Dzīvesstils
2021. gada 20. janvāris, 21:15

Kā izvēlēties lubrikantu? Iesaka ginekoloģe Katrīna Kalniņa

"100 Labi Padomi"

Konsultē Veselības centra 4 ginekoloģe Katrīna Kalniņa. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maksts sausums var būtiski ietekmēt sievietes intīmo komfortu. Tomēr sākumā noteikti vajadzētu aiziet pie ginekologa, lai noteiktu tā iemeslu (tie var būt ļoti dažādi) un pēc tam izvēlētos piemērotāko problēmas novēršanas vai, ja nepieciešams, ārstēšanas metodi.

Maksts sausums ir viena no biežākajām sūdzībām premenopauzes, menopauzes un pēcmenopauzes laikā, taču var būt arī pēcdzemdību periodā vairāku ar hormonālām izmaiņām saistītu iemeslu un medikamentu lietošanas dēļ. Šie simptomi negatīvi ietekmē ne tikai attiecības ar partneri, bet sausā gļotāda ir arī iekaisuma un infekcijas avots, kas izraisa sūdzības par dedzināšanu, sūrstēšanu vulvas un maksts apvidū.

foto: Shutterstock.com

Gadu gadiem ārsti kā galveno risinājumu piedāvāja hormonaizstājterapiju (HAT), dažādus lubrikantus, hormonus saturošas svecītes un vaginālos krēmus, kas problēmas atrisināja īstermiņā. Tagad ārsti var izmantot arī mūsdienīgākas metodes – gan lāzerterapiju, gan ginekoloģiskās injekcijas (hialuronskābes, PRP, I-PRF, A-PRF) problēmas risinājumam ilgtermiņā.

Lubrikantus ieteicams iegādāties dermatoloģiski pārbaudītus, lai būtu droši, ka to sastāvs atbilst visām prasībām un nevar nodarīt kādu kaitējumu. Mūsdienās pieejamas dažādas vaginālās želejas, geli un krēmi ar mitrinošu un lubricējošu iedarbību. To aktīvās sastāvdaļas ir piemērotas, ja ir samazināts vaginālais sekrēts, tie palīdz novērst un atvieglot iekaisuma, sausuma un niezes simptomus intīmajā zonā. Ir pieejami arī lubrikanti ar seksuāli stimulējošu iedarbību – tie veicina asinsvadu paplašināšanos un palielina intīmās zonas jutīgumu, mitrina un nomierina intīmo diskomfortu.