Dzīvesstils
2020. gada 7. oktobris, 19:21

Gribēja klēpja sunīti, bet izauga 25 kg smags ķepainis: kā neuzķerties uz krāpniekiem, pērkot šķirnes suni

"100 Labi Padomi"

Konsultē Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve, veterinārārste Lita Konopore.

Izvēloties mīluli, cilvēki dod priekšroku šķirnes sunim, jo vēlas prognozējamu dzīvnieka izskatu un temperamentu. Taču viņi bieži vien nerēķinās, ka šķirnes dzīvnieks izmaksās krietni dārgāk nekā bezšķirnes suns no patversmes vai no rokas pirkts mīlulis.

Viena no ierastākām krāpnieku metodēm ir piedāvāt šķirnes suni par īpaši pievilcīgu cenu, norādot uz it kā kādu nelielu vizuālu defektu, kas neatbilst šķirnes standartam, un tāpēc suns neder izstādēm. Vai arī paziņojot, ka ar ciltsrakstiem suns maksās dažus simtus dārgāk. Veterinārārste atklāj, ka tiešām labi šķirnes suņi ar kādu šķirnei neraksturīgu defektu (piemēram, balta apmatojuma laukumu, kas šai šķirnei nav pieļaujams) maksās tikai nedaudz lētāk par citiem sugas brāļiem, taču ne četras vai piecas reizes lētāk.

Labs suns nevar maksāt lēti, jo rūpes par šķirnes dzīvniekiem prasa ieguldījumus, regulārus veterinārārsta apmeklējumus, kvalitatīvu barību un piemērotus uzturēšanas apstākļus. Tāpat dzīvniekus nevar pārot katrā meklēšanās reizē, tas nav atļauts!

Suņa šķirnes klubs nosaka, ar ko dzīvnieku pārot, lai ciltsraksti būtu pareizi un samazinātu dažādu ģenētisku slimību izplatīšanos. Mazajiem klēpja sunīšiem ir augsta cena, jo bieži vien metienā ir viens divi suņuki, kas dažkārt dzimst ķeizargriezienā, kuri suņu mammai dzīves laikā atļauti tikai divi.

Taču krāpnieki arī neatslābst un, lai samazinātu pircēja šaubas, dažkārt prasa visnotaļ lielu summu par dzīvnieku. Tāpēc vislabāk pirkšanas darījumu veikt pēc kopīga veterinārās klīnikas apmeklējuma. Veterinārārsts pārbaudīs dzīvnieka veselību, veiktās vakcinācijas, vai ir mikročips, vai suns ir reģistrēts datubāzē, un tikmēr pircējs var palūgt pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un lūgt veterinārārstu pārliecināties, ka datubāzē kucēnu reģistrējis šis cilvēks, kurš uzdodas par tā īpašnieku. Ja nu gadījumā dzīvniekam parādīsies slimības, kā tas nereti notiek jau pirmajās dienās pēc kucēna iegādes, varēs atrast pārdevēju un prasīt no viņa atbildību. Ja pārdevējs, uzzinot, ka vēlies pirkšanas darījumu veikt pie veterinārārsta, nobīstas, tā vien ir zīme, ka kaut kas nav tīrs!

Daudz dzirdēts par gadījumiem, kad kucēns nopirkts benzīntanka stāvvietā vai ielu krustojumā, telefona numurs vairs neatbild, pārdevēju atrast nav iespējams. Tad var vainot tikai sevi. Pērkot dzīvu būtni, jābūt ļoti atbildīgam!

Diemžēl nav reti arī gadījumi, kad pircējam tiek solīts vienas šķirnes suns, bet izaug pavisam kas cits vai tikai attāli līdzīgs cerētajam. Gribēja klēpja sunīti, bet izauga 25 kg smags ķepainis. Tāpēc, pērkot šķirnes suni, visdrošāk ir vērsties Latvijas Kinoloģiskajā federācijā, kur apvienoti 36 suņu audzētāju klubi. Tajā uzzināsi par iespējām, kā bez bažām un riska iegādāties izvēlētās šķirnes suni.

Tēmas