foto: Ben White/ unsplash.com
Svarīgi jau no mazotnes bērnam mācīt finanšu pratību: kā pelnīt un krāt naudu
Ļoti svarīgi bērnam izstāstīt, ka nauda nav bezlimita.
Bērni
2020. gada 12. marts, 06:28

Svarīgi jau no mazotnes bērnam mācīt finanšu pratību: kā pelnīt un krāt naudu

Jauns.lv

Teju ikviens vecāks savam bērnam vēlas nodrošināt vislabāko izglītību, apģērbu, jaunākās tehnoloģijas un šo sarakstu varētu turpināt. Pats galvenais – vēlas, lai bērns izaug patstāvīgs, laimīgs un dzīvē gūst panākumus.

Kas ir patstāvības un veiksmīgu panākumu pamatā? Bērnu rakstura un finanšu pratības iniciatīvas “Sammy Rabbit” līdzdibinātājs Sems Reniks biznesa izdevumam “Forbes” norādījis, ka prasme rīkoties ar naudu ir viens no šādiem balstiem. Naudai ir galvenā nozīme, veicot jebkādus darījumus ikdienā – pērkot pārtiku lielveikalā, maksājot komunālos maksājumus, iegūstot augstāko izglītību u.c.

Nesen veikts pētījums esot pierādījis, ka gandrīz puse vecāku bērniem neskaidro finanšu jautājumus. Turklāt daļa norādījusi, ka nevēlas apspriest šādu tematu ar saviem bērniem, uzskatot, ka tas nav piemēroti bērnībai.

Turpretim aptaujātie bērni atzinuši, ka ļoti labprāt iegūtu zināšanas par finansēm, un vēlētos, lai vecāki vairāk iemācītu, kā apieties ar naudu.

Reniks norāda, ka bērniem prasmes pelnīt, tērēt un krāt – būs jāapgūst agri vai vēlu. Novērots, ka vislabāk finanšu pratību mācīt jau no mazotnes. Jo agrāk, jo labāk.

Jau līdz septiņu gadu vecumam bērnu vajadzētu iepazīstināt ar naudu – parādīt monētas un banknotes, izskaidrot, kādu funkciju tās veic, un kādā veidā naudu var iegūt. Tāpat vecākiem ieteicams izmantot skaidru naudu, norēķinoties par pirkumiem, šādi parādot, kā pirkums tiek veikts. Tāpat reizēm var bērnam iedot naudu, lai viņš kasierei iemācās samaksāt par pirkumu.

Arī gadījumā, ja priekšroka tiek dota maksājumu kartēm, nepieciešams bērnam izskaidrot, kā šī karte strādā.

Ieaudzināt taupīšanas paradumu un iemācīt nopelnīt

Redzot, kā par naudu var iegādāties dažādas lietas, bērnam var rasties priekšstats, ka nauda visu laiku ir jātērē. Situācijās, kad lūgs viņam nopirkt kārtējo mantu, bet no vecākiem saņems atteikumu, var sākties histērija. Bērns atteikumu var uztvert sāpīgi - kā sevis nemīlēšanu, jo vecākiem nauda maciņā taču ir. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi bērnam izstāstīt, ka nauda nav bezlimita. Bērnam jāizskaidro, ka nauda ir jānopelna. Tāpat jāizskaidro, ka nevar nopirkt visu, jo citādi nesanāks vēlāk, piemēram, pusdienām.

Reniks norāda, ka bērnam jāmāca arī krāšanas paradumi. Tie ieaudzinot pašdisciplīnu un vēlāk dzīvē palīdzēšot ātrāk kļūt patstāvīgam.

Varot atrast kādu konkrētajam bērnam piemērotu metodi, piemēram, uzdāvinot krājkasīti. Tad attiecīgi tālāk vecāks var izlemt, kā motivēt bērnu krāt. Katru mēnesi no algas iedodot bērnam eiro, bērnam radīsies izpratne, ka var naudu sakrāt kādai konkrētai viņa vēlmei, piemēram, nopirkt lielveikalā noskatītu mantu. Tāpat vecāks var ieviest papildu iespējas bērnam nopelnīt, piemēram, uzticot izdarīt kādu mazu mājas darbiņu. Novērots, ka pret nopelnīto naudu bērns izturas nopietnāk un atbildīgāk. Nereti tieši šādu naudu ir lielāka motivācija krāt. Savukārt pret uzdāvinātu naudu attiecas vieglprātīgāk, iztērējot saldumos.

Vēlāk, kad bērns jau ir paaudzies pusaudžu vecumā, viņam var skaidrot arī nopietnākas finanšu tēmas, piemēram, kā darbojas ieguldījumi. Tāpat var atvērt krājkontu.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.