Dzīvesstils
2020. gada 9. oktobris, 04:58

Rudbekija - maza saulīte drūmā rudenī. Šķirnes un padomi, kā šīs puķes pasargāt no aukstuma

"100 Labi Padomi"

Rudbekijas pie eiropiešiem atceļojušas no Ziemeļamerikas, un zviedru botāniķis Kārlis Linnejs tām deva vārdu rudbeckia par godu savam patronam, izcilajam Upsalas Universitātes dabas zinātniekam un doktoram Olofam Rudbekam, kas bija Zviedrijas pirmā botāniskā dārza dibinātājs. Rudbekijas ātri iekaroja eiropiešu sirdis, jo tās ar saviem dzeltenajiem ziediem ienes saules pieskārienu pat drūmā rudenī.

No stāda līdz ziedam

Viengadīgās rudbekijas vari izaudzēt no sēkliņām, bet bieži vien stādi neizaug vai izaug nīkulīgi, tāpēc drošāk stādus pirkt pie pieredzējušiem puķaudzētājiem. Stādus no daudzgadīgajām rudbekijām iegūst, dalot mātes ceru. 

Rudbekijas nav prasīgas, labi augs gan vieglā, gan smagākā augsnē. Pirms stādīšanas augsne kārtīgi jāuzrušina un jāielabo ar satrūdējušu kompostu. Kaut arī rudbekijas sāk ziedēt tikai vasaras izskaņā, tās mīl sauli, tāpēc dārzā atvēli šīm rudenīgajām puķēm saules apspīdētu vietu.

Viengadīgās rudbekijas puķudobē stādi tikai maija beigās, kad vairs netiek solītas salnas. Pirms stādīšanas saknes nedaudz sabužini un pastaipi, lai tās nebūtu saspiestas stādu konteinera formā. Tas palīdzēs rudbekijai labāk apsakņoties un ieaugt.

Daudzgadīgās rudbekijas vienā vietā bez pārstādīšanas aug pat 5 gadus. Ja redzi, ka ziedu ar katru gadu kļūst arvien mazāk, bet lapu – vairāk, ir laiks pārstādīšanai.

Rudbekijām patīk mitrums, tāpēc puķes regulāri jālaista, turklāt pamatīgi – tā, lai augsne ir mitra visas sakņu sistēmas dziļumā. Īpaši krāšņai ziedēšanai neaizmirsti laistāmajam ūdenim pievienot arī mēslojumu ziedošām puķēm.

Regulāri izravē nezāles un uzirdini augsni ap rudbekijas saknēm, jo, bieži un bagātīgi laistīta, augsne mēdz sablīvēties un gaisam ir grūtāk piekļūt līdz auga saknēm. Rudbekija būs pateicīga par augsnes uzirdināšanu un pierādīs to ar bagātīgu ziedēšanu.

foto: Shutterstock

Lai rudbekijas neslimotu

Tām ir jānodrošina laba gaisa cirkulācija starp lapām. Tāpēc nestādi tās pārāk cieši kopā ar citiem augiem un ziedēšanas laikā izgriez visus pārziedējušos ziedus, lai krītošās smagās ziedlapas nepieķep pie lapām un neizplatās puve. Pamanot pelēkās puves pazīmes uz kādas lapas, to uzreiz nogriez.  

Rudbekijas īpaši ir iecienījušas laputis un tīklērces. Tāpēc visu vasaru profilaktiski augus apsmidzini ar tautas līdzekļiem, kas palīdz cīnīties pret šiem kaitēkļiem. 

Kā pasargāt no aukstuma

Lai arī daudzgadīgās rudbekijas Latvijas klimatiskajos apstākļos jūtas ļoti labi, tām ir sekla sakņu sistēma, tāpēc pirms sala iestāšanās nogriez garos kātus, atstājot sprīdi garus stumbeņus, un bagātīgi nosedz ar mulču; der sausas skaidas, rupja kūdra, lapu koku lapas, egļu zari.

Iestādi kādu no šīm

Mirdzošā rudbekija ‘Goldsturm’. Daudzgadīga, aptuveni 60 cm augsta, zied ar koši dzelteniem ziediem ar piepaceltu, brūnu vidu.

Šķeltlapu rudbekija ‘Goldball’. Pildīti, dzelteni, lieli ziedi (10 cm diametrā). Sāk ziedēt augusta sākumā un zied līdz pat salnām. Ziedkāti izaug varen gari – pat divmetrīgi.

Spožā rudbekija ‘Herbstsonne’. Labos apstākļos izaug krietni garāka par 2 metriem.  Zied no augusta līdz rudens salnām ar koši dzelteniem ziediem.

Pūkainā rudbekija ‘Cherry Brandy’. Viengadīga, bagātīgi zied no jūlija līdz pat salnām ar ķiršu sarkaniem ziediem. Kompakts krūms, ziedkāti 60 cm gari.

Pūkainā rudbekija ‘Susan’. Viengadīga, ap 70 cm augsti ziedkāti. Zied no jūlija līdz oktobrim ar košiem, brūni dzelteniem, lieliem ziediem.