foto: Shutterstock
Jūties skumji? Apskauj govi - tas nāk par labu dvēseles veselībai
Govs apskaušana mazina stresu un paaugstina par laimes hormonu sauktā oksitocīna līmeni.
Cita pasaule
2020. gada 25. oktobris, 07:04

Jūties skumji? Apskauj govi - tas nāk par labu dvēseles veselībai

Kas Jauns Avīze

Latvijas lopkopjiem ir visas iespējas pieslēgties jaunam "wellness" jeb labsajūtas modes kliedzienam – piedāvāt apskaut govi. Piena devējas samīļošana nākot par labu dvēseles veselībai.

Pasaulē un arī Latvijā netrūkst visvisādu garīgās terapijas piedāvājumu – iegremdēšanās gongu skaņās, klēpja attīrīšana vai tanatoterapija, kas “pamatojas uz ķermeņa homeopātijas likumiem”.

Tagad modē nāk koe knuffelen – govju apskaušana nīderlandiešu valodā. Nīderlandē dzimusī prakse gan nepiesauc saikni ar Visumu un smalkās vibrācijas, bet stāv uz zemes kā govs ar visām četrām – izmanto cilvēka un dzīvnieka draudzīgas tuvības dabisko pozitīvo efektu, līdzīgi sajūtām, kas rodas, glaudot kaķi vai apskaujot savu suni.

Protams, tāpat kā ne katrs suns, arī ne visas govis kāro pēc cilvēka apskāvieniem, tāpēc šim nolūkam izveidotas speciālas fermas ar atlasītiem liellopiem. Govīm ķermeņa temperatūra ir nedaudz augstāka nekā cilvēkiem un sirds sitas lēnāk. Uz cilvēkiem tas iedarbojas neticami nomierinoši, un dažs apmeklētājs, piespiedies govij, tā pavada pat divas līdz trīs stundas. Ja govs viņu vēl nolaiza, tā ir uzticības augstākā pakāpe.

“Govis vispār ir ļoti mierīgi dzīvnieki. Mums ir speciālas govis apskāvieniem, kurām blakus var apsēsties vai apgulties – kā jums tīk,” stāsta kādas apskāvienu fermas saimniece. Ja tomēr govij apnīk, tā vienkārši pieceļas un aiziet. Nākamo šīs terapijas govi varot saskatīt jau telēnā.

Govs apskaušana mazina stresu un paaugstina par laimes hormonu sauktā oksitocīna līmeni. Nīderlandes laukos govju terapija parādījās pirms vairāk nekā desmit gadiem, bet tagad kļuvusi par plašāku kustību un ieguvusi sekotājus arī Šveicē un ASV.

Turklāt tas patīk arī pašām govīm. Jau 2007. gadā dzīvnieku uzvedībai veltītajā žurnālā "Applied Animal Behaviour Science" teikts, ka govis bauda labsajūtu, kad tām glauda muguru un kaklu.

Tēmas