foto: Unsplash
Bērnam konjunktivīts. Kā ģimenē pārējiem neinficēties?
Ja bērnam ir konjunktivīts, viņam niez actiņas un viņš ar rociņām tās aiztiek, tādēļ šie izdalījumi viegli nonāk visur, kur bērns pēc tam pieskaras.
Bērni
2020. gada 1. jūlijs, 05:47

Bērnam konjunktivīts. Kā ģimenē pārējiem neinficēties?

"100 Labi Padomi"

Konsultē Capital Clinic Riga pediatre Daira Brenča. 

Konjunktivīts var būt vīrusu izraisīts, tam var būt bakteriāls iemesls, tas var rasties kā alerģiska reakcija uz kādu kairinātāju vai pat traumas rezultātā.

Ja konjunktivītam ir vīrusu vai bakteriāls iemesls, tas ir infekciozs jeb lipīgs. Pārējie ģimenes locekļi var inficēties, saskaroties ar izdalījumiem no acīm, asarām, lietojot kopīgu dvieli, kabatas lakatiņu, salveti, no nemazgātām rokām, uz kurām ir nonākuši izdalījumi. Ja bērnam ir konjunktivīts, viņam niez actiņas un viņš ar rociņām tās aiztiek, tādēļ šie izdalījumi viegli nonāk visur, kur bērns pēc tam pieskaras.

Lai pārējie ģimenes locekļi izvairītos no saslimšanas, pastiprināti jāievēro personīgā higiēna, bieži jāmazgā rokas, katram jāizmanto savs dvielis un citi higiēnas priekšmeti un noteikti jāārstē konjunktivīta iemesls bērnam. 

Mājas apstākļos var mazgāt acis ar tīru ūdeni vai, piemēram, vieglu kumelīšu tēju. Ja tas nepalīdz, jādodas pie ģimenes ārsta vai pediatra, kurš precīzi noteiks gan saslimšanas iemeslu, gan arī piemērotāko ārstēšanu. Acu pilieni infekcioza konjunktivīta ārstēšanai ir recepšu medikamenti.