Dzīvesstils
2020. gada 26. oktobris, 05:11

Adeles jaunās figūras noslēpums. Uztura speciāliste: "Brīnumu nav, viss ir mūsu pašu spēkos!"

Laila Pastare

Žurnāls "OK!"

Kad pēc vairāku mēnešu klusēšanas britu mūzikas zvaigzne Adele publikai parādīja savu fotogrāfiju, pašapzinīgi demonstrējot slaido augumu minikleitā, pārsteigumā noelsās daudzi. Kā viņai izdevās notievēt?

Pasaulslavenās britu dziedātājas Adeles auguma neticamās pārvērtības, ko viņa atrādīja, ievietojot jaunu foto piegulošā minikleitā sociālās saziņas vietnē Instagram savā 32. dzimšanas dienā, sajūsminājušas ikvienu, kurš atceras, kā mūziķe izskatījās līdz šim. Nepilna gada laikā Adele notievējusi par teju 45 kilogramiem, kļūstot par sensāciju medijos un sociālajos tīklos.

foto: ddp/Instagram via STELLA Pictures / Vida Press
2020. gada jūnijā.

Izmaiņas Adeles ķermeņa aprisēs paparaci piefiksēja 2019. gada rudenī drīz pēc šķiršanās no vīra Saimona, ar kuru laulībā bija pavadīti trīs gadi. Par dziedātājas svara zudumu mediji vēstīja arī pērn Ziemassvētkos un šā gada februārī. Arī pati Adele retās intervijās izteicās, ka ir mainījusi dzīvesveidu, proti, tagad ietur veselīgas maltītes un regulāri sporto.

Patiesībā ar savu svaru dziedātāja strādā jau kopš 2016. gada. Intervijās britu medijiem viņa paudusi, ka vēlas būt veselīga mamma savam dēlam Andželo, kuram šobrīd ir astoņi gadi. Šo pašu argumentu Adele uzsvērusi arī šā gada sarunās ar vairākiem britu medijiem – iemesls, kāpēc viņa atbrīvojusies no liekajiem kilogramiem, bijusi veselība.

foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press
Adele 2012. gadā.

Kā viņai tas izdevās?

Vairāk kustību un veselīgs uzturs. Zināms, ka Adele seko populārā britu trenera Džo Vika, saukta par The Body Coach (Instagram – thebodycoach), izstrādātajam augstas intensitātes treniņu plānam, kas vienā reizē nepārsniedz 35 minūtes.
Būtisks panākumu stūrakmens ir Sirt uztura plāns, ko savā grāmatā The Sirtfood Diet plaši apraksta tā izveidotāji, uztura medicīnas un farmācijas eksperti Aidens Gogins un Glens Matens.

foto: CAMERA PRESS/Scar / Vida Press
2008. gadā.

Diētas pamatā ir produkti, kas satur daudz sirtuīna aktivatoru. Sirtuīni ir olbaltumvielas, kas pasargā mūsu ķermeņa šūnas no bojāejas un samazina iekaisuma procesus. Tiek apgalvots, ka tie spēj regulēt vielmaiņu, samazināt apetīti, palielināt muskuļu masu un sadedzināt taukus. Un, lai gan nereti šis uztura plāns tiek pieteikts kā sarkanvīna un tumšās šokolādes diēta, jo abiem ir augsts sirtuīna aktivatoru līmenis, lai zaudētu svaru, ar to vien diemžēl būs par maz.

Sirt uztura plāns ir vērsts uz veselīgo, sirtuīnus saturošo produktu maksimālu iekļaušanu ikdienas uzturā un uzņemto kaloriju ierobežošanu. Lūk, populārākie Sirt produkti: āboli, citrusaugļi, sarkanvīns, tumšā šokolāde, griķi, valrieksti, žāvētas dateles, pētersīļi, kaperi, mellenes, zaļā tēja, soja, zemenes, kurkuma, extra virgin olīveļļa, sakanais sīpols, rukola, kale kāposts, kafija, čili pipari, selerija.

foto: BACKGRID/ Vida Press
2020. gada jūnijā.

Kā tas strādā?

Sirt uztura plāns ir sadalīts divās fāzēs. Pirmā fāze ilgst septiņas dienas, kurā Sirt produktu iekļaušana uzturā tiek apvienota ar uzņemto kaloriju ierobežošanu. Otrās fāzes laikā jānostiprona zaudētais svars, neierobežojot kalorijas.

Pirmās fāzes pirmajās trīs dienās kaloriju patēriņš jāierobežo līdz 1000 kalorijām dienā. Diētu veido trīs Sirt zaļie kokteiļi, viena Sirt saturošu produktu ēdienreize un divi tumšās šokolādes gabaliņi.

Atlikušo četru dienu laikā uzņemto kaloriju daudzums tiek palielināts līdz 1500 kalorijām dienā, un katru dienu uzturā jāiekļauj divi Sirt zaļie kokteiļi un divas Sirt saturošu produktu ēdienreizes.

foto: unsplash.com

Diētas pirmajā fāzē nav atļauts lietot alkoholu, taču ūdeni, tēju, kafiju un zaļo tēju var dzert neierobežotā daudzumā.
Otrā fāze nekoncentrējas uz kaloriju ierobežošanu. Katru dienu paredzētas trīs Sirt saturošu produktu ēdienreizes, viens Sirt zaļais kokteilis un viena vai divas uzkodas, ja nepieciešams.
Otrajā fāzē drīkst dzert sarkanvīnu (ieteikums – 2–3 glāzes nedēļā), ūdeni, tēju, kafiju un zaļo tēju bez ierobežojumiem.

Grāmatas autori izstrādājuši ne tikai uztura plānu un ieteikumus, ko un kad ēst pirmajās trīs nedēļās, bet arī izveidojuši gaļas un zivs, veģetāru un vegānu ēdienu receptes. Gandrīz visas – bez glutēna – un daudzas no tām – bez piena produktiem. Izvēle ir patiešām plaša. Turklāt oriģinālo grāmatu papildinājis jauns izdevums – recepšu grāmata, kurā atrodami arī deserti. (Abas grāmatas var iegādāties Amazon.com, katra maksā 9 EUR.)
Aidens Gogins un Glens Matens apgalvo, ka The Sirtfood Diet nav viena no “ātrajām diētām”, kas sola īsā laikā sasniegt vēlamo rezultātu un aizmirst pateikt, ka, atgriežoties vecajās sliedēs, atgriezīsies arī iepriekšējais svars. Un varbūt pat ar uzviju... The Sirtfood Diet principiem, kas pirmo trīs nedēļu laikā iemāca ēst veselīgi un vienlaikus ļauj zaudēt svaru un saglabāt enerģiju, jākļūst par dzīvesveidu. Tikai tā tas strādā.

Šo uztura plānu atzinīgi novērtējusi ne tikai Adele. Tam seko arī Kembridžas hercogienes Katrīnas jaunākā māsa Pipa Midltone, bijušais britu bokseris Deivids Hejs, britu TV pavāru raidījumu zvaigzne Lorīna Paskāla, modele Džodija Kida un panākumiem bagātākais burātājs olimpisko spēļu vēsturē Bens Einslijs.

foto: unsplash.com

Sirt zaļais kokteilis

Pat ja negrasies ievērot Sirt uztura plānu, šis kokteilis būs vērtīgs papildinājums tavā ēdienkartē.

VAJADZĪGS:
75 g kale kāposta
30 g rukolas
5 g pētersīļu
2 selerijas kāti
½ zaļa ābola
1 cm ingvera
½ citrona sulas
½ tējkarotes matcha zaļās tējas

PAGATAVOŠANA:
1. Sulu spiedē izspied sulu no visām sastāvdaļām. Nepievieno tikai citronu un matcha zaļo tēju. Ievēro – svarīgi izmantot tieši sulu spiedi, nevis blenderi, lai iegūtu dzērienu, nevis putru.
2. Gatavajā kokteilī ar rokām iespied citrona sulu.
3. Pievieno matcha zaļo tēju, samaisi. Dzer uzreiz vai liec ledusskapī vēlākai lietošanai. Var uzglabāt trīs dienas.

Komentē Guna Bīlande, dabiskās veselības centra ReCure dibinātāja, uztura speciāliste:

“Cilvēki vienmēr ir meklējuši un meklēs kādu brīnumlīdzekli, kas palīdzētu kļūt stāvus bagātam, fantastiski gudram vai superslaidam un izskatīgam. Diemžēl brīnumlīdzekļu nav, un iepriekš uzskaitītais lielākoties ir vienīgi rezultāti, kas vainagojas pēc ieguldītā darba. Svara un aprišu samazināšanas tēma, nenoliedzami, pirms peldkostīmu sezonas vai lieliem pasākumiem ir, bija un būs aktuāla, bet jāuzdod jautājums: par kādu cenu un kāpēc tas tiek darīts?

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uztura speciāliste Guna Bīlande.

Protams, ir lieliski, ka diēta mudina ik dienu uzturā iekļaut svaigus zaļumus un dārzeņus, tomēr jāatzīst, ka atļauto produktu klāsts ir diezgan limitēts un tāpēc ilgtermiņā šāda veida diēta būtu ne tikai sarežģīta, bet arī neveselīga, jo neatbilst uztura daudzveidības principam. Un nedrīkst aizmirst vēl vienu blakusparādību, samazinot dienā uzņemto kaloriju daudzumu līdz 1000 kcal, – garantēts izsalkums.

Daudzi, iespējams, ir redzējuši n-to svara kilogramu zaudēšanu nedēļas vai divu laikā, un tas, protams, fascinē. Mana pieredze un zinātniskās publikācijas liecina, ka tauku “sadedzināšana” (precīzāk gan būtu – tauku masas samazināšana) un svara zaudēšana prasa krietni ilgāku laiku, tāpēc ir ļoti maz ticams, ka šīs diētas solītais svara zudums būtu pamatā uz tauku masas rēķina.

Es ļoti piesardzīgi izturētos pret jebkuru diētu, kas sola ātru un strauju svara zudumu, jo tas nav ne veselīgi, ne arī tik vienkārši sasniedzams. Drīzāk tas pamatā būs šķidruma zudums, uz kā rēķina noripos nost tie n-tie kilogrami, kas momentāni tiek glorificēti. Visbiežāk šādas svara zudums rezultējas ar to, ka, tiklīdz cilvēks atgriežas pie ierastajiem ēšanas paradumiem, diemžēl viņš ar joni atgūst svaru. Lēns un mērens svara zudums ir vislabākais un visnoturīgākais ilgtermiņā. Tas, protams, joprojām prasa veikt ēdienkartes revīziju, visticamāk, arī kaloriju ierobežošanu un noteikti fiziskās aktivitātes līmeņa palielināšanu. Brīnumu nav, viss ir mūsu pašu spēkos!

Drošākais un veselīgākais veids, kā zaudēt svaru, ir ēst sabalansētas, regulāras maltītes, tajās iekļaujot augļus un dārzeņus, liesās olbaltumvielas un produktus ar zemu glikēmisko indeksu, kā arī ik dienu izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu.

Nav pārliecinošu pierādījumu, ka Sirtfood diētai būtu kaut kādā ziņā daudz lielāka ietekme uz svara zaudēšanu nekā jebkurai citai diētai ar ierobežotu kaloriju daudzumu. Un, lai arī vairāki no diētā iekļautajiem pārtikas produktiem patiešām ir veselīgi, nav ilgtermiņa pētījumu, kas apliecinātu, ka diēta, kas būtu bagātīga ar sirtuīnu saturošiem produktiem, sniegtu kādus būtiskus veselības uzlabojumus.

Rezumējums: Sirtfood diētā ir iekļauti patiešām veselīgi produkti, bet diemžēl ne veselīgi ēšanas paradumi. Kaut arī sirtuīnu saturošu produktu iekļaušana uzturā nav slikta ideja un var pat radīt zināmus veselības uzlabojumus, pati diēta izskatās kā tikai vēl viena modes vēsma, kurai kādu laiku daļa cilvēku sekos.

P.S. Nez kāpēc ir iegājies, ja diētu izstrādā vīrieši, uzreiz šķiet, ka tā noteikti ir daudz vērtīgāka nekā jebkas, ko radījušas sievietes. Un to atkal un atkal var redzēt diētu “modes” cikliskumā – Dikāns, Atkins iepriekš, tagad Eidans Gogins un Glens Matens.”