foto: Allison Voight / SplashNews.com/ Vida Press
8 principi jēgpilnām 8. marta svinībām
Attiecības
2021. gada 8. marts, 12:19

8 principi jēgpilnām 8. marta svinībām

Jauns.lv

Jaundibinātā organizācija “Novatore” izstrādājusi astoņus principus jēgpilnām Starptautiskās sieviešu dienas - 8. marta svinībām, lai šajā dienā gan iepriecinātu, gan arī personīgi un jēgpilni atbalstītu sievietes. “Novatore” aicina dāvināt ziedus, izteikt sievietēm atzinību par sasniegto, dalīt mājas rūpes, iedrošināt profesionālai izaugsmei.

Ņemot vērā Covid-19 ierobežojumus, “Novatore” iesaka attālināti apsveikt sievietes, nosūtīt ziedus un atbalstīt apstākļos, kad sievietēm profesionālā izaugsme jāapvieno ar daudziem sadzīves pienākumiem. Organizācija aicina noskatīties filmu vai izlasīt grāmatu par kādu sievieti līderi, iegādāties sieviešu ražotus produktus un pakalpojumus, atbalstīt tās, kas nonākušas grūtībās.

“Novatore” līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa: “Mēs aicinām 8. martā svinēt sieviešu spēku, novērtēt viņu sasniegto un sniegt atbalstu, kad tas nepieciešams. Iesākusies kā protesta akcija par sieviešu tiesībām pagājušā gadsimta sākumā Ņujorkā un turpinājusies kā Eiropas sufrāžistu kustība, mūsdienās 8. martu ANO aicina svinēt, lai atzīmētu sieviešu sasniegumus, diskutētu par sieviešu lomu sabiedrībā, kā arī novērtētu viņu līdzdalību sabiedriskajos un ekonomiskajos procesos.

Tādēļ ierosinām šo dienu svinēt jēgpilni - dāvināt ziedus un arī pragmatiski izvērtēt, vai sievietes par savu darbu saņem tikpat lielu atalgojumu kā vīrieši, vai mēs patiešām viņas iedrošinām veidot profesionālu karjeru un saņemt algas paaugstinājumu. Ieguvēji būs visi. Par sevi pārliecinātas, profesionāli sevi realizējušas un finansiāli neatkarīgas sievietes ir labklājīgas sabiedrības pamats.”

Kā atzīmēt Starptautisko sieviešu dienu, lai tā vienlaikus iepriecinātu un iegūtu pievienoto vērtību? Pastāv versija, ka datums nozīmi ieguva pēc protestiem 1908. gada Ņujorkā, kad strādniecēm nelabvēlīgie darba apstākļi bija no sirds apnikuši, un viņas izgāja ielās. Bet varbūt 8. marts kļuva svarīgs vēlāk ­­– kad Eiropas sufrāžistes apvienojās, lai pieprasītu savam laikam absolūti neiedomājamas un nekaunīgas lietas. Piemēram – tiesības sievietēm balsot un kandidēt vēlēšanās. Un, protams, ne vienam vien 8. marts saistās ar PSRS laikos piekopto svētku dienu, kur, būsim godīgi, šķietamā cīņa par dzimumu vienlīdzību bija vien aizsegs, lai uzkrautu vēl vairāk uz sieviešu pleciem. Mūsdienās daži šo dienu izvēlas ignorēt, citi steidzas pēc tulpēm, bet mēs aicinām izmantot 8. martu, lai svinētu sieviešu spēku, novērtētu viņu sasniegto un sniegtu atbalstu, kad tas nepieciešams.

ATZINĪBA

Dāvini ziedus un saki labus vārdus!

Stīvajā Viktorijas laikmetā ziedu dāvināšana esot bijusi vienīgā pieļaujamā emociju izrādīšanas forma. Arī mums, šķiet, iedzimtā kautrība neļauj paust lepnumu par sieviešu sasniegumiem. Ziedi var nākt palīgā, tomēr vislabāk tos pasniegt kopā ar skaļi izteiktu atzinību un cieņu. Itālijā sieviešu emancipāciju simbolizē mimoza (zieds, nevis kokteilis), un šo tradīciju ieviesa tieši sieviešu tiesību aktīvistes. Ja nu gadījumā kādam liekas, ka ziedi un sieviešu tiesības nesader kopā. Un kā vēl sader!  Attālināti ziedus var piegādāt ar kurjeru vai pat pasūtīt caur ēdienu piegādes aplikācijām, tomēr papildu jēgu varam piešķirt, ziedus pērkot no sievietēm – mazumtirgotājām, audzētājām vai no tās šarmantās kundzes tirgū, kam šie, iespējams, ir vienīgie ienākumi.

RŪPES

Atvieglo mājas pienākumu slogu!

Tā nav nekāda svētku diena, ja sieviete ir pārstrādājusies un izbesījusies. Piešķir brīvdienu no mājas darbiem vai rūpēm par bērniem vai vecākiem sev tuvām sievietēm un pārliecinies, ka Tavā mājsaimniecībā ikdienas pienākumi ir līdzvērtīgi sadalīti. Balstoties uz OECD datiem, Latvijā vidēji sievietes iegulda mājas darbos divreiz vairāk laika nekā vīrieši. Tas var būt cēlonis izdegšanai, karjeras lejupslīdei un zemākiem ieņēmumiem (kā arī ļoti sliktam garastāvoklim). Statistika liecina, ka visstraujāk un neatgriezeniskāk sievietes ienākumi rūk pēc bērnu piedzimšanas. Ja pazīsti kādu vientuļo māti – 8. marts ir īstā diena, kad piedāvāt palīdzīgu roku. 

DROSME

Iedrošini sievietes pieteikties amata paaugstinājumam un prasīt adekvātu samaksu par darbu!

Pat ja mēs to nepamanām, mūsu zemapziņa nejaukā kārtā augstāk vērtē kandidātus vīriešus, nevis sievietes ar līdzvērtīgām prasmēm. Lai arī augstāko izglītību biežāk iegūst sievietes, vīrieši saņem augstāku atalgojumu. Vidējā samaksa par stundas darbu sievietēm ir par 21,2% zemāka jeb par katru eiro, ko nopelna vīrietis, sieviete saņem tikai 79 centus.  Pie tam sievietes nereti kautrējas uzstāt vai kaulēties, ja viņām piedāvā mazāku summu par prasīto. Arī uzņēmumu vadībā Baltijas valstīs, piemēram, biržā kotētajos uzņēmumos valdes locekļu vidū ir tikai 19 % sieviešu. Vai nu sievietes ir ievērojami sliktāki darbinieki un vadītāji, vai arī mēs kaut ko darām ļoti, ļoti nepareizi. Pētījumi liecina, ka atšķirīgi ienākumi un atbildības sadales mūs pavada jau kopš bērnības, jo zēniem vidēji tiek piešķirta lielāka summa kabatas naudā nekā meitenēm. Audzināšana un sabiedrības aizspriedumi mazina sieviešu pārliecību par sevi, bet mūsu interesēs ir to celt. Citu valstu piemēri liecina, ka vienlīdzīgs atalgojums un sieviešu pārstāvniecība uzņēmumu vadībā un arī, piemēram, politikā veicina visas valsts labklājību un ekonomisko augšupeju.

EMPĀTIJA

Ziedo organizācijām, kas iestājas par sieviešu labklājību!

Varētu likties, ka svētki nav piemērots laiks, lai domātu par pasaules netaisnībām, tomēr mēs varam palīdzēt tās risināt lokālā līmenī un pievērst arī citu uzmanību. Diemžēl nabadzībai Latvijā un pasaulē ir sievietes seja, un arī no vardarbības ģimenē visbiežāk cieš sievietes. Centrs “Marta” nodrošina palīdzību grūtībās nonākušām sievietēm un viņu bērniem, “Rozā vilciena labdarības fonds” atbalsta sievietes ar krūts vēža diagnozi, “Skalbes” piedāvā atbalsta grupas sievietēm, kas cietušas no vardarbības, tāpat arī portālā “Ziedot.lv” atrodami vairāki projekti, kas fokusējas tieši uz problēmām, kas biežāk skar sievietes. Ziedo vienreiz vai padari regulāru maksājumu sev svarīgai iniciatīvai par tradīciju, ko uzsākt 8. martā! Starp citu – ir pierādīta arī ziedošanas labvēlīgā ietekme uz mūsu pašu psihisko veselību.

INFORMĒTĪBA

Sarīko darbavietā izglītojošas sarunas par dzimumu līdztiesības jautājumu!

Vai arī Tev ir tas viens kolēģis, kas regulāri dalās ar seksistiskām bildītēm sociālajos tīklos un pie izdevības atkārto, ka, cik var ņemties, jo dzimumu vienlīdzība jau sen ir sasniegta? Varbūt vienkārši ir lietas, par kurām viņš nav aizdomājies. Vai vienlīdz kvalificēti vīrieši un sievietes saņem vienlīdzīgu atalgojumu? Vai vīrieši Tavā darbavietā tiek paaugstināti amatos biežāk nekā sievietes? Vai sievietes var justies droši un kāpēc seksuāla rakstura jokiem darbs nav pati piemērotākā vide? Vai mūsos pašos nemīt neapzināti stereotipi par sievietēm darba vietā? Kāds nesens eksperiments parādīja, ka lietišķu e-pastu ar vienādu saturu izsūtot vīrietim un sievietei, par it kā sievietes sūtīto tekstu saņēmēji biežāk aizrādīja, ka tas ir rupjš un ass, kamēr, domājot, ka autors ir vīrietis, to sauca par tiešu un precīzu. Veiksmīgi pasaules uzņēmumi pievērš uzmanību dažādības un līdztiesības nodrošināšanai darba vietā, un viņi to dara tieši tādēļ, ka, ja darba vide kļūst patīkamāka visiem, ir iespējams sasniegt vairāk!

IEDVESMA

Noskaties filmu par sieviešu tiesībām vai kādu spilgtu līderi – sievieti!

Ir vieglāk noticēt savam un citu sieviešu potenciālam, ja acu priekšā ir dzīvi piemēri tam, uz ko tik sievietes nav spējīgas! Vēl pirms simt gadiem tika uzskatīts, ka sievietes vieta ir mājās, un sieviete ar viedokli – tā ir bīstama sieviete. 8. martā var nosvinēt to, cik tālu ceļu sievietes ir nogājušas, kā arī visu, kas viņām vēl priekšā. Straumēšanas platformā “Netflix”pieejama filma “Sufrāžistes” par sieviešu tiesību kustības pirmsākumiem, pirmā sievietes veidotā Saudi Arābijas filma “Vajdja” par uzdrīkstēšanos  būt meitenei un braukt ar velosipēdu, Mišelas Obamas autobiogrāfija “Izaugt” un neskaitāmas citas. Vietējās straumēšanas platformās savukārt var noskatīties režisores Anjēzes Vardas drosmīgo dzīvesstāstu “Anjēze par Vardā”, “Īslandes amazoni” jeb fiktīvu stāstu par sievietes cīņu ar korporācijām, Grētas Gervigas brīnišķīgo grāmatas “Mazās sievietes” ekranizējumu, Čīles oskaroto “Fantastiskā sieviete” un tā tālāk un vēl joprojām. Atliek vien izvēlēties.

IEGULDĪJUMS

Iegādājies produktus un pakalpojumus pie sievietēm!

Pieprasījums diktē piedāvājumu, un kā patērētāji mēs varam pieprasīt, lai sievietes justos materiāli pasargātas, un uzņēmējas izturētu Covid-19 skarbo sitienu. Vispasaules pandēmija vistiešāk ietekmē sievietes – industrijas, kas cieš lielākos zaudējumus ir ēdināšana, viesmīlība, tūrisms, skaistumkopšana, mazā un vidējā uzņēmējdarbība un citas, kur nodarbināts vairāk sieviešu nekā vīriešu. Sievietēm retāk ir iespēja veidot uzkrājumus, turklāt sievietes biežāk ir tie vientuļie vecāki, kam jāuzņemas rūpes par bērniem. Atbalstot uzņēmējas, pakalpojumu sniedzējas un tirgotājas, mēs varam uzlabot draudīgo statistiku, kas paredz, ka pēc Covid-19 vēl vairāk palielināsies ekonomiskā nevienlīdzība.

SOLIDARITĀTE

Aicini sievietes uz sarunu, diskusiju vai virtuālām svinībām!

Tīklojamies attālināti, bet turamies kopā!  Sociālās distances laikmetā īpaši svarīgi veidot atbalsta grupas un uzturēt kontaktu – ar sadarbības partnerēm, draudzenēm un ģimeni. Arī video zvana laikā var saskandināt vīna glāzi vai kopīgi malkot tēju, uzklausīt un sajusties dzirdētai un vajadzīgai. Šajā laikā, kad attālinātas sarunas vairāk saistās ar darbu vai mācībām, šķietami neproduktīva jeb uz labsajūtu orientēta socializēšanās ir ārkārtīgi svarīga. Izmēģini jaunas platformas, kas radušās tieši, lai veicinātu attālinātu komunikāciju, organizē savus tiešsaistes pasākumus un piedalies izglītojošos kursos vai semināros, ko piedāvā citas sievietes – tostarp ieskaties arī “Novatores” piedāvājumā.