foto: PantherMedia / Antonio Guillen Fernández
Kredīti un naudas trūkums: vai šādas problēmas var sagraut laulību?
Slēpti maksājumi un parādi nereti izraisa nesaskaņas pāru starpā.
Attiecības
2020. gada 26. februāris, 06:04

Kredīti un naudas trūkums: vai šādas problēmas var sagraut laulību?

Jauns.lv

Finanšu problēmas nereti ir iemesls, kādēļ pāru starpā veidojas nesaskaņas un reizēm pat noved pie šķiršanās, tas secināts kādā ASV veiktā aptaujā.

Amerikāņu psiholoģe Džoja Lera paudusi savus novērojumus, ka bieži naudas tēma pāru starpā ir tabu. Tieši tas nereti noved pie slikta galarezultāta. Ja cilvēkam ir kredīti vai parādi, tas neesot no partnera jāslēpj, bet gan kopā jārisina. Tieši komunikācija un atklāta izrunāšanās esot zelta atslēdziņa veselīgām partnerattiecībām. Slepenība par izdevumiem un tēriņiem agri vai vēlu varot novest pie konflikta.

Leras viedoklim piekrīt arī ģimenes konsultāciju psihoterapeite Eimija Rollo. Prakse rādot, ka pāri šķiras nevis naudas problēmu, bet gan krāta aizvainojuma dēļ, ka otrs partneris nav bijis gana atklāts.

Rollo norāda, ka finanšu grūtības vienmēr pārim ir liels izaicinājums, bet tās var attiecības arī stiprināt. Kad divi cilvēki apvieno savus spēkus, lai tiktu galā ar grūtībām, tad abi šie cilvēki attiecībās izaug.

Jāpiebilst, ka pētījumā arī atklājies, ka finanšu nestabilitāte var būt par iemeslu oficiāli nenoslēgtām laulībām. To atzinuši vairāk nekā puse no aptaujātajiem respondentiem.

Uzziņai: laulību aina Latvijā

Pērn Centrālā Statistikas pārvalde (CSP) nāca klajā ar pētījumu, ka no 2016. – 2018. gadam mazliet pieaudzis noslēgto laulību skaits, ja salīdzina ar iepriekšējo periodu. Vienlaikus gan jāteic, ka statistiski teju puse laulību vēlāk tiek šķirtas.  

Lai arī Latvijā nabadzības slieksnim pakļauta viena piektā daļa iedzīvotāju, tomēr CSP pēdējos gados veiktajos pētījumos gan novērots, ka visbiežāk laulības tiek šķirtas nevis finanšu, bet dažādu uzskatu un izglītības līmeņu dēļ.