foto: Pixabay.com
Valdībai uzdod vērtēt, vai prasība bērniem lietot sejas maskas skolā nebūtu atceļama
Ilustratīvs foto.
2021. gada 4. marts, 12:02

Valdībai uzdod vērtēt, vai prasība bērniem lietot sejas maskas skolā nebūtu atceļama

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien, pamatojoties uz pilsoņu iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot", lēma uzdot valdībai izvērtēt, vai kopš šā gada 12.janvāra lēmuma par mutes un deguna aizsegu lietošanas nepieciešamību epidemioloģiskā situācija nav mainījusies un prasība izglītojamiem 1.-4. klasē mācību procesa laikā un ārpus tā lietot mutes un deguna aizsegus nebūtu atceļama.

Šo iniciatīvu divas reizes izskatīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Otrajā komisijas sēdē iniciatīvas pārstāve Olga Petkeviča skaidroja, ka kopš pirmās reizes, kad parlamentā iesniegts kolektīvais iesniegums, daudz kas ir mainījies.

Pēc viņas paustā, valstīs, uz kurām kā piemēriem iepriekš atsaucās Veselības ministrija un valdība, nebija noteikta prasība bērniem skolā lietot sejas maskas. Petkeviča minēja, ka informāciju var traktēt dažādi, tomēr iniciatīvas aizstāvji papētīja un atklāja, ka tad, kad Latvijā pieņēma šo normu, citviet tādas nebija.

Tāpat viņa piebilda, ka nav nepieciešama atsauce uz citu valstu pieredzi, un uzsvēra, ka patlaban ar bērniem Latvijā notiek eksperiments. "Tas, ka citur [bērni] nēsā maskas, vēl neko nenozīmē. Nav iespējams pateikt, kā tas ietekmēs bērnus ilgtermiņā," teica Petkeviča, piebilstot, ka vecāki veikuši eksperimentu ar maskām, kurā atklājies, ka bērns jau pēc piecām minūtēm sācis atelpot ar muti.

Vecāku ieskatā, tieši elpošana caur degunu pasargā no inficēšanās ar vīrusiem un baktērijām. Viņuprāt, šāds lēmums piespiež bērnus darīt "kaut ko pretdabisku".

Vēl viņa stāstīja, ka vecāki atrada skolēniem iepirkto masku standartu. Publiski izskanējis, ka maskas varot mazgāt 30 reizes, tomēr standartā teikts, ka tikai desmit. Tāpat konkrētās maskas neesot testētas uz bērniem, kā arī tās neesot testētas pret jebkādiem vīrusiem.

"Tas ir eksperiments un farss," teica Petkeviča, vienlaikus uzsverot, ka arī ļaut bērniem vilkt pašu nodrošinātas maskas ir tas pats, jo vecāki šujot vienas kārtas kokvilnas maskas, līdz ar to tās neesot maskas, bet aksesuārs.

Iniciatīvas pārstāvju ieskatā, ja grib nodrošināt aizsardzību, tad jāvelk respiratori.

Petkevičas teikto par maskām un respiratoriem atbalstīja deputāts Vitālijs Orlovs (S).