foto: Shutterstock
Kāpēc populāro keto diētu nav vienkārši ievērot?
Dzīvesstils
2020. gada 11. oktobris, 05:20

Kāpēc populāro keto diētu nav vienkārši ievērot?

"100 Labi Padomi"

Skaidro Willow Med uztura speciāliste Annija Albertiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāda vispār ir uzturvielu nozīme mūsu organismā? Ogļhidrāti ir galvenais ķermeņa enerģijas avots, tos uzņemam ar graudaugiem, dārzeņiem, augļiem, ogām un citiem pārtikas produktiem. Tie nodrošina arī ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Tauki ir neaizstājamo taukskābju avots uzturā, tie arī ir vajadzīgi, lai mēs spētu uzņemt dažādus vitamīnus, kā arī normālai organisma un smadzeņu darbībai. Olbaltumvielas ir cilvēka ķermeņa pamats, kā ķieģelīši, no kā sastāv ķermenis. Tās ir gan cilvēka ģenētiskajā materiālā, gan muskuļos, gan audos, tās būvē visu organismu. Un kas notiek ketogēnās jeb keto diētas laikā?

Kas ir ketogēnā diēta?

Tā izmaina avotu, no kā ķermenis galvenokārt uzņem enerģiju, tas ir, ogļhidrātus nomaina tauki. Tauki un ogļhidrāti var būt dažādās proporcijās, bet vidēji tie ir 55–90 % tauku (normāli pēc Veselības ministrijas ieteikuma ir 30–35 %) un 10–31 % olbaltumvielu un ogļhidrātu kopā (normāli pēc Veselības ministrijas ieteikumiem olbaltumvielām 10–20 % un ogļhidrātiem 45–60 %). Vidēji ogļhidrātu daudzums dienā variē no 8 līdz 60 g (vidēji tiek uzņemti 280 g ogļhidrātu diennaktī).

Kas notiek ķermenī? Ķermenī rodas ketoze. Tas ir stāvoklis, kad cilvēka organisms kā enerģijas avotu sāk izmantot taukvielas, nevis glikozi. Rezultātā palielinās ketonvielu koncentrācija asinīs, un var rasties ketoacidoze – stāvoklis, kas rada draudus cilvēka veselībai un dzīvībai.

Kādi ir šķēršļi un grūtības?

Sākot keto diētu, regulāri jākontrolē glikozes un ketonvielu līmenis asinīs, iespējams, līdz pat trim reizēm dienā. Vēlāk, kad cilvēks sāk saprast un just savu ķermeni, tik bieži to darīt nevajag. 

Ketogēnā diēta ļauj ēst taukus, sviestu, lietot saldo krējumu, sieru, gaļu, taču ogļhidrātus var lietot tikai minimāli, un tas nozīmē, ka no uztura jāizslēdz graudaugi, pākšaugi, augļi, dārzeņi, miltu izstrādājumi, saldumi, saldinātie dzērieni, cukurs, piens. Būtībā visi vienkāršie un arī saliktie ogļhidrāti.

Rūpīgi jāseko līdzi vitamīnu daudzumam ikdienā, jo, tā kā netiek ēsts daudz augļu, dārzeņu, graudaugu, pākšaugu un citu organismam nepieciešamu produktu, var rasties C, B grupas vitamīnu un minerālvielu kā kalcijs un cinks deficīts.

Var sākties arī aizcietējumi.

Tomēr ketogēnai diētai ir arī plusi. Zinātniski pierādīts, ka tā palīdz epilepsijas slimniekiem, diabēta pacientiem un ļauj nomest svaru. Bez medicīniska pamatojuma ketogēnā diēta nav ieteicama ilgstoši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas