Dzīvesstils
2020. gada 11. oktobris, 09:08

Sarkanā gaļa pret balto. Kura ir vērtīgāka?

"100 Labi Padomi"

Gaļa ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, B grupas vitamīnu, cinka un selēna avots. Pasaulē patērētāji visvairāk izvēlas vistas gaļu, cūkgaļa ir otrajā un liellopa gaļa – trešajā vietā. Bet kā zināt, kura gaļa ir veselīgāka un vērtīgāka mūsu organismam? Atbild Willow Med uztura speciāliste Zinaida Griščenko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zināšanai

■ Svarīgi, kuru gaļas veida daļu izvēlēsimies, jo uzturvielu daudzums var nozīmīgi mainīties arī vienam un tam pašam gaļas veidam, piemēram, filejas daļai, karbonādei vai gurna daļai būtiski mainās tauku daudzums. 

■ Salīdzinot uzturvielu daudzumu 100 g vistas gaļas, cūkgaļas un liellopa gaļas filejas, enerģijas ziņā liellopa gaļai un cūkgaļai ir nedaudz vairāk kaloriju nekā vistas filejai. Visi trīs gaļas veidi ir labi olbaltumvielu avoti, kas ir ļoti svarīgi mūsu organismam, jo proteīni ir vieni no būtiskākajām uzturvielām, kas ir jāuzņem ar uzturu. Lielāks olbaltumvielu daudzums ir vistas filejā, kas aptuveni ir 25 g uz 100 g produkta. Otrajā vietā ir cūkgaļa.

foto: Shutterstock

■ Ja ledusskapī vai veikala plauktā stāv visi trīs gaļas veidi, ieteicams dot priekšroku vistas filejai, jo tā satur stipri mazāk tauku. Vēl svarīgi izvēlēties tādu pagatavošanas veidu, kam vajag izmantot pēc iespējas mazāk eļļas, piemēram, sautēšanu vai cepšanu cepeškrāsnī.

■ Noteikti vajadzētu atcerēties, ka cūkgaļu un liellopa gaļu pieskaita pie sarkanās gaļas, kuru pieaugušajiem neiesaka lietot vairāk par 500 gramiem nedēļā, jo tā var veicināt zarnu vēža attīstību.

■ Gaļa ir ļoti vērtīgs produkts, tomēr tā nav jāiekļauj uzturā katrā ēdienreizē. Iesaku atcerēties, ka labi olbaltumvielu avoti ir arī olas, pākšaugi, lēcas.