foto: Shutterstock
Kā pandēmijas laikā sadzīvot ar diagnozi – vēzis. Saruna ar onkologu Jāni Kāpostiņu
Šajā bīstamajā koronavīrusa laikā, kad onkoloģijas pacienti ir viena no smagākajām riska grupām, viņiem ir vajadzīga īpaša aizsardzība un vairāk informācijas.
Intervijas
2020. gada 7. jūnijs, 04:53

Kā pandēmijas laikā sadzīvot ar diagnozi – vēzis. Saruna ar onkologu Jāni Kāpostiņu

Gunta Kļaviņa

"Patiesā Dzīve"

Laikā, kad pasauli pārņēmis koronavīruss un šķiet, ka nav nekā briesmīgāka par to, pat vēzis vairs neliekas tik biedējošs, jo ir pazīstams jau daudzus gadu desmitus. Tomēr tas varbūt tā ir tikai līdz brīdim, kamēr pats pirmo reizi uzzini, ka arī tevi piemeklējusi šī ļaunā slimība. Pasaule pēkšņi pārtop par melno caurumu, kas cenšas iesūkt tevi izmisuma tintē. No šā stāvokļa tevi var izraut vienīgi onkologs, kurš mierīgi, pacietīgi un detalizēti paskaidro, kā visu vērst par labu.

foto: Rojs Maizītis
"Nevajadzētu ļauties panikai, pirms noteikta diagnoze. Turklāt mūsdienās vēzis ir veiksmīgi ārstējams," saka dakteris Jānis Kāpostiņš.

Dakteris Jānis Kāpostiņš ir onkologs un ķīmijterapeits ar gandrīz 32 gadu ilgu darba stāžu Latvijas Onkoloģijas centrā, kas tagad ietilpst Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) sastāvā. Viņam ir profesionāls maģistra grāds medicīnā, viņš ir specializējies mammoloģijā (krūts slimībās), dermatoloģijā un kuņģa-zarnu trakta slimībās, vada apmācības onkoloģijā studentiem, ārstiem un rezidentiem.

Dakteris Kāpostiņš nevēlas nekādu publicitāti, ir noguris no nepatiesas vai sagrozītas informācijas, tomēr labi saprot, ka šajā bīstamajā koronavīrusa laikā, kad onkoloģijas pacienti ir viena no smagākajām riska grupām, viņiem ir vajadzīga īpaša aizsardzība un vairāk informācijas. Kritiskos brīžos īpaši novērtējam, cik svarīgi ir neskaidrās un sarežģītās situācijās vērsties pie speciālista, kuram vari pilnībā uzticēties, un es uzticos dakterim Kāpostiņam.

Tāpēc mūsu saruna bija atklāta, godīga, bez patosa un krāsainām dekorācijām. Lasi tālāk un uzzini - ko vajadzētu ņemt vērā vēža skartajiem, viņu tuviniekiem un tiem, kuri atsakās iet pie ārsta, jo baidās uzzināt diagnozi:

Nākamā lapa: Bailes ir destruktīvas, taču bailes neārstē - ārstē slimību