Dzīvesstils
2021. gada 29. marts, 05:02

Cik bieži jāapmeklē ginekologs?

"100 Labi Padomi"

Atbild Diagnostikas centra ginekoloģe, dzemdību speciāliste Alise Vigule.

Bērnībā ginekologs būtu jāapmeklē tikai tad, ja ir radušās kādas ginekoloģiska rakstura sūdzības vai aizdomas par ginekoloģisku slimību. Pusaudžu vecumā pie ginekologa jāvēršas, ja meitenei ir kādas sūdzības par menstruālo ciklu, izdalījumiem, sāpēm vai arī plānots uzsākt dzimumattiecības, lai saņemtu visaptverošu konsultāciju par kontracepcijas nepieciešamību un iespējām.

Turpmākās dzīves laikā, neraugoties uz sievietes vecumu, profilaktiskās apskates jāplāno vienreiz gadā, bet, ja rodas kādas veselības problēmas, pie ginekologa jāvēršas pēc iespējas ātrāk.

Grūtniecības laikā ginekologa uzraudzība ir biežāka, un vizītes ir aptuveni vienu reizi 4 nedēļās vai, ja nepieciešams, arī biežāk.

Pārejas vecuma posmā ginekologs palīdzēs rast atbilstošu risinājumu, nozīmējot hormonaizstājošo vai kādu citu terapiju. Arī dziļākā menopauzē nedrīkst aizmirst par savu sievišķo veselību, jo, lai arī menstruāciju vairs nav, var rasties kāda ginekoloģiska kaite, no kurām bīstamākā ir onkoloģija. Kā zināms, jo savlaicīgāk slimību vai priekšvēža stāvokli diagnosticē, jo labāki ir ārstēšanas rezultāti.

Zināšanai

● Sievietei savs ginekologs jāapmeklē visa mūža garumā vismaz reizi gadā!