Dzīvesstils
2020. gada 9. jūnijs, 04:06

Analīzēs par daudz dzelzs. Par ko tas liecina, stāsta endokrinoloģe

"100 Labi Padomi"

Konsultē Diagnostikas centra un Capital Clinic Riga endokrinoloģe Gita Erta.

Ja analīzes uzrāda par daudz dzelzs, par daudz feritīna (galvenā dzelzs rezerve organismā), tam ir savi iemesli. Visbiežāk tas liecina par akūtām un hroniskām aknu slimībām, hemohromatozi (iedzimta slimība ar pastiprinātu dzelzs uzkrāšanos aknās un citos orgānos, ko izraisa mutācijas HFE gēnā; tad var absorbēt pat 2–4 mg uztura dzelzs – divas reizes vairāk nekā cilvēkiem bez šīs slimības), hemolītisku anēmiju (saīsināts eritrocītu mūžs) vai eritopoēzes traucējumu radītu anēmiju, dzelzs pārlieku uzņemšanu (arī dzelzs preparātu nekontrolēta lietošana).

Bet viss nav tik vienkārši – feritīns var paaugstināties akūta iekaisuma, piemēram, artrīta, gadījumā, un vienlaikus pacientam var būt anēmija.

Protams, ir jādodas pie ārsta, kurš, visticamāk, nozīmēs vēl citus izmeklējumus un noteiks precīzu diagnozi, pēc tam izvēloties piemērotāko ārstēšanas taktiku. Cilvēkiem, kuriem hemohromatoze ir ģimenes anamnēzē un ir paaugstināts dzelzs un feritīna līmenis, jāveic ģenētiskās analīzes, lai laikus noteiktu diagnozi un novērstu orgānu bojājumu. 

Zināšanai

● Aknas ir galvenā dzelzs uzkrāšanās vieta organismā, un jebkurš process, kas bojā aknu šūnas, var izmainīt dzelzs un feritīna līmeni. Iemesls tam var būt pārmērīga alkohola lietošana, kas novedusi pie aknu cirozes. Paaugstinātu dzelzs un feritīna līmeni var izraisīt hroniska taukaino aknu steatoze, hronisks vīrusu hepatīts vai citu iemeslu izraisīti hroniski hepatīti.