Skaistums
2021. gada 9. marts, 21:12

Kā tikt pie veseliem un skaistiem matiem - jeb kāpēc galvas ādai vajag skrubi

"100 Labi Padomi"

Nez vai ikdienā aizdomājamies par to, ka uz galvas ādas, tāpat kā citviet uz ādas, sakrājas veco ādas šūnu daļiņas, bet matu folikulu atverēs – tauku un keratīna korķīši. Tie traucē ādai brīvi elpot un reizēm pat izraisa problēmas, piemēram, galvas ādas blaugznošanos, dažviet kreveļainus ādas sabiezējumus. Atbild klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, triholoģe (matu slimību ārste) Sandra Vizule.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Liekais aplikums uz ādas ir labvēlīga vide baktērijām un sēnītēm. Visbiežāk savairojas sēnīšu dabas mikroflora, kas rada niezi, blaugznas un pat matu izkrišanu.

Tāpēc arī galvas ādu (tāpat kā sejas un ķermeņa ādu) vajag regulāri attīrīt ar skrubi vai pīlingu. Tie attīrīs no vecajām šūnām, liekā tauku sebuma, netīrumiem, putekļiem un lietotās matu kosmētikas piesārņojuma. Rezultātā uzlabosies ādas elpošana, apasiņošana, stimulējot matu folikulu apgādi ar skābekli un barības vielām, kas sekmē matu augšanu.

foto: Shutterstock.com

Kā darīt?

■ Vari izmantot kosmētikas ražotāju piedāvātos skrubjus un pīlingus, kas paredzēti tieši galvas ādas kopšanai (tos var iegādāties arī aptiekā). Attīrīšanu veic reizi nedēļā, sausai galvas ādai – reizi divās nedēļās. Līdzekli viegli iemasē tikai galvas ādā pirms matu mazgāšanas, paturi 5–10 minūtes, tad izmazgā matus kā parasti.

Ievēro – galvas ādai neder ķermenim domāti skrubji, tāpat arī rupjais sāls, jo to abrazīvās daļas var kairināt ādu. Ja ir nieze, jutīgums vai kādas citas galvas ādas problēmas, pēc skrubēšanas tās pastiprināsies.

■ Vari pati pagatavot attīrošu līdzekli no smalki samalta sāls vai sodas (1 tējk.), ko samaisi ar kādu krēmveida konsistences produktu – jogurtu, kefīru vai krējumu. Labs pīlinga līdzeklis sanāk no 5 % dabīgā etiķa (ābolu, vīna), ko atšķaidi 1:3 ar vārītu ūdeni. Etiķim piemīt arī antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība.