Bērni
2020. gada 24. marts, 03:58

Dziedātāja Marta Grigale: "Pirmais gads bērnudārzā ir jāizslimo"

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Pirmsskolas vecuma bērnu slimošana vecākiem ir sarežģīts laiks, kad nākas rūpēties gan par mazo slimnieku, gan pārkārtot savu ikdienu, lai pielāgotos bērna vajadzībām. Ar kādiem izaicinājumiem saskaras vecāki, kad atvases sāk bērnudārza gaitas un nereti arī sāk biežāk slimot? Vēl pirms Covid-19 pandēmijas sākšanās žurnāls "OK!" par bērnu slimošanu sarunājās ar dziedātāju Martu Grigali, kas ir trīsgadnieces Grētas mamma.

Dziedātāja un radio personība Marta Grigale darbdienās dzirdama Latvijas Radio 5 (Pieci.lv) ēterā, raksta mūziku un koncertē. Marta ir trīs gadus vecās Grētas mamma. Lai gan vecāki rēķinājās, ka, sākot bērnudārza gaitas, meita slimos biežāk, tomēr negaidīja, ka slimošana būs tik regulāra un nereti arī ilgstoša.

“Grētai vasarā apritēja divi gadi, un septembrī viņa sāka apmeklēt bērnudārzu. Pirmie mēneši izvērtās smagi, jo meitai no rītiem bija grūti pamosties, un mums, vecākiem, nācās pierunāt viņu doties uz dārziņu. Bieži lija asaras, un dažreiz nācās paraudāt arī man, tomēr nepadevāmies, jo zinājām, ka bērnudārzā ir profesionāli un iejūtīgi pedagogi, turklāt bijām pārliecināti, ka nododam Grētu drošās rokās. Dienas beigās, pārnākot no bērnudārza, meita vienmēr teica, ka viņai patīk dārziņā. Tā pagāja pirmie mēneši, līdz darbadienu rīti pamazām kļuva harmoniskāki, toties sākās regulāra slimošana.

Teju no visiem man zināmajiem bērnu vecākiem biju dzirdējusi, ka pirmais bērnudārza gads ir jāizslimo. Un tā arī bija! Pēc bērnudārza gaitu uzsākšanas Grēta sāka slimot krietni biežāk nekā pirms tam. Lai arī biju sagatavojusies, ka tā būs, meita slimoja ļoti daudz – varētu teikt, ka pirmajā gadā, kad apmeklējām bērnudārzu, slimošanas nedēļu bija gandrīz tikpat daudz, cik to, kas tika pavadītas dārziņā. Mēs vienmēr bijām gatavi, ka jebkurā brīdī diena būs jāpārplāno, lai kāds varētu būt mājās un rūpēties par bērnu. Iepraktizējāmies regulāri pakārtoties bērna vajadzībām. Ja Grēta slimo, viņu pieskata lielākoties tētis vai talkā nāk omītes, jo man ir sarežģītāka darba specifika – daudz grūtāk pārplānot dienu. Taču arī es esmu ņēmusi slimības lapu, lai paliktu mājās ar sasirgušo bērnu.

Lai gan pret meitas veselību izturamies atbildīgi, arī mēs pāris reizes esam saņēmuši zvanu no bērnudārza, ka jānāk pakaļ Grētai, jo viņa ir saslimusi. Apzinos, ka neveselu bērnu vest uz dārziņu nevajadzētu, bet ir bijis tā, ka iesnas mazajai neatkāpjas nedēļām un arī darbs vairs nevar gaidīt, un, mums, vecākiem, nav citas izejas, kā palaist bērnu uz bērnudārzu ar iesnām.

Manuprāt, katra situācija ir jāvērtē individuāli. Neatbalstu, ja uz bērnudārzu tiek vesti bērni ar temperatūru vai akūtu vēdera vīrusu – tas kaitē gan mazajam slimniekam, gan citiem bērniem grupiņā. Vīrusi ir ļoti lipīgi. Mūsu ģimenē ne reizi vien ir bijušas situācijas, kad ar kādu vīrusu vispirms izslimo Grēta un pēc tam pārējie mājinieki. Tas pierāda, ka cits citu varam “aplipināt” ļoti ātri un vienkārši.

Grēta bērnudārzā ir labi iedzīvojusies un pēdējā laikā slimo daudz retāk un ne tik ilgstoši kā iepriekš. Tāpēc ceru, ka lielā slimošana mums ir aiz muguras un turpmāk tikpat veiksmīgi turēsimies pie veselības. Lai stiprinātu imunitāti, meitai dodu C vitamīnu, Omega 3, kā arī D vitamīnu. Šoziem plānojām sapotēt Grētu pret gripu, bet steidzamāka bija cita pote, tāpēc gripas poti atlikām.

Pati esmu potējusies, jo pašlaik esmu otrā bērna gaidībās un grūtniecības laikā gripa ir īpaši bīstama; uzskatu, ka tas ir drošāk nekā riskēt saslimt. Parasti izvairos no diskusijām par potēm, jo tas var izraisīt lielākus strīdus nekā reliģiskās vai politiskās pārliecības apspriešana, tomēr uzskatu, ka liegt potes bērnam pret smagām un pat nāvējošām slimībām ir bezatbildīgi, un es ar savu bērnu veselību šādi neriskētu. Ticu ārstu viedokļiem un zinātnē balstītiem pētījumiem, nevis tam, ko var atrast interneta forumos.