foto: Shutterstock
Ko ēst, lai uzņemtu pietiekami daudz pektīna? Skaidro uztura speciāliste
Pektīnu var pagatavot pats, tikai jāatceras, ka no citrona gatavoto ieteicams izlietot divu dienu laikā, ābolu pektīnu – nedaudz ilgākā laikā.
Dzīvesstils
2020. gada 2. septembris, 04:31

Ko ēst, lai uzņemtu pietiekami daudz pektīna? Skaidro uztura speciāliste

"100 Labi Padomi"

Skaidro Willow Med sertificēta uztura speciāliste Juta Golubova.

Pektīnvielas jeb recekļvielas ir kopējs apzīmējums polisaharīdiem protopektīnam, pektīnam un pektīnskābei, kas dabīgi veidojas augļos un ogās, arī dārzeņos un graudaugos, kā arī atsevišķu aļģu veidos. Negatavos augļos, dārzeņos un graudaugos ir daudz protopektīnu. Tie veido augu šūnu sieniņas un ir ūdenī nešķīstoši.

Augļu un dārzeņu nogatavošanās procesā vai tos vārot, daļa protopektīnu kļūst mīkstāki un pārveidojas par pektīnvielām. Augļu sulu pektīnvielas cukura klātbūtnē veido želejas. Pektīnvielas izmanto pārtikas rūpniecībā kā pārtikas piedevu E440 – biezinātājs, recinātājs, tāpēc to plaši izmanto džemu, želeju, marmelāžu un citu recināto augļu un ogu produktu gatavošanā. Dārzeņu pektīns sarec ļoti vāji. Augļiem pārgatavojoties, pektīni noārdās un zaudē spēju saistīt ūdeni. Pārkoksnētās augu daļās pektīni ir niecīgā daudzumā.

Rūpnieciski pektīnvielas iegūst no ābolu, citrusaugļu paliekām, augsts pektīna saturs ir upenēs, mežābolos, dzērvenēs (negatavās), ērkšķogās, zilajās plūmēs (negatavās), cidonijās, jāņogās (visvairāk tieši melnajās jāņogās, vispār jāņogas lieliski želē), citrusaugļos (mizās, daivu starpsienās, baltajā mīkstumā).

Pektīnu var pagatavot pats, tikai jāatceras, ka no citrona gatavoto ieteicams izlietot divu dienu laikā, ābolu pektīnu – nedaudz ilgākā laikā. Dabīgais pektīns, kas atrodas augļos, neuzsūcas kuņģa un zarnu traktā. Pieejami arī uztura bagātinātāji ar modificēto citrusaugļu pektīnu, uzskata, ka tie palīdz samazināt zema blīvuma jeb slikto holesterīnu, tomēr patiesībā tie nav diez ko efektīvi, daudz lielāka nozīme ir specifiskām dzīvesveida un uztura izmaiņām.  

foto: Shutterstock

Zināšanai

● Pektīni ir ūdenī šķīstošās jeb fermentējamās šķiedrvielas. Tās gandrīz pilnīgi sadala resnās zarnas mikroorganismi, rodas gāzes un īsās taukskābes (etiķskābe, propionskābe, sviestskābe).

● Īsās taukskābes pazemina zarnu pH, samazina amonjaka veidošanos un uzsūkšanos, ierobežo holesterīna uzsūkšanos, pavairo sāta hormona veidošanos zarnu sienā, tādējādi samazinot apetīti.

● Pektīns regulē arī vēdera izeju, samazina diskomforta sajūtu un nodrošina, lai ir vesela zarnu mikroflora.