foto: Pixabay
Trešdienas vakarā Rēzeknes glābējsilītē atstāts puisītis
Bērni
2020. gada 1. oktobris, 16:07

Trešdienas vakarā Rēzeknes glābējsilītē atstāts puisītis

Jauns.lv

Trešdien, 30. septembrī, ap plkst.22.20 Rēzeknes slimnīcā esošajā glābējsilītē atstāts 2,7 kilogramus smags veselīgs puisītis, portāls Jauns.lv uzzināja Rēzeknes slimnīcā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slimnīcas pārstāvji informē, ka zīdaiņa veselības stāvoklis ir labs un viņš patlaban nodots Rēzeknes bāriņtiesas aprūpē.

Astoņu gadu laikā, kopš Rēzeknē ir izveidota glābējsilīte, šis ir ceturtais bērniņš, kas tur ievietots.

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas glābējsilītes. Tā ir īpaša vieta, kur vecāki, dažādu apstākļu spiesti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Pašlaik Glābējsilīte ir Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Madonā, Rēzeknē,  Daugavpilī un Jelgavā. Pēdējo 10 gadu laikā tajās atstāti pavisam 47 bērniņi.

Glābējsilītei ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot, bērnu var ielikt zīdaiņu gultiņā ar augstām organiskā stikla malām. Kad pēc bērna ielikšanas tiek aizvērtas glābējsilītes  durtiņas, nodaļas māsu postenī atskan audiālais (skaņas) un vizuālais (sarkanā trauksmes lampa) signāls. Ja durtiņas nav kārtīgi aizvērtas no ārpuses, hidraulikas sistēma tās aizver līdz galam automātiski.

Aizverot glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad iekšpusē, māsu postenī, tiek noņemta bloķēšana. Pēc „trauksmes” signāla atskanēšanas apmēram 1-2 minūšu laikā pie glābējsilītes gultiņas ierodas medicīnas personāls.

Bērnam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un par gadījumu tiek ziņots attiecīgajām iestādēm, t.i., bāriņtiesai un policijai.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu glābējsilītē, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā, neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks (dažas minūtes vai dažas nedēļas) ir pagājis kopš bērna ievietošanas glābējsilītē.