Stila jaunumi
2021. gada 26. februāris, 05:12

Kāpēc krūšturi maksā tik nesamērīgi dārgi?

Jauns.lv

Krūšturis bieži vien ir tas apģērba gabals, kas tiek uzvilkts pirmais no rīta. Ir ļoti svarīgi, lai tas ir ērts, neredzams zem apģērba un kvalitatīvs, pildot savu uzdevumu. Tieši šo iemeslu dēļ sievietes bieži vien netaupa naudu tā iegādē, cerot tikt pie tāda, kas pilda visas iepriekšminētās funkcijas. Taču jautājums vienalga paliek aktuāls - kāpēc tie ir tik dārgi?

Vai esat kādreiz iegādājies kaut kādu priekšmetu savai mājai vai citu ikdienas preci un domājis, kāpēc tā ir tik dārga? Līdzīgi mēdz būt ar krūšturiem, jo dažkārt šķiet, ka cenas par šo apģērba gabalu var būt nesamērīgi augstas. Krūšturi var iegādāties populāra pārtikas veikala apģērba nodaļā, kur tas varētu maksāt mazāk par 10 eiro, bet specializētajos apakšveļas veikalos par to nāktos šķirties no teju desmit reizes lielākas summas. Arī šeit cenu atšķirību nosaka tas, kas un cik lielos apjomos jūsu apakšveļas gabalu ir ražojis. Portāls yahoo.com noskaidrojis četrus iemeslus, kas nosaka krūštura izmaksas.

Daudzās detaļas

Krūšturi ir izgatavoti no daudzām sastāvdaļām un dažādiem materiāliem. Vienu krūšturi veido daudz vairāk gabalu nekā citu apģērba gabalu, piemēram, kreklu vai bikses. Vidēji vienā krūšturī ir 25 komponentu, un pircējs maksā par tām visām! Tur ir gan dažādu veidu audumi, gumijas, lencītes un aizdares mehānismi, rotājumi, dekoratīvi diegi, polsterējums un metāla stieplītes bļodiņām. Ja lielam uzņēmumam var būt sava ražotne, kas ražo vismaz daļu no sastāvdaļām, tas ļauj preci ražot lētāk. Taču mazam, ekskluzīvam Parīzes apakšveļas veikaliņam nepieciešams visas 20 sastāvdaļas iegādāties, transportēt, uzglabāt, kas arī sadārdzina galaprodukta izmaksas.

foto: Pixabay

Zināšanas un tehnoloģijas

Lai izveidotu krūšturi, nepieciešamas speciālas zināšanas. Arī, lai šūtu mēteli vai džinsa bikses, nepieciešamas šūšanas prasmes, taču krūštura ražošanai prasa daudz vairāk darba. Tas ir laikietilpīgs un skrupulozs darbs, kurā nepieciešams cilvēku roku darbs. Kaut arī krūšturim nepieciešams mazāk auduma nekā mētelim, krūštura šūšanas procesam nepieciešams ilgāks laiks un specializētas iekārtas, kas kopā ar darbaspēka izmaksām veido galaprodukta cenu.

Zinātne un izpēte

Daudzi uzņēmumi, kas ražo krūšturus par lētākām cenām, parasti koncentrējas uz to, lai samazinātu izmaksas. Rezultātā viņi nevelta tik daudz laika pētniecībai un attīstībai, lai pilnveidotu savu produktu. Ja minētais mētelis vai bikses būs par garu, tos var nogriezt un atšūt, taču to nevarēs darīt, ja krūštura bļodiņas nederēs. Izrādās, ka krūšturu ražotāji sacenšas ne tikai par tendencēm un krāsām, bet arī par ērtumu. Visiem lielākajiem apakšveļu ražotājiem būs štata darbinieki, kuri pētīs, kā uzlabot savu produktu, lai tas neberztu, netraucētu, nekairinātu ādu, nespiestu. Arī šo cilvēku darbs veido daļu no preces cenas.  

foto: Pixabay

Materiāls un darbaspēks

Dārgāks materiāls, piemēram, mežģīnes, nedaudz palielinās krūštura izmaksas, bet jāskatās, kur šīs mežģīnes tiek ražotas. Dažkārt uzņēmumi ražo mežģīnes paši, kamēr citi tās iepērk no trešās pasaules valstīm. Dažkārt krūšturi tiek ražoti Āzijā, izmantojot Eiropā ražotus materiālus, lai ietaupītu darbaspēka izmaksas. Katrā ziņā pircējam ir jāskatās, kur un kas ir ražojis viņa apakšveļu, kā arī par izmantotajām izejvielām - kur ražotas tās.

Uz ielas bez krūštura: stils, kuru izvēlas arvien vairāk sieviešu

gallery icon
81