foto: PA Wire/PA Images
Mākslas un kultūras baudīšana pagarina dzīves ilgumu, secināts 14 gadu ilgā pētījumā
Izstādes apmeklētāja aplūko Pablo Pikaso gleznu "Glābšana" (Le Sauvetage, 1932) Teita muzejā Londonā.
2020. gada 3. janvāris, 06:02

Mākslas un kultūras baudīšana pagarina dzīves ilgumu, secināts 14 gadu ilgā pētījumā

Jauns.lv

Cilvēkiem, kuri biežāk nekā citi iesaistās ar mākslu saistītās kultūras aktivitātēs, piemēram, apmeklē muzejus, koncertus, kino vai teātri, samazinās risks priekšlaikus nomirt, secināts pētījumā, ko veikuši Londonas Universitātes koledžas (UCL) pāstāvji, vēstī www.psychologytoday.com

UCL pētnieki atklājuši būtisku gados vecāku cilvēku mirstības samazināšanos. Secināts, ka ilgāk dzīvo tie, kuri salīdzinoši aktīvāk iesaistījušies kultūras notikumos un ar to saistītās aktivitātēs. 

Veicot pētījumu, tika apkopotas arī citas svarīgas detaļas, piemēram, aptaujas dalībnieku sociālais statuss un profesija. Noskaidrots, ka tiem, kuri no darba un pienākumiem brīvajā laikā apmeklējuši kultūras pasākumus, bija par 31 procentu mazāks priekšlaicīgas nāves risks nekā tiem, kuri kultūras aktualitātes ignorējuši.

Pētījums, kur tika apzināta kultūras notikumu saistība ar priekšlaicīgas mirstības samazināšanu, ilga 14 gadus un tajā piedalījās gandrīz 7000 dalībnieku. Pētījuma dalībnieki paši ziņoja par mākslas aktivitāšu biežumu savā ikdienā. Piemēram, došanos uz muzejiem, mākslas galerijām, koncertiem, radošām nodarbībām.

Deizija Fankorta un Endrjū Stepts ir šā darba līdzautori. Autori norāda acīmredzamo secinājumu - ka kultūras aktivitātes un ilgmūžība ir savstarpēji saistīti. Viņi atzīmē, ka nedrīkst pārprast vēstījumu, ko sniedz pētījums. Protams, kultūras pasākumu apmeklēšana nedod pilnīgu, simtprocentīgu garantiju, ka dzīvosiet ilgi un laimīgi, tikai baudot mākslu. Nē. Tomēr šie secinājumi lieliski noder dzīves kvalitātes un pašsajūtas uzlabošanai, ikdienā iekļaujot tajā vairāk kultūras.

Kā var paredzēt, daļa saiknes starp ilgmūžību un iesaistīšanos kultūras pasākumos attiecas uz to cilvēku grupu, kuriem ir vairāk brīvā laika, rocība un lieki finanšu resursi, lai regulāri iesaistītos šajās brīnišķīgajās aktivitātēs.

Piedāvājam astoņas priekšrocības, ko spēj sniegt aktīvāka dalība kultūras procesos:

1. Atvieglo hronisku stresu un depresiju, veicinot tiešu sociālo savstarpējo mijiedarbību; 

2. Palielina sociālo kapitālu;

3. Samazina sociālās izolācijas un vientulības sajūtu;

4. Veicina emocionālo inteliģenci, uzlabo sociālo uztveri un spēj palielināt empātiju. Faktori ir saistīti ar lielākām izdzīvošanas iespējām;

5. Palielina fizisko aktivitāti un mazina mazkustīgu dzīvesveidu, kas veicina psiholoģisko un fizisko labsajūtu;

6. Spēcina dzīves mērķa izjūtu, kas veicina imunitātes un veselīgāka dzīvesveida izvēli;

7. Veicina radošumu un iztēli, kas ir saistīta ar augstākām izdzīvošanas iespējām;

8. Ar mākslu saistītām aktivitātēm papildus plašam spektram citu aktivitāšu, piemēram, dārzkopībai, sportam, ir labvēlīga ietekme uz cilvēka ikdienas dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Mūsdienu pasaulē gan saistīt ikdienu ar mākslu ikvienam ir diezgan utopiski, jo nedzīvojam ideālā pasaulē. Vairumam cilvēku galvenās rūpes ir iztikt no pieticīgas vai pat tikai no minimālās algas, un viņu budžetā mākslas aktivitātes, visticamāk, neatrast, kaut arī tās būtu ļoti vēlamas.