foto: Shutterstock
Darbs no mājām. Kā iekārtot patīkamu vidi, iesaka dekoratore Baiba Prindule-Rence
Ja tava dzīves telpa ir neliela, ir pilnīgi normāli, ja darba vide atrodas viesistabā, tikai palīdzi šai videi iekļauties.
Dzīvesstils
2020. gada 9. oktobris, 19:11

Darbs no mājām. Kā iekārtot patīkamu vidi, iesaka dekoratore Baiba Prindule-Rence

Baiba Prindule-Rence

Žurnāls "OK!"

Kā tas ir – strādāt no mājām, daudzi no mums jau izbaudījuši vai joprojām izbauda, tāpēc ne vienam vien mājās ir parādījušies darbgaldi un varbūt uz palikšanu. Iekārto patīkamu darba vidi mājās! Stāsta un iesaka dekoratore Baiba Prindule-Rence.

Man ir svarīgi, lai darba vide mājās īpaši neizceļas uz kopējā interjera fona, tāpēc šoreiz par to, kā iekārtot estētisku un tomēr darba vidi. Pievērs uzmanību – šī vide būs vairāk piemērota, ja mājās strādā īslaicīgi vai palaikam, nevis ikdienā.

Lūk, dažas idejas:

* Lai strādātu no mājām, tomēr ir nepieciešams atsevišķs galds. Nesēdi pie virtuves galda. Iekārto sev darba vietu kaut vai blakus virtuves galdam, bet ne pie tā.

* Ja darbam nepieciešamās lietas neprasa daudz vietas, datoram un pierakstu kladei pietiks arī ar konsoles tipa (šauru) galdiņu. Iespējams, šī jaunizveidotā darba vide bez krēsla var integrēties kā dekoratīva mēbele tavā viesistabā.

* Tā kā no mājām nestrādā katru dienu, pieļaujamas atkāpes ergonomikā. Piemēram, krēsls ir ērts, taču vairāk iederas interjerā, nevis ir klasisks biroja krēsls.

* Pievērs uzmanību apgaismojumam. Darba vieta, kas ir pārāk tumša, ne tikai veicina miegainību, bet arī rada sasprindzinājumu acīm, kas apgrūtina nepieciešamo uzdevumu veikšanu. Savukārt pārāk spilgts apgaismojums, piemēram, dienasgaismas spuldzes, var bojāt redzi. Lieto galda lampu, lai koncentrētu gaismu uz savu darba vietu un izgaismotu apkārtējo telpu. Ja ir pieejams dabīgais apgaismojums, izmanto to.

* Ja tava dzīves telpa ir neliela, ir pilnīgi normāli, ja darba vide atrodas viesistabā, tikai palīdzi šai videi iekļauties. Papildini to ar zaļajiem augiem, bildēm, grāmatām. Telpaugi ir kaut kas vairāk nekā vienkārši jauki interjera elementi. Tie uzlabo gaisa kvalitāti, turklāt iedarbojas terapeitiski. Augi palīdz mazināt stresu, pārorientēt enerģiju, paaugstināt produktivitāti. Ja līdz šim ar telpaugiem tev nav bijušas pārāk ciešas attiecības, izvēlies tādus, kas ir izturīgi un neprasa īpašu kopšanu.

* Papildini vidi ar iedvesmojošiem citātiem no dizaina vai tevi interesējošām nozares grāmatām.

* Šobrīd interjerā ir aktuāls neapstrādāts koks – to var izvēlēties kā pamata detaļu darba vides iekārtošanai.

* Zem darba galda novieto paklāju – būs silti kājām, un galda virsma vairāk izcelsies kopskatā.

* Veidojot vizuālo noformējumu un izvēloties aksesuārus darba telpai, nepārspīlē ar krāsām. Pietiks ar divām vai trim. Tiešām. Ja ļoti prasās spilgti akcenti, lieto tos vietās, kur var viegli nomainīt, – gleznas, fotogrāfijas, puķupodi, rakstāmpiederumu trauks utt.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.