foto: unsplash.com
Plaši izplatīta problēma mūsdienu jauniešiem ir vientulības sajūta
Foto ilustratīva nozīme.
Bērni
2020. gada 8. jūlijs, 12:33

Plaši izplatīta problēma mūsdienu jauniešiem ir vientulības sajūta

Jauns.lv / LETA

Neraugoties uz to, ka mūsdienās ir pieejami dažādi sociālie tīkli, kur cilvēki var sazināties virtuāli, plaši izplatīta problēma mūsdienu jauniešiem ir vientulības sajūta, intervijā "Rietumu radio" sacīja Pusaudžu resursu centra psiholoģe Zane Lobānova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Darbošanās interneta vidē it kā noņem vajadzību iet ārā, komunicēt," sacīja Lobānova. Pusaudzis var pavadīt istabā nedēļu un divas, un viņam ir pat sajūta, ka ir sociāli aktīvs, jo viņš ir iesaistījies dažādās sarakstēs, tomēr tas nevar aizstāt sarunāšanos aci pret aci, viņa uzsvēra.

Cilvēkiem ir nepieciešams tiešais kontakts ar citiem cilvēkiem, un pusaudžiem ir sevišķi svarīgi mācīties veidot attiecības, lai varētu veselīgi justies un veidot ģimeni un karjeru, sacīja Lobānova.

Psiholoģe norādīja, ka no vientulības sajūtas izriet zems pašvērtējums, kas bieži vien noved tālāk arī pie dažādām atkarībām un depresijas.

Lai laikus konstatētu dažādus riskus, vecākiem būtu jāsarunājas ar saviem bērniem un jāieklausās, sacīja Lobānova, piebilstot, ka vecākiem bieži vien ir grūtības sadzirdēt, ko jaunietis viņiem saka.

"Vecāki bieži saka, ka bērni ar viņiem nerunā, bet cik tad mēs, vecāki, stāstām saviem bērniem, kāda mums bijusi diena?" norāda Lobānova. "Protams, nav bērnam jāuzkrauj visas savas problēmas, bet bērns jau nemācās no tā, ko mēs viņam moralizējam. Viņš mācās no tā, ko viņš redz. Ja mums nav tāda prakse izstāstīt, kā mums gāja pa dienu, kāpēc lai bērns kaut ko stāstītu. Komunikācijai jābūt abos virzienos," uzsvēra speciāliste.

"Rietumu radio" sadarbībā ar nodibinājumu "Bērnu slimnīcas fonds" un Pusaudžu resursu centru Liepājā jūlijā īsteno informatīvo kampaņu "Mēs esam ar Tevi", ar kuras palīdzību vāc ziedojumus depresijas un pašnāvības risku novēršanas programmas ieviešanai Liepājā.

"Rietumu radio" nodrošina informatīvās kampaņas īstenošanu, bet "Bērnu slimnīcas fonds" un tā izveidotais Pusaudžu resursu centrs Liepājā līdztekus sekmīgam darbam ar jauniešiem, kas cieš no atkarībām, plāno sākt jaunu atbalsta programmu, lai sniegtu laicīgu palīdzību depresijas un pašnāvības riska gadījumos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās