foto: Shutterstock
Augsti papēži tomēr nevairo sieviešu pievilcību
Zinātnieku atsaukums, iespējams, maina vispārpieņemto patiesību.
Stila jaunumi
2019. gada 26. oktobris, 06:48

Augsti papēži tomēr nevairo sieviešu pievilcību

Kas Jauns Avīze

Žurnāls "Archives of Sexual Behavior" atsaucis pirms teju pieciem gadiem publicētu zinātnisku rakstu Augsti papēži paaugstina sieviešu pievilcību.

Žurnāla interneta vietnē norādīts, ka franču autora Nikola Gegana raksts atsaukts pēc Dienvidbretaņas universitātes prasības, kur viņš ieņem sociālās psiholoģijas profesora vietu.
Iemesls – secināts, ka raksts satur metodoloģijas nepilnības un statistiskas kļūdas. “Tādējādi rakstā minētos datus nevar uzskatīt par ticamiem,” teikts paziņojumā.

Raksta atsaukšanu panākuši Niks Brauns (Groningenas universitāte Nīderlandē) un Džeimss Hīzers (Ziemeļaustrumu universitāte Bostonā ASV), zinātnieki, kuri pazīstami ar negodprātīgu pētījumu atmaskošanu.

Turklāt viens no studentiem, kas piedalījies eksperimentā, apgalvo, ka daudzi dalībnieki datus pagrābuši no zila gaisa. Neviens arī neesot zinājis, ka profesors plāno publikāciju.

Augsto papēžu pētījumā minēti paša autora veikti trīs eksperimenti. Vienā sieviete lūdza nepazīstamiem vīriešiem atbildēt uz dažiem aptaujas jautājumiem par dzimumu vienlīdzību, otrā vērsās ar līdzīgu prasību arī pie sievietēm, trešajā – gāja pa ielu un nejauši zaudēja cimdu abu dzimumu garāmgājēju acu priekšā.

Katrs eksperiments atkārtots trīs reizes. Pirmajā sieviete bija apāvusi melnas kurpes bez papēža, otrajā – uz piecus centimetrus, trešajā – uz deviņus centimetrus augstiem papēžiem.

“Vīriešu gatavība palīdzēt pieauga līdz ar papēžu augstumu. Turpretim sieviešu uzvedību papēžu augstums nekādi neietekmēja,” apgalvots pētījumā.

Profesora Gegana veikums izmantots apmēram divdesmit citu zinātnisku rakstu tapšanā, piemēram – Muguras izliekums kā seksuāla flirta signāls no sievietes puses (balstoties uz skatiena virzienu). Pats Gegans atteicies sniegt savu skaidrojumu, bet darbu universitātē turpina.

Tēmas