foto: Rojs Maizītis
Siguldas vilcienā Agnei dzimst ideja par tērpu nedzirdīgajiem
“Manuprāt, galvenais mērķis dzīvē ir apzināties, kā ar savu darbību varam sniegt labumu sabiedrībai, un jāsaprot, kam mēs vēlamies palīdzēt,” uzskata "AG Vibez" vadītāja Agne Ellere.
Dzīvesstils
2020. gada 7. jūnijs, 05:57

Siguldas vilcienā Agnei dzimst ideja par tērpu nedzirdīgajiem

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Daudz dzirdēts, ka jauni zinātnes atklājumi un izgudrojumi tapuši gluži nejauši, kā gravitācijas teorija Ņūtonam, uz galvas uzkrītot ābolam. Uzņēmuma "AG Vibez" vadītājai Agnei Ellerei, braucot vilcienā no Siguldas uz Rīgu, dzima ideja par tērpu, kas ļautu dzirdēt vājdzirdīgiem un nedzirdīgiem cilvēkiem.

“Klausījos austiņās mūziku, un tā saskanēja ar vilciena ritmisko kustību. Tas bija tik spēcīgi un ietekmējoši, ka nodomāju: “Kur to varētu izmantot?” Sajūta bija grūti izskaidrojama. Analoģija varētu būt tāda: sikspārņi, piemēram, neredz krāsas, tikai jūt skaņas frekvences viļņus; jautājums ir – kā izskaidrot sikspārnim, kas ir krāsa?” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Agne, pēc profesijas grafikas dizainere.

Dzirdēt ar vibrācijām

Tā viņa iedomājusies par tērpu, kas ļautu sajust mūziku vājdzirdīgajiem un nedzirdīgajiem – ar vibrāciju palīdzību. Idejai attīstīties palīdzējušas paralēles ar filmu It’s all gone Pete Tong, kas ļoti ietekmējusi Agnes dzīvi. Tas ir stāsts par dīdžeju, kurš, vadot trakulīgas diskotēkas, laika gaitā zaudējis dzirdi. Risinājums nācis, kad viņš sācis sajust vibrācijas – reiz kāda sieviete zālē mūzikas pavadījumā dejojusi tango, un puisis pamazām uztvēris vibrācijas, ritmu. Tādā veidā viņš atklājis, kā atkal var radīt mūziku.

“Šo faktu atceroties, es sapratu, ka tieši cilvēkiem, kuri vāji dzird vai vispār nedzird, ir nepieciešamība ikdienā vai pasākumos izmantot specifisku tērpu, lai sajustu mūzikas ritmu, taktis,” teic Agne. “Es to dēvēju par vibrāciju horeogrāfiju. Vājdzirdīgie dzird mūziku, un, kad uzliek austiņas, var sajust to ķermenī. Tā ir vēl viena pieredze, kā izbaudīt un uztvert mūziku.”

Ar tērpa palīdzību varēs Bēthovena simfoniju vai Madonnas popdziesmu sajust fiziski, tas pielīdzināms tirpām ķermenī, ko izjūtam, klausoties mūziku, kura īpaši uzrunā. “Doma ir, ka tērps lietotājam radīs vibrāciju, kad viņš caur aplikāciju paralēli klausīsies mūziku. Lielais mērķis ir šo procesu radīt automātisku ar mākslīgā intelekta palīdzību,” atklāj idejas autore.

Līdzīgs termotērpam

Kāds šis tērps precīzi izskatīsies, šobrīd vēl pāragri runāt, taču veidotāji to izstrādā tā, lai būtu viegli uzvelkams un maksimāli piegulošs. Tādējādi vibrācijas tiks intensīvāk vadītas caur ķermeni. Vizuāli tas būšot līdzīgs zemūdens nirēju termotērpam, iecerēts arī pielāgot atšķirīgiem augumiem.

foto: Rojs Maizītis
Pagaidām vēl izstrādē – šis tērps ļaus vājdzirdīgajiem un nedzirdīgajiem uztvert mūziku ar vibrācijām.

Kopš idejas vien pagājis pusotra gada, lai visu izsvērtu un savāktu komandu, uzņēmums reģistrēts Radošās industrijas inkubatorā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras paspārnē. Šobrīd tērps ir izstrādes procesā, vēl nepieciešams veikt padziļinātus pētījumus.

“Darba vēl daudz, lai rezultāts būtu maksimāli efektīvs,” teic uzņēmēja. “Šobrīd gan esam finansējuma meklējumos, bet līdz šim esam tikuši galā ar saviem spēkiem un informatīvo atbalstu saņēmuši no inkubatora,” priecājas projekta autore.

Sola iespējami zemāku cenu

 “Manuprāt, galvenais mērķis dzīvē ir apzināties, kā ar savu darbību varam sniegt labumu sabiedrībai, un jāsaprot, kam mēs vēlamies palīdzēt,” uzskata Agne. Šis ir viens no ceļiem, kā vājdzirdīgajiem un nedzirdīgajiem iekļauties sabiedrībā. “Nesaprašanās pamatā visbiežāk ir nezināšana, kā attiekties pret otru cilvēku, kurš mazliet atšķiras,” spriež Agne.

Viņa neslēpj, ka uzņēmums, bez šaubām, nevar pārtikt no Saules un Mēness enerģijas, tāpēc nepieciešami līdzekļi, kurus vāc ar pūļa finansējuma palīdzību.

Arī tērps būs par maksu, taču šobrīd konkrētus skaitļus nosaukt vēl nevar. Ārzemēs tāds izstrādājums izmaksājot ap 550 eiro, bet Ellere sola, ka "AG Vibez" centīsies cenu nolaist maksimāli zemu, lai tērps būtu pieejams katram, kurš to vēlas un kam tas īpaši nepieciešams, īpaši cilvēkiem, kuru vienīgais ienākumu avots bieži vien ir tikai invaliditātes pensija.

Aicina uz izmēģinājumiem

Visnopietnākais darbs ir izpēte, jo jāveic daudz testu mērķauditorijā, jāsaprot, vai un kā cilvēks sajūt mūziku un vibrācijas, vai šāda veida horeogrāfija iespaido laimes hormona dopamīna līmeni smadzenēs un līdz ar to – vai tērps spēs ietekmēt arī cilvēku, kurš sirgst, piemēram, ar depresiju.

“Šobrīd pastāv jautājumi un hipotēzes, tāpēc tiks iesaistīti arī medicīnas speciālisti. Mēs būtu ļoti pateicīgi, ja testiem cilvēki pieteiktos mūsu e-pastā: info@agvibez.com. Pēc tam paziņosim, kad ieplānota testēšana. Strādājam pie prototipa gala darbiem un gaidām, kad situācija kļūs drošāka koronavīrusa sakarā,” norāda Agne.