foto: Lauris Nagliņš/LETA
Latvija izceļas uz pasaules fona: pie mums sievietēm nav profesiju aizlieguma
Latvija ir viena no retajām valstīm, kur nav nekādu likuma ierobežojumu sievietēm strādāt jebkurā profesijā.
Dzīvesstils
2020. gada 4. jūnijs, 04:08

Latvija izceļas uz pasaules fona: pie mums sievietēm nav profesiju aizlieguma

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Pasaulē ir tikai sešas valstis, tostarp Latvija, kurās nav nekādu aizliegumu sievietēm strādāt jebkurā profesijā. Izvēle ir sievietes ziņā, ko neierobežo valsts likumi.

Krievijas Darba un sociālās aizsardzības ministrija pērn izdeva pavēli, kurā uzskaitītas 465 profesijas vai amati, kuros aizliegts darbā pieņemt sievietes vai izmantot sieviešu darbu. Kā vēsta kaimiņvalsts valdība, šāds saraksts tapis, pamatojoties uz darba devēju un arodbiedrību rekomendācijām.

Toties varēs būt bocmanes

Kā galvenais arguments minētas rūpes par sieviešu reproduktīvo veselību, proti, spēju ieņemt, iznēsāt un dzemdēt bērnus. Ierobežojumi vai aizliegumi pārsvarā attiecas uz ķīmijas un metalurģisko rūpniecību, kurā izmanto kaitīgas vielas – dzīvsudrabu, fosforu, hloru, jodu un citas, arī uz naftas un gāzes ieguvi, kalnrūpniecību un kuģubūvi.

Vienlaikus kopš 2021. gada Krievijā no sievietēm aizliegto profesiju saraksta būs svītroti vairāki līdz šim viņām liegtie darbi. Sievietes, piemēram, varēs būt bocmanes, matrozes, elektrovilciena mašīnistes, automehāniķes vai piekrastes zvejnieces.

Latvijai no simts punktiem simts

Pasaules Bankas publicētais pētījums par sieviešu un vīriešu līdztiesību darba tirgū liecina, ka visā pasaulē ir tikai sešas valstis, kurās sievietēm nav pilnīgi nekādu ierobežojumu strādāt kādā noteiktā profesijā.

Reitingā no 100 iespējamiem punktiem pilnīgu visus ieguvušas tikai sešas Eiropas Savienības valstis – Latvija, Beļģija, Dānija, Francija, Luksemburga un Zviedrija. To Likumam un Taisnībai apstiprina arī Egils Zariņš, Labklājības ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists: “Latvijas normatīvajos regulējumos šādu aizliegumu nav.”

Kur ir vissliktāk

Pārējās Eiropas Savienības valstis tabulā ir mazliet zemāk – Igaunija, piemēram, ieguvusi 97,5, Lietuva 93,75 punktus. Pārsvarā bloka dalībvalstīs sieviešu darbam noteiktie ierobežojumi attiecas uz to, cik lielus smagumus viņas drīkst cilāt. Tāpat reitinga izveidē ņemta vērā arī likumdošana, jo ne tikai praksē, bet arī likumos jābūt definētai līdztiesībai.

Vissliktākā situācija ar sieviešu iespējām strādāt kārotajā profesijā ir konstatēta Saūda Arābijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Sudānā, Irānā, Katarā, Sīrijā, Kuveitā un Jordānijā, kas saņēmušas 25–35 punktus. Krievija novērtēta ar 73,13 punktiem.