Dzīvesstils
2020. gada 24. oktobris, 07:27

Dārsija lāsts. Izcilais aktieris Kolins Fērts: "Bet es tāds neesmu!"

Zane Dzene

Žurnāls "OK!"

Kas gan būtu kino bez oskarotā britu aktiera Kolina Fērta? Uz lielā ekrāna viņš bijis teju perfekts džentlmenis un neizbēgami kļuvis par sekssimbolu. Piedzīvojis nodevību privātajā dzīvē, nu aktieris sēž tukšā laivā – izjukusi Fērta otrā laulība, kas ilgus gadus šķita nesatricināma. 10. septembrī viņa dzimšanas dienas tortē bija jau 60 svecītes.

Sieviete pūlī

Britu un itāļu kopīgiem spēkiem veidotajā miniseriālā Nostromo (1997) vienu no galvenajām lomām atveidoja Kolins Fērts. Kopā ar daudziem citiem viņš devās uz Kolumbiju, kur Kartagēnā notika filmēšana. Kādudien aktieris atradies pilsētas vecajā daļā, pakāpies uz kāpnēm pie kādas no daudzajām baznīcām un, lūkodamies uz lielo laukumu tās priekšā, pēkšņi pūlī pamanījis sievieti, kuras būtība satrieca viņa iepriekšējo dzīvi driskās. Aktieri kā zibens cauršāva mīlestība, kaut arī abi pat nebija iepazīstināti.

Kolins trīcējis aiz bailēm un bijis satraukuma pilns, jo katrs metrs, ko sieviete tuvojās, ļāva viņu aplūkot arvien labāk. Līvija Džudžoli bija seriāla producenta asistente, taču viņa varēja strādāt arī visvienkāršāko darbu – daiļā itāliete Kolinu Fērtu bija pilnībā apbūrusi, un sākās viens no skaistākajiem mūsdienu kino mīlasstāstiem.

foto: CAMERA PRESS/Robert Harper / Vida Press

Britu sekssimbols Itālijā

Dzīvei labpatikās ar aktieri, kuru teju puse pasaules uzskatīja par sekssimbolu, izspēlēt amizantu jociņu. Līvija bija viņa dzīves trešā (nopietnā) draudzene, sekojot aktrisēm Megai Tillijai un Dženiferai Ēlei, taču tieši viņai bija lemts kļūt par divu Dārsiju iemiesotāja sievu. Abu attiecību sākumā Kolinam bija jāpārvar virkne pārbaudījumu, jo Līvijas iepriekšējais draugs bija ārsts – nopietna profesija! –, Kolins ir deviņus gadus par viņu vecāks, anglis un turklāt aktieris. Kad Līvija saviem vecākiem atklāja, kurš ir viņas sirds pavēlnieks, Itālijā tobrīd izrādīja filmu Draugu loks, un viņi nespēja noticēt, ka Anglijā Fērtu kāds uzskata par iekārojamu, un nerimās smieties. Drāmā Draugu loks Kolins atveido nīgru aristokrātu, kurš ne tikai paved jaunu meiteni, bet arī tad, kad viņa atklāj, ka ir stāvoklī, iedod nabadzītei naudu, lai viņa no bērna atbrīvojas...

Viņi nespēja noticēt, ka Anglijā Fērtu kāds uzskata par iekārojamu un sekssimbolu, un nerimās smieties.

Iepazīšanos ar sievas vecākiem Kolins ne reizi vien atstāstīja intervijās, pierādot, ka ir gana pašironisks, un uzsver, ka mazākais, ko viņš varējis darīt, ienākot viņas ģimenē, ir iemācīties itāļu valodu. Ar kultūru un īpaši virtuvi neesot bijis ne mazāko problēmu, jo, bērnībā bieži mainot dzīvesvietas, Fērts pie visa jaunā pieradis ātri. Aktieris apgalvo, ka viņa itāļu valodas izruna esot ciešama, lai gan jaunākie dēli ir citās domās un neslēpj savus uzskatus par pareizu izrunu.
Pagāja divi gadi kopš Kolina un Līvijas iepazīšanās, kad viņš beidzot saņēmās pārvarēt bailes no laulības. Vēlāk Fērts smiesies, ka romantiskākais, ko viņš savā dzīvē ir izdarījis, ir apprecējies.

foto: action press/ Vida Press
Ar bijušo sievu Līviju Džudžoli.

Dārsijs Nr. 1

1995. gadā britu televīzijas skatītāji pirmie novērtēja Džeinas Ostinas romāna Lepnums un aizspriedumi kārtējo adaptāciju, un Kolins Fērts, kurš jau bija ieguvis labu reputāciju un tomēr pamanījās arī piekrist lomām dažādos “krāmos”, nokļuva slavas virsotnē. Viņš jau vairākas reizes bija atteicis dalību šā romāna adaptācijā, un kāds kinokritiķis pat rakstīja, ka Fērtam ir tik maz harismas, ka ar to nespētu iededzināt pat 50 vatu spuldzīti. Taču vajadzēja tikai sagaidīt slaveno “dīķa epizodi”, kas nu jau gadu desmitiem pilda nozīmīgu lomu britu sieviešu psihoterapijā.

Proti, sliktos brīžos viņas ieslēdz video, lai atkal un atkal noskatītos, kā no dīķa samirkušās drēbēs iznāk Kolina Fērta atveidotais Dārsija kungs. Asprāši pat atcerējās līdzību ar Ursulu Andresu, kura tādējādi kairināja Šona Konerija Džeimsu Bondu, bet nebija ne mazāko šaubu, ka Fērtam izdevies radīt ideālu angļu džentlmeni, kura izpausmes tik ļoti iegūlušas ne tikai britu sabiedrības prātā, ka katrs mēģinājums no jauna dzemdināt Dž. Ostinas slaveno varoni lemts neveiksmei.

foto: Darryn Lyons/Associated Newspapers/Shutterstock/ Vida Press
Lepnums un aizspriedumi (1995).

Tas, cik ļoti aktieris atšķiras no sava varoņa, bijis šoks ne vienam vien. Daudzi pat neslēpa savu vilšanos, ka Kolins nav drūms, kaislīgs aristokrāts, liekot viņam nervozēt par iespējamām gramatikas kļūdām. “Es nepavisam nelīdzinos Dārsijam. Viņš bija noslēgts sevī, noslēpumains, seksīgs puisis, un es tāds neesmu. Viņš jāja ar zirgu, un viņam bija brīnišķīga māja Derbišīrā. Es braucu ar riteni, daudz runāju un nedzīvoju greznībā,” Fērts rezumēja situāciju, taču par aizkadriem runāt izvairījās. Proti, viņa un Dženiferes Ēles attiecībām bija lemts salīdzinoši īss mūžs – viens gads, taču kinokameras ir iemūžinājušas to, kam labprāt gribētu noticēt simti un tūkstoši.

foto: action press
Lepnums un aizspriedumi (1995).

Un Dārsijs Nr. 2

Kolins Fērts nu bija superzvaigzne, kas arī nozīmēja privātās dzīves neesamību, jo paparaci bija visur, žurnālisti un fotogrāfi dežurēja pie viņa mājas, jo par sieviešu mīluli ievēlētā Kolina takas nu interesēja visus. Tas, kur viņš vakariņo, ko ģērbj mugurā un – visvairāk – kas notiek viņa privātajā dzīvē. Reizēm viņš dusmojās, taču ar gadiem samierinājās, jo Dārsijs pārrakstīja Fērta karjeru, kaut arī tai piešķīra šlepi, kas gadiem ilgi viņam teju uzspiedīs konkrēta ampluā varoņus, neļaujot pat pamēģināt ko citu.

Patiesībā viss filmēšanas laiks – pieci mēneši – bija stresa pilns, taču tam sekojošais “Dārsija faktors” draudēja iznīcināt viņa un Līvijas attiecības. Kāzas pāris plānoja slepenībā, jo nevēlējās, lai viņu bildes nonāk uz tabloīdu vākiem, un izvairīšanās no medijiem uz gadiem kļuva par Kolina Fērta paranoju. Viņš pārdeva Londonas dzīvokli, lai iegādātos tādu, kur labi jūtas ne tikai vecpuisis, un arvien cerīgāk lūkojās Holivudas virzienā – tagad gan nežēlastībā kritušais producents Hārvijs Vainstīns izskatīgajā britā bija nolūkojis ideālu aktieri romantiskajām lomām, tāpēc, saņēmis Oskaru par Karaļa runu, īpašu pateicību Fērts veltīja Vainstīnam, kurš viņa talantu visai pasaulei atklāja filmās Angļu pacients (1996) un Iemīlējies Šekspīrs (1998).

Karjeras sākumā viņš paziņoja, ka neapmeklēs pirmizrādes, jo uzskata, ka ir vulgāri būt bagātam.

Un Kolins pat nenojauta, ko savā prātā izfantazējusi Helēna Fīldinga. Miniseriālu Lepnums un aizspriedumi visā pasaulē noskatījās apmēram 100 miljoni skatītāju, no kuriem vairāk nekā desmitā daļa mīt Lielbritānijā. Viena no viņām kļuva par seriāla kaislīgu fani un jau sāka pierakstīt lapas ar Bridžitas Džonsas piedzīvojumiem.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
Kolins Ferts, Hjū Grānts un Renē Zelvēgere filmā "Bridžitas Džonsas dienasgrāmata" (2001).

Autore jau zināja, ka arī šajā stāstā milzu vieta būs Dārsijam – šoreiz Markam –, tikai viņš būs pārcelts uz 21. gadsimta realitāti un par apalītes Bridžitas sirdi cīnīsies ar bezkaunīgo Danielu Klīveru. Filma Bridžitas Džonsas dienasgrāmata (2001) bija triumfs – Fērtu jau trešo reizi nominēja Britu Kinoakadēmijas balvai –, taču aktieris skaidri lika saprast, ka ne jau darbs, bet ģimene ir viņa prioritāte.

foto: ddp images/Capital Pictures / Vida Press
Ar Renē Zelvēgeri filmā "Bridžitas Džonsas dienasgrāmata".

Prioritāte

2001. gada martā piedzima Luka. Tēvs bija klāt viņa piedzimšanas brīdī. Pēc divarpus gadiem ģimenei pievienojās Mateo. Fērta laimei nebija gala, un viņš visai pārsteidzīgi pat paziņoja: ja arī viņam neviens vairs nepiedāvātu nevienu lomu, viņš nejustos kā nelaimes čupiņa. Gluži otrādi – viņš visu savu laiku veltītu tikai ģimenei. Ģimeni Fērts no paparaci zibspuldzēm rūpīgi slēpa, un dēli ilgi dzīvoja neziņā, ka viņu mīļais tētis ir pasaulslavens aktieris. “Darbs manā dzīvē nav galvenais. Daudz labprātāk es vairāk laika pavadītu mājās, nevis viesnīcu numuros. Es izbaudu, ka man ir iespēja dzīvot normālu dzīvi un aktīvi piedalīties bērnu audzināšanā,” viņš atzinās. Un šāda vēlme ir labi saprotama, jo bērnībā un jaunībā Fērti mētājās no vienas vietas uz otru.

Kosmopolīts kopš bērnības

Fērta vecāki bija misionāru bērni, kuri iepazinās Indijā misionāru apmetnē. Kolins piedzima Londonā, taču līdz četru gadu vecumam ģimene par savām mājām uzskatīja Ziemeļnigēriju. Tur piedzima viņa māsa Keita, kura, tāpat kā brālis, līdz mielēm izbaudīja dzīvi uz čemodāniem. Fērti dzīvojuši arī ASV un Lielbritānijā, taču vecāku ambīcijas attiecībā uz pašu karjeru nekad neietekmēja viņu mīlestības pilnās attiecības ar bērniem – Kolinam ir arī septiņus gadus jaunāks brālis Džonatans.

Dažādās kultūras un pieredze, ko viņš ir guvis, izveidoja neatkarīgu raksturu, kas nekādi negribēja samierināties ar mazās Vinčestras piezemēto dzīvi. Turp Fērti pārcēlās, kad 12 gadu vecais Kolins bija izaudzējis garus matus un pie upes “darīja to, ko nevajadzēja”.

foto: CAMERA PRESS/Breuel / PicturePerfect / Vida Press
Filmas "Bridžitas Džonsas mazulis" pirmizrādē Berlīnē (2016).

Amerikā, Sentlūisā, pret Kolinu izturējās kā pret britu puišeli, turpretī Vinčestrā neviens neslēpa nicinājumu, jo viņš bija “jeņķis”, no ārpasaules, turklāt – tāpat kā pārējie Fērtu bērni – nevarēja piedalīties sarunās, jo neskatījās televizoru un neizprata popkultūras nianses, taču klasesbiedriem pat nebija ne jausmas, kas ir Oskars Vailds un Noels Kovards. Kolins neslēpa, ka ir vīlies skolotājos, izbūrās cauri Odisejai un Iliādai, Sartra un Kamī darbiem un arvien biežāk pieķēra sevi domājam, ka ir savrupnieks. Izrādās, šīs niķis Fērtam nav gājis mazumā, un viņš vēl joprojām cenšas izvairīties no obligātās drūzmēšanās uz sarkanajiem paklājiem publicitātes nolūkos.

Savrupnieks ar vēstījumu

Taču neviens no Fērtu bērniem nekad neteiks, ka viņu bērnība bijusi nelaimīga. Ieaudzinātās vērtības vēl tagad izpeld kā sarkani karodziņi, kad kāds tās bezkaunīgi vēlas pārkāpt, un par dižmanīgu izrādīšanos Kolinam arī ir savs sakāmais. Proti, karjeras sākumā viņš paziņoja, ka neapmeklēs pirmizrādes, jo uzskata, ka ir vulgāri būt bagātam. Bet, kad aktieri, kurus viņš apbrīnoja, saņēma Oskarus, viņš bija pārliecināts, ka viņi padarījuši sevi par muļķiem.

Kolins par šīm attiecībām uzzināja no vēstules, ko viņam nosūtīja Marko, un ģimene izjuka.

Tiesa, kad Kolins saņēma Oskaru par lomu biogrāfiskajā filmā Karaļa runa, kurā atveido karalienes Elizabetes II tēvu, viņš izskatījās tik samulsis un saviļņots, ka, aizbildinoties ar britu jokiem, aši nogāja no skatuves, lai, visticamāk, neļautu publisku vaļu kādai prieka asarai. Gadu pirms tam viņš bija nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai par lomu Toma Forda skaudrajā filmā Vientuļais vīrs, bet pirmos laurus filma plūca Venēcijā, kur viņš tika atzīts par labāko aktieri. Pateicības vārdus Kolins teica itāļu valodā.

foto: ©Weinstein Company/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Filmā Karaļa runa (2010) ar Helēnu Bonemu Kārteri.

Līvija, sapratusi, ka viņas vīrs kļuvis par būtisku spēlētāju uz pasaules kino lielās skatuves, dibināja aģentūru Eco-Age un kļuva par ētiskās un ilglaicīgās modes piekritēju un cīnītāju. Viņas drēbju skapī vēl joprojām ir vilnas džemperi, ko Līvija vilka, kad bija skolniece, un viņa atceras, kā tos, rūpīgi izmazgātus un salocītus, lika skapī, kur tie gaidīja nākamo ziemu. Tāpēc traģēdija Bangladešā, kad 2013. gadā sagruva ēka, kurā tapa arī pasaules slavenāko zīmolu apģērbi un kurā dzīvību zaudēja 1134 cilvēki, viņas acīs bija kārtējais pierādījums, ka ar modi kaut kas nav kārtībā. Pēc tam kad Kolinu oskaroja, viņa nolēma uz sarkanā paklāja parādīties tikai ekskluzīvi ētisku zīmolu apģērbos un pat izziņoja zaļā paklāja izaicinājumu!

Sagrautā pasaule

Fērti dalīja savu dzīvi starp Rietumlondonu un Umbriju Itālijā. “Jāatzīst, ka es esmu kaislīgs gandrīz pret visu, kas ir itālisks. Mani bērni brīvi pārvalda valodu, man patīk dzīvesveids un virtuve, un jūtīgums, kas piemīt itāļiem,” tā Fērts runāja par savu jauniegūto mītnes zemi un nepaguris uzsvēra, ka ģimene ir viņa prieks un lepnums. “Es esmu ļoti laimīgs,” viņš skandēja un nerimās atkārtot, ka nepiekritīs strādāt teātrī, jo tas aktieri atrauj no mājām, arī ilglaicīgai, vairāku mēnešu filmēšanai viņš teiktu nē, jo neredzētu savējos.

Kolina Fērta kinokarjera turpinājās kā pa viļņiem. Izcilām filmām sekoja tādas, bez kurām kustīgo bilžu vēsture noteikti varētu iztikt, kvēlākie fani sagaidīja otro filmu par Bridžitu Džounsu ar neiztrūkstošu kautiņu starp Dārsiju un Klīveru, bet tad notika kas tāds, kas izsita zemi zem aktiera kājām.

2015. gadā Līvija sāka attiecības ar žurnālistu Marko Brankačiju, ko pazina daudzus gadus. Viņa devās komandējumos pa visu pasauli, un tikai pēc tam atklājās, ka slepenie mīlnieki bija tikušies gan Ņujorkā, gan apmeklējuši karnevālu Riodežaneiro, bijuši gan Islandē, Itālijā un pat Londonā. Kolins par šīm attiecībām uzzināja no vēstules, ko viņam nosūtīja Marko, un ģimene izjuka. Pazemots un ievainots, un zaudējis pašu dārgāko, Fērts realitātē nudien nebija varonis no romantiska kino, taču labi apzinājās, ka dēlu dēļ jāsaglabā attiecības. Kolins un Līvija nolēma padzīvot šķirti un lūdza medijus respektēt privātumu. “Vairāk komentāru nebūs,” skanēja daiļrunīgākais viņu paziņojumā.

foto: ©Lions Gate/courtesy Everett Collecti / Everett Collection/ Vida Press
Dziļie ūdeņi (2017).

2011. gadā, vaicāts par kārdinājumiem, Kolins Fērts atzina, ka nekad nav Līviju krāpis ar kādu no savām kino partnerēm. Viņam esot vienalga, cik satriecošas viņas, jo nevienai nepiemīt nekas tāds, kas viņa sievai. “Manās acīs viņa ir visskaistākā sieviete pasaulē,” stāstīja Fērts, bet pasakai pienāca gals. Tiesa, šā gada 1. janvāri viņi sagaidīja kopā ar draugiem, un lietisko pierādījumu – fotogrāfiju – var atrast Instagram neizsmeļamajās dzīlēs. Savukārt pavasarī kādam veiksminiekam izdevās nofotografēt Fērtu kopā ar noslēpumainu svešinieci.

Dzīve mežā

Tāpat kā U2 grupas līderis Bono, arī Kolins Fērts iekļauts SAGO sarakstā jeb Sexier As they Get Older (ar vecumu kļūst seksīgāki – no angļu val.), un, gadiem ilgi atradies citu britu kino spīdekļu ēnā, šobrīd Fērts ir pārspējis, šķiet, visus, arī Danielu Deju-Lūisu, Kenetu Branu un Rūpertu Everetu. Daudzus gadus viņš pavadījis Losandželosā, bet ne jau karjeras nolūkos. Tur dzīvo viņa un Megas Tillijas dēls Vils. Aktieri iepazinās Miloša Formana veidotajā Šoderlo de Laklo romāna Bīstamie sakari ekranizācijā (1989), kur Kolins atveidoja Valmonu.

“Es nepavisam nelīdzinos Dārsijam. Viņš bija noslēgts sevī, noslēpumains, seksīgs puisis, un es tāds neesmu.”

Filmā spēlēja arī Mega Tillija, un, izpildījuši līguma saistības, abi pārcēlās uz Kanādu – māju, kas atradās nekurienes vidū, trīs stundu brauciena attālumā no Vankūveras. Uz ziemeļiem no tās līdz pat Polārajam lokam dzīvoja vienīgi grizli lāči. Viņiem bija regulāri jāpiesakās policijā, un abu pastaigas notika pa izplānotiem maršrutiem. Kad šajās piesātinātajās attiecībās pagāja četri gadi, Kolins pameta gan Megu, gan Vilu un atgriezās Londonā. Interesanti, ka visas viņa sievietes nav bijušas tīrasiņu anglietes: Mega ir kanādiete, Dženifera dzimusi Amerikā, Līvija ir itāliete. “Mani ļoti pievelk cilvēki, kuri nav angļi,” atzīstas Kolins Fērts, “un es esmu ļoti ieinteresēts citās kultūrās.”

foto: ©Roadside Attractions/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Filmā Ģēnijs (2016) ar Džūdu Lovu.

Savulaik Kolins Fērts izaudzēja garus matus un vēlējās kļūt par blūza ģitāristu, kurš runā ielas valodā, bet, kad nevēlējās studēt universitātē, redzēja, ka vecāki nespēj noslēpt savu vilšanos. Vēlāk viņš ne reizi vien ir domājis, ka, iespējams, daudz kas zaudēts, izpaliekot šim dzīves posmam, taču, ja jau 14 gadu vecumā jaunajam Kolinam bija skaidrs, ka viņš vēlas kļūt par aktieri, kāpēc izniekot laiku citur?

Pie vainas bija aktieris Pols Skofīlds, un, kad 18 gadu vecumā Fērts pārcēlās uz Londonu, viņam nebija nekā, vienīgi apņēmība atrasties pēc iespējas tuvu teātrim, un savu karjeru viņš sāka kā…. Nacionālā Jaunatnes teātra telefonists. Tobrīd neviens no Fērtu ģimenes pat nav pieļāvis domu, ka viņš reiz varētu kļūt par veiksmīgu aktieri. Akadēmiķu saime pieklājīgi klusēja – arī tad, kad viņš studēja Drāmas centrā Londonā.

foto: action press/ Vida Press

Interesanti

* Medijos nonākusi informācija, ka drīzumā kopā filmēsies divi oskaroti briti – Kolins Fērts un Olīvija Kolmane atveidos laulātu pāri filmā, kas veidota pēc Greiema Svifta romāna Mātes dienas svētdiena motīviem. Darbība norisinās 1924. gadā, un Jūeni, iedevuši savai mājkalpotājai Džeinai brīvdienu, dodas pie kaimiņa nosvinēt viņa saderināšanos. Taču atklājas, ka Pols un Džeina jau septiņus gadus no apkārtējiem slēpj savas attiecības.

* Nesen, kārtējo reizi vaicāts par pirmā Dārsija ietekmi uz Kolina Fērta karjeru, aktieris atzina, ka loma bijusi lieliska, taču “izskatīties labi un cienīgi soļot apkārt ir ļoti garlaicīgi. Es kā aktieris vēlējos darīt citu.” Par laimi, Vientuļais vīrs salauzis teju iecementēto Fērta ampluā, un “pēkšņi uz mani skatījās citādāk”. Citāds viņš ir arī ģimenes filmā Noslēpumainais dārzs, ko šobrīd demonstrē kinoteātros. Ļoti bagāts un britu aristokrātijai piederīgs, bet kuprītis un ļoti nelaimīgs, jo zaudējis savas dzīves mīlestību.

* Kolins Fērts ir uzticīgs džemperiem un džinsiem, un pēdējos gados viņa nozīmīgākais aksesuārs ir stilīgas brilles. Visticamāk, viņš zaudētu valodu, ja nonāktu aci pret aci ar Bobu Dilanu, taču ik pa laikam cēlā vientulībā pastrinkšķina ģitāru un arī kaut ko uzraksta. Varbūt tāpēc Kolinam Fērtam nav grūti iejusties romantiķu lomās?