Dzīvesstils
2021. gada 8. aprīlis, 05:26

Rīta rosme: ķermenim vajag hanteles, bet - kā trenēt smadzenes?

"100 Labi Padomi"

Neirozinātnieku jaunākie atklājumi vēsta, ka galvas smadzenes ir plastiskas, tās spēj apgūt jaunas prasmes visas dzīves laikā. Tas apgāž iepriekš zināmo uzskatu, ka smadzenes kādā vecumposmā pārstāj attīstīties un apgūt jaunas iemaņas kļūst neiespējami.

Māca Ineta Meldere, sabiedrības veselības speciāliste un veselības zinātņu maģistre garīgajā veselībā. Vada lekcijas un vebinārus par smadzenēm, prātu un neiroplasticitāti.

Atklājumi neiroplasticitātē pierāda, ka smadzenes ir plastiskas, tās var trenēt visu mūžu, līdzīgi kā trenējam ķermeņa muskuļus. Cilvēkam pēc 25 gadu vecuma smadzeņu masa dabiski samazinās, bet, smadzenes vingrinot, šo masu var saglabāt nemainīgu vai pat palielināt.

Neiroplasticitāte ir nervu šūnu savienojumu mainīšanās, attīstīšanās un veidošanās. Apgūstot jaunas prasmes un iemaņas, attiecīgās nervu šūnas, kas par to atbild, sāk veidot jaunus un stiprus savienojumus ar citām šūnām. Jo spēcīgāks ieradums vai prasme, jo spēcīgāks ir šis savienojums.

Ja cilvēks pārstāj kādu prasmi piekopt, piemēram, vadīt automašīnu, pamazām savienojumi samazinās, jo netiek izmantoti. Bet labā ziņa ir tā, ka, atkal pielietojot šo prasmi, saites atjaunojas. Atsākot vadīt automašīnu, kādu brīdi būs neveikli, bet pēc tam iemaņas atjaunosies. Tieši tāpēc mēs nezaudējam prasmi peldēt un braukt ar velosipēdu.

Ķermenim vajag hanteles, bet – kā trenēt smadzenes? Mūsu pelēkās šūniņas var uzturēt formā, apgūstot jaunas prasmes, mācoties, darot kaut ko, kas ir grūti. Ja mācīties angļu valodu vai iet atmuguriski šķiet grūti, tas ir ļoti labi! Tajā brīdi, kad ir grūti, smadzenēs sāk veidoties jauns nervu šūnu savienojums. Dari to tik ilgi, kamēr nav grūti, bet tad ķeries pie cita izaicinājuma.

Labu rītu, smadzenes!

Rīta rosme smadzenēm nozīmē to pašu, ko ķermenim, – šādi mēs tās atmodinām, lai ātrāk pieslēgtos dienas darbiem un labāk justos. Taču arī parasta vingrošana atmodinās smadzenes, jo tām patīk jebkādas fiziskas aktivitātes.

Kas vēl patīk smadzenēm?

Visas fiziskās aktivitātes. Elpošanas vingrinājumi. Pastaigas. Valodas mācīšanās. Jaunu prasmju apgūšana – jebkāda, ka tikai nav rutīnas un dīkstāves. Uzzīmē velosipēdu (tas nav nemaz tik viegli!), nosauc īpašības vārdus, kas sākas uz katra alfabēta burta, uzzīmē savas mājvietas plānu. Pamēģini dažus ikdienas darbus paveikt ar aizsegtām acīm (paēst, saģērbties, aizslēgt durvis) vai darīt kaut ko ar otru roku – labroči ar kreiso, bet kreiļi ar labo.

Smadzenēm nepieciešams viss, kas ir neikdienišķs un prasa piepūli. Līdzīgi ir ar ķermeni, ja noiet divus kilometrus tev nav izaicinājums, tas nav izaicinoši arī tavam ķermenim! Treniņš sākas, ja iesi vairāk vai ātrāk. Ja ir grūti, esi uz attīstības ceļa!

Tēmas