foto: imago images / United Archives/Scanpix
Kāds bija vēstījums? Satriecošā Džekijas Kenedijas ASV prezidenta inaugurācijas tērpa nozīme
2021. gada 21. janvāris, 04:30

Kāds bija vēstījums? Satriecošā Džekijas Kenedijas ASV prezidenta inaugurācijas tērpa nozīme

Jauns.lv

1961. gada 20. janvārī ASV jaunā prezidenta Džona Kenedija inaugurācijas pasākums tika veidots tā, lai Amerikai nodotu nepārprotami skaidru vēstījumu - tuvojas jauna ēra. Bet kāda loma šajā stāstā ir pirmajai lēdijai un sava laikmeta stila ikonai Džekijai Kenedijai?

Džons Kenedijs kļuva par pirmo ASV prezidentu, kas dzimis 20. gadsimtā un pirmo prezidentu, kura inaugurācijas runa tika translēta krāsainos televīzijas ekrānos. "Neprasiet, ko jūsu valsts var darīt jūsu labā... pajautājiet, ko jūs varat darīt savas valsts labā,"  stājoties amatā, savā inaugurācijas runā viņš sacīja amerikāņiem.

Blakus Džonam Kenedijam atradās Džekija savā sensacionālajā tērpā, kas iegāja vēsturē. Viņas galvu rotāja cepure, kas veidota tā, lai pieskaņotos mētelim un kleitai, kuru bija darinājis viņas personīgais stilists Oļegs Kassini. 

foto: Mirrorpix / Vida Press

Todien ārā valdīja stindzinošs aukstums, un daudzām sievietēm mugurā bija kažoki, taču ne Kenedijai, kuras stilu raksturoja tīras līnijas un elegance. Viņa parādījās uz Kapitolija pakāpieniem kā "brīnišķīga ziedlapiņa apaļā kažokādu pušķī," teikts grāmatā "Ask Not" ("Neprasi") par 1961. gada inaugurāciju.

Džekijas cepures dizainers bija Halstons, īstajā vārdā Rojs Halstons Froviks. Inaugurācijas rītā, kad Džekija sniedzās pēc cepures, viņa tajā netīšām izveidoja nelielu bedrīti. Vēlāk daudzas sievietes vēlējās sev tieši tādu pašu galvas rotu. Nelielais defekts bija kļuvis par efektu.

foto: Granger/Shutterstock/ Vida Press

Džekijas tērps kļuva par vienu no slavenākajiem prezidenta inaugurācijas tērpiem. Daudzi ASV pirmo lēdiju atceras ģērbušos maigi zilas krāsas apģērbā, kas pieskaņojās Džona Kenedija zilganajai kaklsaitei, tomēr kā norāda Džona Kenedija muzejā, kur apģērbs tika atjaunots, Džekijas kleita un cepure bija praktiski bezkrāsaina – neitrāla, bēša, bet ne zila.

Kļūdas izcelsme varētu būt krāsainā fotogrāfija, kas publicēta izdevumā "Life Magazine". Uz tā vāka gan bija attēlota pavisam cita fotogrāfija – Džekija ne tik spilgtos toņos, ko iemūžinājis kāds cits no klātesošajiem fotogrāfiem. (Agrīnajās krāsu fotogrāfijās toņi nereti neatbilda reālajiem).

foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

2017. gadā, nu jau bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa sievai Melānijai mugurā bija gaiši zila "Ralph Lauren" inaugurācijas kleita. Vai tā bija atsauce uz nekad neeksistējošu Džekijas tērpu? Neatkarīgi no krāsas vai bedrītes cepurē, šis Džekijas tērps bija kļuvis par pirmās lēdijas sinonīmu.

foto: REUTERS/SCANPIX

Dienā, kad tika nošauts Kenedijs, Džekijai mugurā bija aveņu rozā kostīms. Ar asinīm notraipītais apģērbs atrodas ieslēgts Nacionālajā arhīvā. Tas esot bijis jāslēpj no publikas vismaz līdz 2013. gadam. Sārtā cepure nav redzēta kopš liktenīgās dienas.

Baltajā namā Džekija pavadīja mazāk nekā trīs gadus, bet šajā laikā viņa modernizēja tā interjeru. Viņa sadarbojās ar leģendāro industriālo dizaineru Reimonds Louijs, kurš veidojis "Lucky Strike" cigarešu paciņas dizainu.

foto: American Photo Archive / Alamy/ Vida Press

Džona Kenedija inaugurācija iezīmēja jauna laikmeta sākumu. Un lielā mērā viņš par to var pateikties tieši savai sievai.