foto: Ekrānuzņēmums no BBC
Japāņi kliedē vientulību, iznomājot sev ģimeni
Iespēja noīrēt radiniekus Japānā pastāv jau vairāk nekā 30 gadu.
Attiecības
2020. gada 8. februāris, 08:45

Japāņi kliedē vientulību, iznomājot sev ģimeni

Kas Jauns Avīze

Japānā populāra kļuvusi ģimenes noma – vientuļš cilvēks var noīrēt sev dzīvesbiedru, bērnus (protams, pilngadīgus), māsas, brāļus vai vecākus.

Maksa par šādu ģimenes ilūziju gan nav lēta – viens radinieks izmaksā ap 180 eiro dienā, bet pieprasījums ir. Serviss Family Romance (Ģimenes laime) saņem ap 250 pasūtījumu mēnesī, un uzņēmuma vadītājs Juči Iši paredz, ka būs vēl vairāk.

Sieva uz stundu un nekā tāda

Kopš 2010. gada Japānā ievērojami pieaudzis vientuļnieku skaits – viena cilvēka mājsaimniecību ir vairāk nekā ģimeņu. Tomēr arī šie cilvēki vēlas ieturēt kopīgu maltīti, kopā skatīties televīziju vai apspriest jaunumus. Vienīgie atļautie fiziskie kontakti ir sadošanās rokās.

Iespēja noīrēt radiniekus Japānā pastāv jau vairāk nekā 30 gadu – vientuļi vīrieši nomā sievu uz stundu, turklāt bez jebkāda seksa, meitenes iepazīstina vecākus ar viltus līgavaiņiem, bērni klasesbiedrus ar neīstām mātēm.

Iemesli tam rodami 80. gados, kad līdztekus ekonomikas augšupejai un mūža ilguma pieaugumam kritās dzimstība. Iznākumā ir daudz vientuļu senioru ar labu pensiju, kuru bērni dzīvo un strādā valsts citā malā, bet mazbērnu nav.

Kāzu šovs ar aktieriem

Ģimenes laimes dibinātājam Iši reiz paziņa pasūrojās, ka nevar iekārtot savu meitu bērnudārzā, jo priekšroka ir pāriem, bet viņa ir neprecējusies. Iši piedāvāja izlikties par viņas vīru, taču sieviete no tādas domas izbijās. Turpretim puisim tā aizķērās prātā kā biznesa ideja, turklāt viņš pats bija piestrādājis par kāzu viesi – Japānā pieņemts, ka jaunajam pārim svarīgajā dienā ir noteikts skaits viesu, kaut vai apmaksātu statistu.

Gadās pat pilnībā inscenētas kāzas, kur visi ir aktieri, izņemot līgavu un viņas ģimeni. Tāda izrāde izmaksā ap 42 600 eiro, pusotras reizi vairāk nekā vidēji īstas japāņu kāzas.

Laulības kā biznesa risks

Nosaukumu firmai Iši izvēlējies kā atsauci uz Zīgmunda Freida grāmatu Neirotiķu ģimenes romāns – tajā aprakstītie bērni tic, ka viņu vecāki ir aktieri, kamēr īstā māte un tēvs ir karaliskās ģimenes pārstāvji.

"Family Romance" ir 20 darbinieku un datu bāze ar 1200 ārštata aktieriem. Katram regulāri jāspēj mainīt lomu. Pats Iši kopš 2009. gada bijis par vīru simt sievietēm un vienlaikus apkalpojis pat desmit, taču tas bijis emocionāli grūti. Tagad ir noteikums neuzņemties vairāk par piecām lomām.

Vīriešiem parasti atļauts doties uz klientu mājām, sievietēm drošības apsvērumu dēļ tomēr nē, izņemot, ja viņas ir vismaz divas, piemēram, mātes un meitas lomām. Ir bijuši gadījumi, kad šis teātris pārtop īstenībā – sievietes apprecas ar viltus vīriem, kas, protams, nozīmē vērtīgu kadru zaudēšanu. Īpaši liels biznesa risks ir ar vīriešiem – kādā brīdī stāties reālās attiecībās piedāvā 30 līdz 40% dāmu, kas izmanto šo pakalpojumu.

Īsto sievu kaunas rādīt…

Ne visi šā pakalpojuma pircēji ir vientuļi. Kāda "Family Romance" aktrise jau septiņus gadus izliekas par sievu klienta draugu un biznesa partneru priekšā – viņa īstā dzīvesbiedre ir pārāk pieņēmusies svarā. Viltus sieva pat pavada bērnus uz skolu, jo ģimene uztraucas, ka viņus skolā izsmies par mātes liekajiem kilogramiem.

Kāds 60 gadu vecs atraitnis īrē sievu un meitu. Viņš aģentūrai aprakstīja savas nesen aizsaulē aizgājušās dzīvesbiedres un mācīties uz citu pilsētu aizbraukušās 20 gadu vecās meitas parametrus – lai piemeklē līdzīgas.

Jaunā sieva gatavo viņam mājās tos pašus ierastos ēdienus, kopā skatās televīziju, sieviešu rīcībā ir dzīvokļa atslēgas, lai sagaidītu viņu mājās pēc darba. Klients abas dāmas sauc savas sievas un meitas vārdos, tomēr reizēm viņas izkrīt no lomas – dzīvesbiedre sūrojas par savu īsto vīru, meita dod padomus, kā rast kopīgu valodu ar īsto meitu. Klients neiebilst, galvenais ir nejusties vientuļam.