foto: LETA
Arī viendzimuma pāriem, sagaidot bērniņu, ir svarīgi būt kopā, uzsver psiholoģe
Psiholoģe Diāna Zande
Bērni
2020. gada 13. oktobris, 14:22

Arī viendzimuma pāriem, sagaidot bērniņu, ir svarīgi būt kopā, uzsver psiholoģe

Jauns.lv / LETA

llgtermiņā bērna vislabākās interesēs ir augt vidē, kurā viņa ģimene tiek akceptēta, nevis diskriminēta, ar nosacījumu, ka viņš saņem visu vajadzīgo aprūpi un mīlestību, Satversmes tiesas (ST) sēdē sacīja psiholoģe Diāna Zande.

Šodien Satversmes tiesa (ST) turpināja skatīt lietu, kas ierosināta par normu, kas viendzimuma pāru partneriem pēc bērna piedzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

Psiholoģe akcentēja, ka pēc bērna piedzemdēšanas jaunai māmiņai ir ļoti svarīgi, lai viņu sociāli atbalsta, jo viņai ir vajadzīgs laiks saiknes izveidošanai ar bērnu.

"Sieviete pēc bērna piedzimšanas meklē palīdzību pie sava dzīves partnera, neatkarīgi no tā, vai viņa dzīvo heteroseksuālajās vai homoseksuālas attiecībās," sacīja Zande.

Tāpat psiholoģe akcentēja, ka jaunās mātes partneris palīdz vieglāk veidot saikni ar bērnu, kā arī būtiski samazina pēcdzemdību depresijas pazīmes.

Psiholoģe atsaucās uz savu pētījumu, kurš norāda, ka homoseksuāls partneris pēc bērna piedzimšanas saņem sociālo atbalstu mazāk nekā heteroseksuālie pāri. Īpaši šis atbalsts ir mazāks pāriem, kurā neviens no partneriem nav bērna bioloģiskais vecāks, bet gan bērns ir adoptēts.

"Bērna interesēs ir izaugt veselīgos emocionālos apstākļos. Pētījuma rezultāti rāda, ka tie bērni, kuri ir piedzimuši un tiek audzināti geju un lesbiešu ģimenēs, nevienā no savām sociālajām interesēm nav atšķirīgi no tiem bērniem, kuri aug heteroseksuālajās ģimenēs," teica Zande.

Psiholoģe akcentēja, ka vecāka un viņa partnera atrašanās blakus bērnam ir svarīga ilgtermiņā.

"Ilgtermiņā bērna interesēs ir svarīgi, lai viņa māte ir atpūtusies, koncentrējusies un saņem atbalstu tādā veidā, kādā viņai tas ir nepieciešams, bet vel svarīgāk dabūt šo atbalstu no partnera, kuram uzticas," sacīja Zande.

Psiholoģe teica, ka jaundzimušie zīdaiņi ir ļoti jūtīgi uz māmiņas emocionālo stabilitāti, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mātes partneris vai partnere ar savu pastāvīgo klātbūtni varētu nodrošināt šo mieru.

Tāpat psiholoģe akcentēja, ka ir svarīgi, lai ģimene varētu būt kopā, neatkarīgi no tā, vai ģimene sastāv no sievietes un vīrieša, vai arī viendzimuma partneriem, un atgādināja, ka šādā ģimenē partneri ir vienojušies, ka viņi abi ir vienlīdzīgi vecāki.

Zande uzskata, ka šajā gadījumā tēva atvaļinājums bioloģiskās mātes partnerei ir svarīgs, lai spētu stiprināt ģimenes saiknes.

Atbildot uz tiesnešu jautājumu, kā definēt šos viendzimuma pārus ar bērniem, psiholoģe teica, ka šis brīdis sabiedrībai ir svarīgs, jo tiek lauztas noteiktās robežas.

"Tas, kā mēs definējam vecākus, bērnam ir tikai un vienīgi sociāls konstrukts. Kā šīs partneres definē sevi, vai par divām mammām, vai par mammu un tēvu, šis ir kaut kas, par ko cilvēki vienojas emocionāli," piebilda Zande.

Kā ziņots, šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam. Darba likuma 155. panta pirmā daļa nosaka, ka bērna tēvam ir tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu, bet Satversmes 110.panta pirmais teikums nosaka, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības".

Pieteikuma iesniedzēja norādīja, ka viņa atrodas stabilās viendzimuma attiecībās ar savu partneri, un pēc kopdzīves uzsākšanas pieteikuma iesniedzējas partnerei piedzima divi bērni.

Sieviete norādīja, ka pēc jaunākā bērna piedzimšanas viņa vēlējusies doties desmit kalendāra dienas ilgā atvaļinājumā. Tomēr apstrīdētā norma paredz, ka tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas ir tikai bērna tēvam, bet neparedz šādas tiesības bērna mātes partnerei, kas faktiski esot uzskatāma par vienu no bērna vecākiem.

Pieteicēja uzsvēra, ka apstrīdētā norma esot pretrunā ar bērna vislabāko interešu prioritātes principu, jo tā neļaujot personai sniegt fizisku un emocionālu atbalstu savai partnerei un viņas bērnam un tādējādi neaizsargājot bērna intereses pēc iespējas labākajā veidā visās ģimenēs.

Saeima uzskata, ka apstrīdētā norma atbilst Satversmes 110. panta pirmajam teikumam.

Tiesas sēdē piedalīsies Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvji, kā arī tiesībsargs Juris Jansons.