Intervijas
2020. gada 29. februāris, 06:25

Džilindžera mīļotā Inga Grencberga: "Man šķiet, es varētu būt labāka sieva!"

Marta Martinsone

Jauns.lv

Šis gads režisoram Dž. Dž. Džilindžeram un viņa sievai Ingai Grencbergai ir jaunu izaicinājumu pilns. Bijušais Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers turpina režisora darbu veikt Liepājā, bet viņa laulātā draudzene šobrīd klajā laiž grāmatu, kam devusi nosaukumu Sestā sieva.

Pavisam drīz – maijā – režisors ar savu dzīvesbiedri svinēs kāzu četru gadu jubileju. Džilindžera dzīvē līdz šim ir jau sešas oficiālas laulības, bet Grencberga iepriekš precējusies nebija. Jau šajā nedēļas nogalē izstādē Ķīpsalā notiek viņas sarakstītās grāmatas Sestā sieva atklāšanas svētki.

foto: no privātā arhīva
Jau šonedēļ Inga būs sastopama Latvijas Grāmatu izstādē Ķīpsalā, bet no 2. marta ikvienam autores veikumu būs iespēja iegādāties grāmatnīcās visā Latvijā.

Par ko īsti ir grāmata?

Tas ir jaunas sievietes stāsts noteiktā viņas dzīves posmā. Tas varētu būt jebkuras sievietes stāsts, tostarp mans! Jo mēs visas zinām, kas ir mīlestība un kas ir skumjas, kas ir kaislība un kas – bezcerība. Kas ir laime un kas ir nodevība. Mēs zinām, kā ir gaidīt un sagaidīt.

Kā radās doma rakstīt grāmatu tieši par šādu tēmu?

Tieši tāpēc, ka arī man ir atpazīstama visa šī sajūtu gamma, es varu par to rakstīt.

Vai prasīji padomu vīram?

Par grāmatas saturu nē. Bet viņš motivēja mani un uzturēja izjūtu, ka grāmatai jābūt īstai, ka tā nevar būt „pasaka” pieaugušajiem. Vīrs grāmatas manuskriptu izlasīja tikai tad, kad man šķita, ka tā ir pabeigta.

Kas rakstīšanas procesā bija visgrūtākais?

To droši vien teiktu jebkurš rakstnieks – rakstīšana ir kā darbs. Brīžiem grūtākais bija nolikt malā ikdienu un telefonu, apsēsties pie klaviatūras un iesākt rakstīt. Tālāk jau grāmatas varoņi ved paši, atliek tikai sekot. Reizēm pat astoņas stundas dienā.

foto: no privātā arhīva
Dž. Dž. Džilindžers ar sievu Ingu Grencbergu brīvo laiku pavada, atpūšoties divatā.

Cik daudz tev bija jāzina par vīra līdzšinējām piecām sievām? Iztaujāji vīru, vai arī grāmatas tapšanā nebija nozīmes kaut ko zināt par bijušajām?

Tam nebija nekādas nozīmes. Šis stāsts ir tikai no šīs vienas perspektīvas – no grāmatas varones Alises perspektīvas. Šis ir Alises stāsts!

Kā ir dzīvot kopā ar tādu mākslinieku kā Džilindžers?

Es varētu teikt savas grāmatas varones Alises vārdiem: „Katra diena ir kā pirmā, pilna pārsteigumu!”

Kā tu jūties kā sestā sieva? Jūti vīra lielo laulību pieredzi?

Mums katram aiz muguras ir attiecību pieredze – gan man, gan manam vīram. Un šī pieredze sniedz priekšrocības – reizēm zināt, kā vajag darīt, un arī to, kā nevajag.

Kurš kuru vairāk atbalsta – tu vīru vai vīrs tevi?

Man gribētos domāt, ka tieši tā ir attiecību burvība, ka viens otru atbalsta tieši tajos brīžos, kad tas visvairāk otram nepieciešams. Šis, protams, nav vienkāršs laiks – vienlaikus grāmatas izdošana, notikumi Dailes teātrī...

Pēc tam kad vīrs atstāja Dailes teātri, tev nācās sniegt viņam atbalstu? Ko teici?

Brīžiem daudz svarīgāk par runāšanu bija māka kopā klusēt.

Kāds ir labākais kompliments, ko tev vīrs pateicis?

Man šķiet, ka labākās lietas ir tās ikdienas mazās lietas. Piemēram, no rīta, kad jau kavēju un steidzos uz darbu, viņš pasaka: „Labi izskaties, sieva!” Lielisks tonuss visai dienai.

Kas ir jūsu vislabākā atpūta?

Lasīt grāmatas! Mēs daudz lasām gan tepat Latvijā, gan ceļojot. Un pēc tam pārrunājam izlasīto. Un miegs, man patiešām patīk gulēt!

Kāds ir vīra mīļākais fragments no grāmatas?

Tas jājautā viņam. Iespējams, grāmatas nosaukums!

Kā tu sevi raksturotu kā sievu?

Es esmu diezgan paškritiska – man šķiet, es varētu būt labāka sieva! Jo īpaši šajā – grāmatas tapšanas – laikā, kad liela daļa manas uzmanības, enerģijas un laika veltīta Alisei, nevis ģimenei. Turklāt man ir pilna laika darbs, kur man atkal jākļūst citai – nevis rakstniecei un nevis Džilindžera sievai.