foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" kādā Rīgas bērnudārzā fiksējis bērnu pazemošanu un vardarbību
Ilustratīvs foto.
Bērni
2020. gada 26. oktobris, 16:40

Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" kādā Rīgas bērnudārzā fiksējis bērnu pazemošanu un vardarbību

Jauns.lv

Pēc tam, kad dažos interneta forumos parādījušās ziņas, ka Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālists bija iefiltrējies kādā no Rīgas bērnudārziem, radot vecākos satraukumu par slēptu bērnu filmēšamu, pēc kā bijuši centieni apturēt sižeta pārraidīšanu publikai, savu skaidrojumu sniedzis raidījuma vadītājs Guntis Bojārs, norādot, ka atklājumi, tostarp neiecietība, emocionāla un fiziska vardarbība, kā arī bērnu pazemošana, ir daļa no sistēmas problēmām, kuras raidījuma veidotājiem izdevies saskatīt. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bojārs norāda, ka vairāki bērnudārza vecāki, kur četrus mēnešus par auklīti strādāja raidījuma žurnāliste, pret raidījumu vērsušies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, tāpēc Bojārs publiski sniedzis situācijas skaidrojumu. 

"Šis materiāls tiks rādīts Latvijas televīzijā, bet būtiski uzsvērt, ka neviena bērna identitāte atklāta netiks, tostarp arī viņu vārdi. Bērnu sejas un citas raksturīgas pazīmes tiks aizklātas. Šoreiz mēs arī esam pieņēmuši lēmumu šajā raidījuma neatklāt arī bērnudārza pedagogu identitātes," skaidro Bojārs. 

Viņš uzsver, ka šīs raidījuma operācijas laikā iegūtais materiāls ir būtiski nepieciešams Latvijas sabiedrības interesēm, jo uzskatāmi parāda, ar kādu pedagogu attieksmi ir jārēķinās tajā brīdī, kad vecāki ir aizvēruši bērnudārza durvis un devušies uz darbu. "Un šajā attieksmē daudzkārt dominē neiecietība, emocionāla un arī fiziska vardarbība, kā arī bērnu pazemošana, un droši varam apgalvot, ka šāda attieksme nav Latvijas jaunās un nākamās paaudzes interesēs," viņš saka. 

Raidījuma vadītājs arī norāda: "Iegūtajā materiālā saskatām arī daudzas sistēmas problēmas, kas būs jārisina jaunajam Rīgas domes sasaukumam un Rīgas domes priekšsēdētājam Mārtiņam Staķim, jo "rindas uz bērnudārziem", ko solīja risināt politiķi pirms vēlēšanām, ir nieks, salīdzinot ar tām, kas jārisina pavisam reāli."

Operācija "Bērnība bērnudārzā" būs skatāma divās sērijās. Pirmā gaidāma nākamnedēļ. 2. novembrī.