvu ietekmi uz ādas aizsargslāni atstāj temperatūras svārstības, vējš, vides piesārņojums, kontakts ar ķīmiskiem kairinātājiem, kā arī nepārdomātas diētas, nepietiekams šķidruma patēriņš, taukskābju un antioksidantu trūkums. No iekšējiem faktoriem jāmin stress, novecošanās, kad samazinās ādas barjeras atjaunošanās spēja, kā arī hormonālais disbalanss, ģenētika un dažādas slimības.

Ātri un efektīvi aizsargbarjeras bojājumus novērš atbilstoša sejas un ķermeņa kosmētika, kuras sastāvā ir aminoskābes, taukskābes, E vitamīns, hialuronskābe, glicerīns, urea, niacinamīds, augu eļļas, peptīdi, keramīdi, pantenols. Šīs vielas fiksē bojājumus, stiprina ādas virskārtu un novērš sausuma sajūtu. Noteikti jāpievērš uzmanība ādas attīrīšanai un produktiem, kas tiek izmantoti kā kosmētikas noņemšanā, tā sejas un ķermeņa mazgāšanā. Vispiemērotākā izvēle izteikti sausas un jutīgas ādas gadījumā būs produkti, kuru sastāvā ir mitrinošas vielas, piemēram, alveja, augu eļļas, šī sviests, kas veic maigu attīrīšanu, vienlaikus stiprinot aizsargbarjeru un novēršot kairinājumu. Nevajag lietot parastās ziepes, jo tās izjauc ādas pH līdzsvaru, tādējādi palielinot iekaisuma riskus. Un visbeidzot – jāpievērš uzmanība savam dienas režīmam, miega kvalitātei un pietiekamai atpūtai, jo arī stress atstāj ietekmi uz ādas kvalitāti.

Produkti ādas aizsargslāņa stiprināšanai

PHARMACERIS Emotopic Special Lipid-Replenishing krēms.

Nodrošina ilgstošu lipīdu un mitruma atjaunošanos, samazinot diskomforta un sausas, raupjas ādas sajūtu. Rapšu un kaņepju eļļas, kā arī mitrinošās sastāvdaļas mīkstina ādu un novērš niezi, sausumu, baro un reģenerē ādu, stiprinot dabisko hidrolipīdo barjeru. Maksā 12 EUR (75 ml), aptiekas.

foto: Publicitātes foto

AVENE XeraCalm A.D. lipīdus atjaunojošā tīrīšanas eļļa.

Maigi attīra sausu un jutīgu ādu, samazina niezi, nomierina un samazina apsārtumu un kairinājumu. Baro sausu ādu, stiprina dabisko hidrolipīda slāni un stiprina tā izturību pret ārējiem kairinātājiem. Avene termālais ūdens nomierina un padara ādu mīkstu. Maksā 18 EUR (400 ml), aptiekas.

foto: Publicitātes foto

Labrains Night Restoration Architect nakts krēms

Sastāvā ir dabīgais keramīds, kas atjauno ādas lipīdu slāni un mijiedarbībā ar diždadža ekstraktu un pienskābo baktēriju fermentiem palīdz uzturēt ādas mikrobiomas līdzsvaru. Tas ir svarīgi, lai tiktu nodrošināta ādas aizsargslāņa atjaunošana. Āda tiek pabarota, kļūst biezāka. Maksā 68 EUR (50 ml), LABRAINS.EU/LV

foto: Publicitātes foto

Meder Beauty Science Vita Long eļļa

Inovatīvs līdzeklis, kas satur 10 dabiskās eļļas, 5 spēcīgus antioksidantus un 3 epiģenētiski aktīvas molekulas, kas piedalās šūnu atjaunošanās procesos. Eļļa atjauno ādas hidrolipīdu slāni, noturot tajā mitrumu, atgriežot ādai veselīgu mirdzumu un tonusu. Maksā 80 EUR (3x 7 ml), MEDERBEAUTY.COM

foto: Publicitātes foto

Marence atjaunojošs krēms sejas ādai

Saldūdens zaļo dūņu ekstrakts, jūras elastīns, alvejas sula nodrošina ādu ar mikro un makro elementiem, aminoskābēm un vitamīniem. Hohobas, sējas idras, avokado, mandeļu, vīnogu kauliņu eļļas, pantenols un alantoīns palīdz uzturēt ādas dabisko mitruma līmeni. Maksā 39 EUR (75 ml), MERENCE.COM

foto: Publicitātes foto

Algotherm AlgoHydra resursus restaurējošs krēms

Nodrošina pieci vienā iedarbību, lai ādai atgrieztu labsajūtu. Sastāvā esošā Chondrus crispus aļģe mitrina un aizsargā, Kappaphycus alvarezii aļģe mitrina un pasargā no dehidratācijas, Malvas ekstrakts nomierina un tonizē ādu. Maksā 36,99 EUR (50 ml), aptiekas.

foto: Publicitātes foto

Madara SOS mitrinoša maska

Satur mitrinošus cukurus, hialuronskābi, atjaunojošus ziemeļu peonijas un linsēklu ekstraktus. Uzlabo keramīdu sintēzi un samazina ūdens zudumu, tādējādi pasargājot ādu no atkārtotas dehidratācijas. Padara ādu gludu, maigu un patīkami tvirtu. Maksā 32 (50 ml), MADARACOSMETICS.COM

foto: Publicitātes foto

Eucerin Aquaphor ādu atjaunojoša ziede

Atjauno, aizsargā un mīkstina sausu, ļoti sausu, saplaisājušu un bojātu ādu. Nesatur ūdeni un rada ideālus apstākļus, lai atbalstītu bojātas vai iekaisušas ādas atjaunošanās procesu. Maksā 9,85 EUR (45 ml), aptiekas.

 

Tēmas